Rata inflatiei - Ionut Dumitru: Estimarile BNR, nicio surpriza

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 12:13
3318 citiri
Rata inflatiei - Ionut Dumitru: Estimarile BNR, nicio surpriza

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Business24 ca nu este nicio surpriza faptul ca BNR a revizuit rata inflatiei la 5,1% pentru sfarsitul anului.

"Era inevitabil. Toti analistii si-au actualizat semnificativ in sus prognozele pentru sfarsitul anului, dupa ce au vazut o crestere puternica a preturilor la alimente, in special la alimentele volatile - legume si fructe -, ca urmare a unui an agricol foarte prost in 2012", a spus Ionut Dumitru.

El a spus ca majoritatea analistilor a estimat rata inflatiei la peste 5% pentru sfarsitul anului.

Ionut Dumitru, care este economist sef in cadrul Raiffeisen Bank Romania, spune ca banca pe care o reprezinta a prognozat o rata a inflatiei de 5,5%.

Cresterea economica, in 2013, pare plauzibila, dar totusi este optimista o crestere de 2%, a mai spus Ionut Dumitru.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit joi in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului.

Inflatia medie anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Inflatia scapa de sub controlul BNR: 5,1% la sfarsitul anului

Printre factorii care au influentat evolutia neasteptata a inflatiei in aceasta vara se numara seceta, cotatiile internationale ale titeiului, evolutia cursului de schimb si o crestere accentuata a pretului legumelor si fructelor.

"Mai prezint un factor care a contribuit la aceasta evolutie a inflatiei in Romania. Este o comparatie internationala, care arata cum a evoluat pretul produsele agroalimentare. Observam ca, daca dam la o parte doua tari in care au avut loc majorari ale TVA, cresterea preturilor datorandu-se cresterii TVA - Cehia si Ungaria, cresterea preturilor alimentelor in Romania este printre cele mai mari", a declarat Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat cresterea inflatiei la cel mai ridicat nivel din ultimul an si jumatate, ajungand la 5,33 la suta in luna septembrie.

#Ionut Dumitru rata inflatie Romania, #rata inflatie 2012 BNR, #Mugur Isarescu rata inflatie, #prognoza rata inflatie , #Inflatie