Inflatia scapa de sub controlul BNR: 5,1% la sfarsitul anului

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:42
2097 citiri
Inflatia scapa de sub controlul BNR: 5,1% la sfarsitul anului

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului.

Inflatia medie anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a adaugat Mugur Isarescu.

Printre factorii care au influentat evolutia neasteptata a inflatiei in aceasta vara se numara seceta, cotatiile internationale ale titeiului, evolutia cursului de schimb si o crestere accentuata a pretului legumelor si fructelor.

"Mai prezint un factor care a contribuit la aceasta evolutie a inflatiei in Romania. Este o comparatie internationala, care arata cum a evoluat pretul produsele agroalimentare. Observam ca, daca dam la o parte doua tari in care au avut loc majorari ale TVA, cresterea preturilor datorandu-se cresterii TVA - Cehia si Ungaria, cresterea preturilor alimentelor in Romania este printre cele mai mari", a declarat Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat cresterea inflatiei la cel mai ridicat nivel din ultimul an si jumatate, ajungand la 5,33 la suta in luna septembrie.

BNR nu vede crestere economica in 2013 fara absorbtia fondurilor europene

Romania nu va inregistra crestere economica anul viitor daca nu se va debloca absorbtia fondurilor europene, singurele resurse financiare accesibile in aceasta perioada, care sa inlocuiasca investitiile straine si cele de la buget, considera guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Daca nu absorbim fondurile europene, hai sa nu mai vorbim de crestere economica, sau cineva sa spuna: 'Uitati, asta este sursa de investitii'. Facem acumulare ca pe vremea lui Ceausescu, strangem cureaua nu stiu mai ce, strangem bugetul, dublam fondurile de investitii din buget, eu am vazut ca s-au redus. Investitiile publice nu au crescut, ci s-au redus, iar discutia publica este de reducere a investitiilor publice, cel putin acum", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul a adaugat ca Romania se afla "intr-o fereastra de oportunitate" in ceea ce priveste prima de risc si ca acest lucru a permis Ministerului de Finante sa se imprumute mai ieftin pe pietele internationale.

"In ceea ce priveste prima de risc, suntem intr-o fereastra de oportunitate. Acest lucru ne-a permis sa ne imprumutam la costuri in scadere pe pietele internationale de capital, e vorba de Ministerul de Finante, ceea ce a fluidizat si rambursarile, a imbunatatit si perspectiva legata de imprumuturile care ajung la scadenta in acest an sau au ajuns si au fost platite sau vor fi platite anul viitor", a spus Isarescu.

Romania a atras, in 31 octombrie, prin Ministerul Finantelor Publice, 1,5 miliarde de euro de pe pietele internationale de capital, in urma unei emisiuni de obligatiuni de stat denominate in euro, administrata de Barclays, Citigroup, Deutsche Bank si HSBC.

#inflatie septembrie, #inflatie 2012, #inflatie Isarescu, #prognoza inflatie 2012 , #Inflatie