Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Agentia Fitch face o radiografie sumbra a economiei romanesti si avertizeaza: Incertitudinea politica complica si mai mult situatia

Agentia Fitch face o radiografie sumbra a economiei romanesti si avertizeaza: Incertitudinea politica complica si mai mult situatia
Ruperea coalitiei guvernamentale din Romania creste incertitudinea politica inaintea unui an electoral si pe fondul avansului dezechilibrelor macroeconomice, ceea ce reduce si mai mult probabilitatea, amploarea si natura unor posibile eforturi destinate tinerii sub control a unui deficit bugetar in crestere, semnaleaza agentia de evaluare financiara, Fitch Ratings.

Potrivit Fitch, incertitudinea politica complica si mai mult politica economica intr-un moment in care indicatorii fiscali si externi s-au deteriorat. Deficitul bugetar (pe cash) in primul semestru este de 1,8% din PIB, fata de 1,2% din PIB, respectiv 0,6% din PIB, in perioada similara a lui 2018, respectiv 2017.

"In opinia noastra, masurile de corectie din rectificarea bugetara adoptata de Guvern la inceputul lunii august sunt insuficiente pentru a duce in jos deficitul pana la tinta de 2,76% din PIB. Estimam ca deficitul se va situa la 3,4% din PIB in 2019, de la 3% din PIB anul trecut, si consideram ca prognozele Guvernului se bazeaza pe asteptari optimiste privind veniturile", subliniaza Fitch.

Analistii agentiei de evaluare mai spun ca deficitul de cont curent al Romaniei s-a deteriorat si el, crescand cu aproape 40% in prima jumatate anului, in principal din cauza unei cresteri semnificative a deficitului balantei comerciale. Avand in vedere ca deficitul nu este finantat integral prin investitii straine directe, aceasta adancire a deficitului de cont curent ar putea majora datoria externa neta, spun acestia.

Fitch subliniaza ca este neclar daca Guvernul de la Bucuresti poate avansa cu planurile privind majorarea pensiilor cu 40% in luna septembrie 2020, dupa o majorare de 15% in septembrie 2019.

"Daca majorarea pensiilor din luna septembrie a anului urmator nu va mai avea loc, aceasta ar reduce presiunile vizand majorarea veniturilor pentru a acoperi cheltuielile", subliniaza Fitch

"Pe ansamblu, credem ca incertitudinea politica creste riscurile la adresa finantelor publice si a supraincalzirii economiei in avanpremiera unei perioade electorale aglomerate. Abordarea bazata pe improvizatie care a permis Romaniei sa indeplineasca tinta de deficit de 3% in ultimii ani ar putea fi mai dificila, avand in vedere ca ritmul de crestere incetineste, iar oportunitatile de reducere imediata a cheltuielilor devin mai putine", concluzioneaza analistii Fitch.

Agentia subliniaza ca deficitul bugetar si cel de cont curent sunt principalele slabiciuni la adresa ratingului suveran "BBB ...citeste mai departe despre "Agentia Fitch face o radiografie sumbra a economiei romanesti si avertizeaza: Incertitudinea politica complica si mai mult situatia" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 405 ori
Citeste mai multe despreFitch analiza economie avertisment