Inflatia s-a plasat in intervalul 4,3%-4,5% in noiembrie, in urma scumpirii tutunului

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 13:00
1618 citiri
Inflatia s-a plasat in intervalul 4,3%-4,5% in noiembrie, in urma scumpirii tutunului

Rata anuala a inflatiei s-a plasat in noiembrie in intervalul 4,3-4,5%, in principal pe fondul presiunii din partea preturilor la tutun, dar BNR are sanse sa se incadreze in intervalul tintei de inflatie la finalul acestui an, principalul risc fiind evolutia cursului de schimb, considera analistii citati de NewsIn. 

"Preturile la tutun au pus presiune pe inflatie si au crescut in anticiparea majorarii accizei de la 1 ianuarie 2010.

BNR a subliniat de asemenea acest risc inca din raportul de inflatie, iar riscuri in acest sens exista si in decembrie", a declarat, pentru NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

El se asteapta la o rata lunara a inflatiei de 0,5%, ceea ce ridica rata inflatiei anuale la 4,5% in noiembrie.

Cu toate acestea, Dumitru sustine ca banca centrala isi va atinge tinta de inflatie la finalul acestui an, estimand o inflatie de 4,4% la sfarsitul lui 2009, insa evolutia preturilor va fi influentata de situatia politica.

"Prognoza noastra e de 4,35%, dupa ce am schimbat estimarea inainte de alegeri mizand pe o instabilitate politica mai prelungita. Tind sa cred ca, daca se rezolva repede criza politica si avem un guvern pana la finalul acestui an, iar rezultatul alegerilor va fi validat, este posibil ca leul sa fie ceva mai apreciat", a adaugat Dumitru.

Si economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, are o estimare similara pentru inflatia din luna noiembrie, de 4,5%, pe fondul presiunilor din partea preturilor la tutun si a factorilor sezonieri, in aceasta perioada preturile la legume si fructe crescand de obicei.

"Este posibil ca banca centrala sa isi atinga tinta de inflatie, insa depinde ce se va intampla cu cursul de schimb.

Daca leul se va deprecia, e posibil ca rata anuala sa urce la 4,7%", a comentat Chidesciuc.

El estimeaza ca inflatia va ajunge la 4,55% la finalul lui 2009, usor peste limita superioara a intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Seful departamentului de cercetare din cadrul Volksbank Romania, Melania Hancila, considera insa ca inflatia din noiembrie va fi de 4,3%, pe fondul unei rate lunare de 0,3%.

"Presiuni cred ca au venit mai mult din partea bunurilor non-alimentare si a serviciilor. In rest, nu a fost alt factor evident, in conditiile in care nici pretul la combustibili nu a crescut si nici leul nu s-a depreciat considerabil", a spus Hancila.

Ea considera, de asemenea, ca BNR se va incadra in intervalul tintei de inflatie, estimand o rata anuala de 4,4% pentru luna decembrie.

"Avand in vedere evolutia cursului de schimb, dar si un consum in continuare foarte scazut, sunt sanse foarte mari ca banca centrala sa atinga tinta. Chiar daca leul se depreciaza, tot mai ramane loc pentru o inflatie anuala in tinta stabilita", a mentionat Hancila.

Moneda nationala s-a depreciat in octombrie cu aproape 0,08% fata de luna anterioara, cursul mediu urcand la 4,2881 lei/euro, de la 4,2848 lei/euro in octombrie, potrivit datelor bancii centrale.

In octombrie, rata anuala a inflatiei a coborat la 4,3%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,44% fata de septembrie, in special ca urmare a scumpirii serviciilor si a majorarii preturilor la marfurile nealimentare.

La ultima sedinta de politica monetara de la inceputul lui noiembrie, BNR a anuntat ca si-a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul lui 2009, la 4,5%, de la 4,3% in proiectia anterioara, ca urmare a influentei mai mari a accizelor la tutun si a preturilor administrate.

In sedinta de politica monetara s-a aprobat si raportul trimestrial asupra inflatiei, in care banca centrala preciza ca se asteapta pe termen scurt la aparitia unor presiuni inflationiste, ca urmare a cresterii accizelor din ianuarie, a decuplarii dobanzilor din piata de dobanda cheie si a anticipatiilor nefavorabile induse de "climatul politic volatil", argumente care impun o politica monetara prudenta.

"Pe termen scurt, se prefigureaza manifestarea unor presiuni inflationiste induse de ajustarile preconizate ale accizelor incepand cu 1 ianuarie 2010, tendinta de mentinere a ecartului dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara, precum si impactul nefavorabil asupra anticipatiilor generat de accentuarea riscurilor legate de politicile fiscala si de venituri in contextul unui climat politic volatil", se mentiona in comunicatul detaliat al Bancii Nationale a Romaniei privind deciziile de politica monetara. 

#inflatia, # scumpire, # tutun , #stiri Ionut Dumitru