Piata bancara din Romania, pregatita pentru jucatori cu capital autohton. Vor prefera clientii bancile romanesti?

Luni, 17 Februarie 2014, ora 12:16
2897 citiri
Piata bancara din Romania, pregatita pentru jucatori cu capital autohton. Vor prefera clientii bancile romanesti?

Apetitul investitorilor straini a scazut in cazul pietelor emergente, creand un moment favorabil pentru infiintarea pe piata romaneasca a unei banci cu capital majoritar privat autohton. Business24 a discutat cu analistii financiari pentru a afla daca o astfel de initiativa s-ar putea bucura de succes in randul clientilor nemultumiti de actuala piata bancara.

"Orice banca si orice societate are sanse pentru ca nu exista o piata care sa fie absolut saturata, iar surprizele pot aparea chiar si pe pietele cele mai dezvoltate din lume. Chiar si in America se infiinteaza banci pentru ca intotdeauna exista cineva care identifica o nisa de piata care nu este servita cum trebuie sau identifica un tip de servicii care nu sunt oferite de institutiile existente", a declarat pentru Business24, Aurelian Dochia.

Asadar, succesul unei banci romanesti depinde de cum se pozitioneaza pe piata, si anume ce nisa targeteaza, ce servicii vine sa ofere, cum este organizata sau ce costuri percepe.

Sansele bancii lui Umbrarescu pe piata din Romania

Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI), controlata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, este cea mai recenta institutie de credit de pe piata autohtona si cea de-a doua banca cu capital majoritar privat romanesc de pe piata autohtona, dupa Banca Transilvania.

"Imi doresc o banca care sa vina in sprijinul investitorilor, in special autohtoni. Daca si multinationalele vor dori, sunt bineveniti. Imi doresc o banca in care depunatorii sa aiba siguranta 100% ca nu vor pierde banii (...). Doresc ca aceia care investesc sa fie respectati si, in primul rand, sa fie serviti foarte rapid, sa primeasca un raspuns, da sau nu, intr-o saptamana, maximum 10 zile, si nu in trei luni. As vrea sa avem o banca suficient de buna, incat sa usureze munca firmelor private", a declarat Dorin Umbrarescu, cunoscut pentru afacerile cu statul in constructia de drumuri.

BRCI va incerca sa introduca, in premiera, un extras de cont gratuit, la final de an, cu toate costurile pe care le-a suportat clientul in ultimele 12 luni.

Va reusi o astfel de banca sa reporneasca motoarele creditarii?

Infiintarea unei banci cu capital majoritar privat romanesc poate reprezenta o solutie pentru repornirea creditarii si sustinerea cresterii economice, dar nu trebuie sa ne asteptam la minuni.

Analistul economic Aurelian Dochia nu se arata deloc convins ca motoarele creditarii despre care se tot vorbeste ar trebui repornite asa cum s-a intamplat in anii dinainte de criza, tocmai pentru ca ea s-a declansat din cauza unor astfel de "motoare ale creditarii mult incinse".

"Nu cred ca acum putem sa speram ca vom relua cresterea pentru ca ar insemna sa repetam aceleasi greseli. Din aceasta cauza, nu sunt de parere ca bancile nou infiintate cu capital romanesc sunt cele care ar trebui sa porneasca motoarele creditarii, mai ales ca ele sunt banci de talie mica", considera analistul. Astfel, banca asfaltatorului Umbrarescu are nevoie de cativa ani pentru a-si stabili toate elementele operationale care sa o faca capabila sa aiba un impact asupra economiei si sa castige increderea clientilor.

Pe de alta parre, timpul ar purtea fi de partea unor jucatori autohtoni, in contextul in care puterea puterile bancilor straine slabeste pe piata romaneasca, in urma strategiei bancilor-mama de reducere a expunerii in tarile din Euorpa Centrala si de Est, inclusiv in Romania.

In trimestrul trei din 2013, reducerea expunerilor din Romania ale bancilor straine a insumat aproximativ 3% din PIB-ul tarii, estimat pentru 2013 la aproximativ 150 de miliarde de euro, iar de la inceputul lui 2009 finantarile au fost reduse in total cu 12% din PIB, adica in jur de 18 miliarde de euro, conform datelor publicate vineri de FMI.

#banca capital romanesc, #expuneri banci straine, #banci capital strain, #banci romania , #stiri Aurelian Dochia