Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Asociatie: Reducerea numarului certificatelor verzi pentru energia regenerabila, ilegala si abuziva

Asociatie: Reducerea numarului certificatelor verzi pentru energia regenerabila, ilegala si abuziva


Reducerea numarului de certificate verzi pentru producatorii de energie din surse fotovoltaice este ilegala, iar statul "a mers prea departe cu masuri abuzive" impotriva industriei verzi, care vor costa statul "miliarde de euro", potrivit Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (ARIF).

"Inca din 29 martie, cand Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a publicat raportul de monitorizare a supracompensarii prin intermediul caruia a recomandat Guvernului reducerea numarului de certificate verzi pentru industria solara, asociatia noastra a prezentat argumente solide ca ipotezele luate in considerare de acest raport nu reflecta realitatea din piata si o reducere la trei certificate verzi nu este doar de natura sa prejudicieze grav investitorii / producatorii de energie solara (numarul de certificate ar trebui sa fie de minim 4,5), dar este si ilegala", potrivit unui comunicat al ARIF.

La inceputul acestei saptamani, Guvernul a decis ca producatorii de energie eoliana vor primi, din 1 ianuarie 2014, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, in timp unitatile fotovoltaice vor fi recompensate cu trei certificate verzi, jumatate din nivelul actual.

Unitatile eoliene vor primi, pana in 2017, un numar de 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, iar dupa 2018 vor incasa 1,25 de certificate verzi. In prezent, centralele eoliene primesc doua certificate verzi pana in 2017, respectiv un certificat verde dupa 2018.

Pentru centralele fotovoltaice, numarul de certificate verzi va fi redus, din 1 ianuarie, de la sase la trei pe MWh de energie electrica. In cazul microhidrocentraleolor noi cu putere instalata de el mult 10 MW, numarul certificatelor verzi va scadea de la trei la 2,3 certificate verzi pe MWh de electricitate.

ANRE a constatat, in prima parte a anului, in urma unui studiu, ca producatorii de energie din surse regenerabile primesc prea multe certificate verzi pentru energie produsa, prin raportare la costul investitiilor in centrale de productie, si a recomandat Guvernului reducerea numarului certificatelor verzi acordate acestora.

Decizia autoritatilor incalca legea

In comunicat se precizeaza ca decizia reducerii numarului de certificate verzi incalca legea care stabilsete sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Legea prevede ca daca in termen de doi ani consecutivi Romania nu atinge nivelul cotelor anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile care beneficiaza de sistemul de promovare, Guvernul va lua masuri de stimulare a investitiilor.

In opinia ARIF, Romania nu a atins aceste cote in ultimii trei ani. Atingerea cotelor ar duce si la reducerea pretului certificatelor verzi, si implicit si a pretului platit de consumatori pentru electricitatea consumata.

"Sistemul din Romania a fost gandit intocmai pentru a se autoregla. Din pacate, s-a ales calea zvonurilor, publicarii de proiecte de acte normative care nu au fost adoptate niciodata si care au dus la scaderea increderii investitorilor in mediul de business din Romania. Astfel, factura de energie electrica nu a scazut pentru consumatorii finali, fapt confirmat in urma cu cateva saptamani de Asociatia Marilor Consumatori Industriali de Energie", se mentioneaza in comunicat.

Investitii in energie regenerabila: 5 miliarde de euro

Potrivit ARIF, investitiile in energia regenerabila s-au ridicat in total la 5 miliarde de euro, fiind create peste 5.000 locuri de munca, iar companiile de profil au platit la bugetul statului peste 400

milioane de euro.

"Romania risca sa plateasca despagubiri de miliarde de euro pentru aceste masuri abuzive. (...) Membrii nostri considera s-a mers mult prea departe cu masurile abuzive adoptate impotriva energiei regenerabile, care a reprezentat in ultimii doi ani principalul motor de atragere a investitiilor straine directe si de noi locuri de munca", se arata in comunicat.

Modificarea legislatiei privind energia regenerabila au cauzat pierderea a 15 milioane de euro din TVA aferenta certificatelor verzi.

Pe langa reducerea numarului de certificate verzi, Guvernul a decis ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017 pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018 pentru centralele eoliene.

ARIF va contesta actul normativ prin care a fost redus numarul certificatelor verzi pentru energie regenerabila la "instantele competente", se mai arata in comunicat.

Sistemul certificatelor verzi este modul in care Guvernul a decis sa sprijine productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2860 ori