Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

"Inflatia a incetinit in martie la 4,1-4,4%"

"Inflatia a incetinit in martie la 4,1-4,4%"

Rata anuala a inflatiei a scazut in luna martie, plasandu-se in intervalul 4,1-4,4%, in contextul in care aprecierea leului a temperat cresterea preturilor de consum, iar modificarea accizelor din luna ianuarie si-a diluat efectele asupra inflatiei, estimeaza analistii consultati de NewsIn. 

In ceea ce priveste inflatia lunara, economistii estimeaza pentru luna martie un avans de 0,1-0,4%, in conditiile in care preturile au ramas relativ stabile, o crestere mai importanta fiind observata pe segmentul combustibililor.

Rata anuala a inflatiei coborase in februarie la 4,49%, in marja inferioara a asteptarilor analistilor, in conditiile in care aprecierea leului a atenuat impactul cresterii preturilor la alimente si marfuri nealimentare, ceea ce a dus la temperarea inflatiei de la maximul de 5,2% atins in ianuarie.


"Estimam ca inflatia anuala a continuat sa se tempereze in martie, pana la 4,25%, de la nivelul de 4,5% din februarie", a declarat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, intr-o nota transmisa redactiei.


La randul sau, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza ca rata anuala a inflatiei a incetinit in martie, la 4,1%.


"Inflatia a fost scazuta, in primul rand datorita aprecierii leului, in lipsa unor alti factori importanti", a declarat el.


Aprecierea leului are un impact favorabil asupra preturilor serviciilor si produselor importate, ceea ce duce la temperarea cresterii indicelui preturilor de consum.


"In consecinta, ne asteptam ca marfurile nealimentare sa aiba o contributie majora la evolutia lunara a preturilor, nefiind exclus ca preturile serviciilor sa afiseze o scadere in martie", se arata in nota trasmisa de UniCredit.


"Inflatia s-a temperat ca urmare a efectelor de baza, fiind influentata de scumpirea combustibililor si de aprecierea medie a leului", a declarat pentru NewsIn economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, care estimeaza pentru luna martie o rata anuala a inflatiei de 4,2-4,4%.


Majoritatea economistilor consultati de NewsIn estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei isi va atinge tinta de inflatie in acest an.


Laurian Lungu, economist in cadrul Macroanalitica, prevede ca tendinta de temperare a inflatiei se va mentine, ajungand la finalul anului la un nivel de 3,4-3,5%.


In schimb, analistii ING se asteapta ca inflatia sa revina spre 5%, pana in decembrie, mai ales din cauza cresterii preturilor volatile, precum cele pentru fructe si legume, chiar daca nu considera ca 2010 va fi un an agricol mai prost.


Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru finalul acestui an este de 3,5%, plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), prognoza de inflatie fiind de 3,5%.


In 2009, BNR a ratat pentru a treia oara la rand tinta de inflatie.


Potrivit analistilor UniCredit, continuarea procesului dezinflationist sustine relaxarea politicii monetare, ceea ce ar putea duce la o noua coborare de 0,25 punctre procentuale a dobanzii de politica monetara, la urmatoarea sedinta a bancii centrale.


"O scadere mai ampla a dobanzii cheie nu poate fi insa exclusa, tinand cont ca revigorarea creditarii nu este inca vizibila si aprecierea monedei nationale ofera un context adecvat pentru relaxarea politicii monetare".


Si analistii ING iau in calcul noi scaderi ale dobanzii cheie, care sa sustina redresarea economiei, mai ales ca statisticile referitoare la activitatea din primele luni ale acestui an dau tot mai mult de inteles ca reluarea cresterii economice ar putea fi amanata pentru trimestrele urmatoare.


Institutul National de Statistica urmeaza sa publice luni datele oficiale asupra inflatiei din martie. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1290 ori
Citeste mai multe despreaccize inflatie leu