Rata anuala a inflatiei se va mentine sub nivelul de 6 la suta, in prima jumatate a anului 2013, dupa o descrestere spre 4 la suta in decembrie 2012, apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
"Rata inflatiei din ianuarie a urcat cu 1,3 la suta, peste asteptarile noastre (plus 1,1 la suta, calculata luna la luna si consensul pietei de plus 0,8 la suta, calculat luna la luna). Rata anuala a inflatiei si-a accelerat ritmul spre 6 la suta, de la 5 la suta, calculata an la an, in decembrie 2012.
Trei categorii de preturi au contribuit cu 1,1 puncte procentuale la rata lunara a inflatiei (adica 83,7 la suta din total), dar aprecierea leului a fost de ajutor in evitarea unei rate lunare a inflatiei mai mari, alimentat si de o scadere a tarifelor la telefonie (minus 2,4 la suta, calculat luna la luna) si mentinerea neschimbata a tarifelor la majoritatea serviciilor. Ne asteptam ca rata anuala a inflatiei sa ramana sub nivelul de 6 la suta, in prima jumatate a anului si sa coboare spre 4 la suta in decembrie", arata economistul sef al RZB.
Tarifele la electricitate au urcat cu 10,4 la suta, in timp ce pretul la tutun a crescut cu 3,6 la suta, in urma cresterii accizelor. Evolutia preturilor administrate si volatilitatea preturilor la fructe, legume si oua au dus inflatia la 5,4 la suta, calculata luna la luna, ca si efectul recoltei slabe din acest an, a mai spus Ionut Dumitru.
Actualul nivel al inflatiei este alimentat de o larga paleta de factori... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 16:38
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Business24 ca nu este nicio surpriza faptul ca BNR a revizuit rata inflatiei la 5,1% pentru sfarsitul anului.
"Era inevitabil. Toti analistii si-au actualizat semnificativ in sus prognozele pentru sfarsitul anului, dupa ce au vazut o crestere puternica a preturilor la alimente, in special la alimentele volatile - legume si fructe -, ca urmare a unui an agricol foarte prost in 2012", a spus Ionut Dumitru.
El a spus ca majoritatea analistilor a estimat rata inflatiei la peste 5% pentru sfarsitul anului.
Ionut Dumitru, care este economist sef in cadrul Raiffeisen Bank Romania, spune ca banca pe care o reprezinta a prognozat o rata a inflatiei de 5,5%.
Cresterea economica, in 2013, pare plauzibila, dar totusi este optimista o crestere de 2%, a mai spus Ionut Dumitru.
Banca Nationala a Romaniei a revizuit joi in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului.
Inflatia medie anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Inflatia scapa de sub controlul BNR: 5,1% la sfarsitul anului
Printre factorii care au influentat evolutia neasteptata a inflatiei in aceasta vara se numara seceta, cotatiile internationale ale titeiului, evolutia cursului de schimb si o crestere accentuata a pretului legumelor si fructelor.
"Mai prezint un factor care a contribuit la aceasta evolutie... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 12:13
Regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) va inregistra o crestere de 2% a PIB-ului real in 2012, iar zona euro va intra in recesiune cu o scadere a PIB-ului de 1%, se arata intr-un raport al Raiffeisen Research.
"Europa Centrala si de Est ramane sub influenta crizei datoriei suverane din zona euro", a declarat Peter Brezinschek, care conduce echipa Raiffeisen Research, o unitate a Raiffeisen Bank International AG (RBI).
El se refera la estimarile de crestere din Europa Centrala si de Est in 2012, efectuate de echipa sa. Europa Centrala si de Est (ECE) consta in subregiunile Europei Centrale (EC) - Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia; Europa de Sud-Est (ESE) - Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia, precum si Comunitatea Statelor Independente (CSI) - Rusia, Ucraina si Belarus.
Raiffeisen: In 2012 regiune ECE va cunoaste o crestere medie a PIB-ului de 2%
"Usoara crestere pe care o anticipam pentru ECE in acest an trebuie vazuta in raport cu scaderea de 1% a zonei euro", a daugat Brezinschek.
Analistii Raiffeisen Research se asteapta ca efectele negative ale legaturilor comerciale stranse cu zona euro sa fie mai puternice in Europa Centrala (EC), al carui PIB regional va creste cu 0,5%, si in Europa de Sud-Est (SEE), care va inregsitra o crestere de 0,4%.
Pentru tarile din Comunitatea Statelor Independente (CSI), Raiffeisen Research isi mentine previziunea de crestere a PIB-ului cu 3,1% in 2012. Cu exceptia... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 17:05
Analistii au estimari diferite pentru inflatia din octombrie, cuprinse intre 0,4 si 0,7% in termeni lunari si 7,7% si 8,1% pentru rata anuala, dar vad aceiasi factori principali pentru majorarea preturilor de consum, respectiv scumpirea alimentelor si a energiei termice, dar si deprecierea leului, precizeaza Mediafax.Cel mai pesimist dintre analistii intervievati de MEDIAFAX este economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, care a calculat pentru octombrie o inflatia lunara de 0,7% si o rata anuala de 8,1%.
"Influenta negativa principala provine de la preturile alimentelor, unde au fost inregistrate cresteri la mai mult subgrupe, cele mai mari fiind la paine, legume, fructe si ulei.
Apoi, pe partea marfurilor nealimentare probabil vom vedea un avans la energia termica, iar la servicii estimam un impact negativ din partea deprecierii leului si al ajustarii tarifelor la metrou si CFR", a spus Chidesciuc.
Si economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza o inflatie lunara destul de ridicata, de 0,6%, care a dus la accelerarea ratei anuale la 7,9%.
El a explicat ca factorii negativi sunt legati de preturile la alimente atat pe plan local, in special la legume si fructe, cat si pe plan international, pe partea materiilor prime, respectiv in principal din preturile la grau.
Totodata, Dumitru a mentionat ca preturile de consum au fost influentate negativ si de costurile combustibililor, de deprecierea cursului si de un impact intarziat al... mai mult
Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 11:17