Inflatia nu se va incadra in intervalul tintit de BNR

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 14:40
1946 citiri
Inflatia nu se va incadra in intervalul tintit de BNR

BNR va rata in 2009 tinta de inflatie pentru al treilea an consecutiv, din cauza unor factori asupra carora nu are influenta, precum accizele la tutun, dar indicatorul se va incadra cel mai probabil in intervalul tintit pentru anul viitor, ceea ce va permite relaxarea dobanzii de politica monetara.

Rata anuala a inflatiei a depasit in 2007 si 2008 limitele superioare ale intervalelor tintite de BNR cu cate 1,5 puncte procentuale, dupa ce s-a ridicat la 6,5% si, respectiv, 6,3%.

Toti analistii chestionati de MEDIAFAX estimeaza pentru finele acestui an o rata a inflatiei de 4,7% sau 4,8% si majoritatea anticipeaza incadrarea indicatorului in tinta stabilita de BNR pentru 2010, de 3,5%, cu un interval de variatie de un punct procentual.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, si economistul RBS Romania, Catalina Molnar, estimeaza pentru finele acestui an o inflatie de 4,8%, in timp ce Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania, anticipeaza ca rata se va situa la 4,7% la finele acestui an.

Banca Nationala a Romaniei a stabilit pentru 2009 o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca indicatorul se va plasa la 4,5% in luna decembrie.

Analistii au opinii diferite privind rata anuala a inflatiei din 2010, care variaza intre 2,8% si 5%, dar estimeaza reduceri ale dobanzii de politica monetara de marimi similare, cuprinse intre 1 si 1,5 puncte procentuale, de la nivelul actual de 8%.

BNR a tinteste in 2010 incadrarea inflatiei in intervalul 2,5 - 4,5% si estimeaza ca rata anuala se va situa la 2,6%.

Dumitru considera ca inflatia va atinge un maxim in luna ianuarie, dupa care se va reduce la 3,5% la finele primului semestru, pentru ca ulterior sa avanseze la 4% la sfarsitul anului viitor.

"In acest moment, sansele ca inflatia sa fie in intervalul tintei BNR sunt destul de mici. Cel mai probabil, inflatia la sfarsitul anului 2009 va fi de 4,7 - 4,8%. Insa, factorii care ar putea conduce la o inflatie in afara tintei BNR sunt exogeni, adica banca centrala nu poate avea influenta asupra acestora (in special accizele la tutun).

Riscurile pentru inflatie sunt legate in primul rand de o posibila crestere de TVA si de evolutia cursului de schimb. Pe de alta parte, evolutia modesta a cererii agregate va fi un factor care va ajuta dezinflatia in 2010", anticipeaza economistul-sef al Raiffeisen.

Dumitru si Anghel considera ca BNR va reduce dobanda de politica monetara cu un punct procentual anul viitor, de la 8% la 7%.

"In privinta dobanzilor, spatiul de manevra al BNR ramane important, insa reluarea trendului de reducere a acestora este conditionata de evolutia acordului cu FMI. In cel mai probabil scenariu, in care reusim sa ne recuplam la cerintele acordului cu FMI, ne asteptam la o reducere a dobanzii de politica monetara catre 6,5 - 7% pana la sfarsitul anului 2010.

In privinta creditarii, cred ca vom avea anul urmator o crestere a soldului cuprinsa intre 5% si 10%, in conditiile in care capacitatea de indatorare a clientilor va ramane probabil limitata", a afirmat Dumitru.

El anticipeaza ca avansul creditarii populatiei va fi limitat de faptul ca este de asteptat ca procesul de ajustare a veniturilor sa continue, inclusiv prin cresterea ratei somajului, si ca este posibil ca segmentul imprumuturilor catre companii sa inregistreze rate modeste de crestere.

Si economistul-sef al BCR are opinii asemanatoare, in conditiile in care anticipeaza ca inflatia se va situa la 4,8% in 2009 si la 4,5% anul viitor, si atrage atentia ca posibila ratare a tintei de inflatie in 2009 poate fi determinata de factori asupra carora BNR nu are influenta.

"Trebuie vazut care sunt motoarele pentru care sa zicem ca tinta de inflatie nu este atinsa. Daca sunt pentru ca vrei sa ai venituri la buget mai mari si nu vrei sa cresti TVA sau alte taxe, atunci cresti accizele. Cum poate sa influenteze BNR preturile la tutun. Nu poate. Daca inflatia va fi peste 4,5% anul acesta e un nivel destul de bun data fiind cresterea de la apa, canal, salubritate si tutun", a explicat Anghel.

El anticipeaza ca, fara majorari puternice de taxe si impozite, inflatia ar putea fi mult mai stabila fata de ultimii ani, si ar putea cobora la minimul ultimilor zece ani pe parcursul anului, adica undeva sub 4%.

Anghel mentioneaza ca si evolutia accizelor, a cursului, a pretului petrolului la nivel international si vremea ar putea influenta inflatia.

Chidesciuc este cel mai pesimist in privinta inflatiei din 2010, anticipand ca rata nu se va incadra din nou in intervalul tintit de BNR.

"Riscuri semnificative vin dinspre preturile administrate, care au fost tinute sub control sau reduse intr-un alt electoral, insa e posibil sa vedem cresteri importante atat la gaze, cat si la electricitate. De asemenea, impactul negativ din majorarea accizelor va continua si in 2010. Un alt risc important este legat de sectorul agricol. Mai mult, pe masura revenirii cererii, presiunea asupra preturilor ar putea sa revina", a explicat Chidesciuc.

El considera ca influenta favorabila nu poate veni anul viitor decat din aprecierea leului fata de euro.

Totodata, el anticipeaza ca BNR va reduce dobanda de politica monetara la 6,75% pana la finele anului viitor si considera ca ratele la credite nu vor scadea semnificativ atrage fara transmiterea unui mesaj clar prin care banca centrala va face tot ce poate sa tina dobanzile din piata monetara aproape de rata de dobanda cheie.

Molnar este cea mai optimista in ceea ce priveste inflatia de la finele anului viitor, anticipand o rata de 2,8%, dupa un maxim de 4,9% care va fi atins in luna ianuarie.

Totodata, ea anticipeaza ca banca centrala va cobora dobanda de politica monetara la 6,5% la finele primului semestru si o va mentine la acest nivel pana la sfarsitul anului.

Rata anuala a inflatiei a crescut in noiembrie pentru prima data dupa opt luni consecutive de declin, la 4,65%, in contextul unei majorari lunare de 0,67%, determinata in principal de avansul preturilor la tigari si combustibili.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#inflatie, #bnr, #evolutie, #curs, #acord, #fmi , #stiri BNR