BNR a modificat in jos proiectia de inflatie pentru finalul acestui an, la 3,1%

Miercuri, 07 August 2013, ora 11:59
1678 citiri
BNR a modificat in jos proiectia de inflatie pentru finalul acestui an, la 3,1%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la fel ca si la finele anului viitor, a declarat, miercuri, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Anterior, BNR prognoza pentru pentru finalul acestui an o inflatie de 3,2%. Tinta de inflatie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

"Probabil ca la sfarsitul lui septembrie, sa zicem chiar mai devreme, inflatia va intra in interval, intervalul de variatie in jurul tintei multianuale de 2,5% si se va mentine in acest interval pana la sfarsitul perioadei de proiectie, in trimestrul II 2015", a declarat guvernatorul BNR.

Banca Comerciala Romana (BCR) a modificat proiectia de inflatie pentru finalul acestui an la 3,3%, sub previziunea anterioara de 3,6%, a declarat, recent, pentru Agerpres, Eugen Sinca, analist sef, BCR si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).

"Principalul element care ne-a determinat sa modificam estimarea de inflatie pentru 2013 este productia agricola foarte buna din aceasta vara", a spus Sinca.

La aceeasi inflatie se asteapta si economistii UniCredit Tiriac Bank.

"Scenariul nostru de baza prevede o scadere a ratei inflatiei pana la 3,3% la finalul anului curent. Pentru moment, ne mentinem aceasta estimare, dar admitem ca balanta riscurilor este inclinata spre o scadere (cu atat mai mult cu cat 2013 va fi un an agricol bun)", a declarat Mihai Patrulescu, senior economist al bancii.

Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank, vede pentru finalul acestui an o inflatie de 2,7% datorita anului agricol foarte bun si reducerii pretului la energia electrica.

Ultimele date ale Institutului national de Statistica arata ca preturile de consum au ramas relativ stabile in iunie, rata lunara a inflatiei fiind de 0,01%, in timp ce rata anuala a urcat usor, de la 5,32% in mai la 5,37%, fiind in linie cu prognoza Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru primul semestru, de 5,3%.

#inflatie Romania 2013, #proiectie inflatie BNR, #prognoza inflatie BNR 2014, #preturi Romania 2013 , #Inflatie