Analistii au estimari diferite pentru inflatia din octombrie

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 11:17
983 citiri
Analistii au estimari diferite pentru inflatia din octombrie

Analistii au estimari diferite pentru inflatia din octombrie, cuprinse intre 0,4 si 0,7% in termeni lunari si 7,7% si 8,1% pentru rata anuala, dar vad aceiasi factori principali pentru majorarea preturilor de consum, respectiv scumpirea alimentelor si a energiei termice, dar si deprecierea leului, precizeaza Mediafax.

Cel mai pesimist dintre analistii intervievati de MEDIAFAX este economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, care a calculat pentru octombrie o inflatia lunara de 0,7% si o rata anuala de 8,1%.

"Influenta negativa principala provine de la preturile alimentelor, unde au fost inregistrate cresteri la mai mult subgrupe, cele mai mari fiind la paine, legume, fructe si ulei.

Apoi, pe partea marfurilor nealimentare probabil vom vedea un avans la energia termica, iar la servicii estimam un impact negativ din partea deprecierii leului si al ajustarii tarifelor la metrou si CFR", a spus Chidesciuc.

Si economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza o inflatie lunara destul de ridicata, de 0,6%, care a dus la accelerarea ratei anuale la 7,9%.

El a explicat ca factorii negativi sunt legati de preturile la alimente atat pe plan local, in special la legume si fructe, cat si pe plan international, pe partea materiilor prime, respectiv in principal din preturile la grau.

Totodata, Dumitru a mentionat ca preturile de consum au fost influentate negativ si de costurile combustibililor, de deprecierea cursului si de un impact intarziat al majorarii TVA asupra tarifelor la energia termica.

La polul opus, economistul-sef la UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, considera ca inflatia s-a situat la 0,4% in octombrie, ceea ce inseamna o rata anuala de 7,7%.

"Cea mai ampla crestere a preturilor a avut loc pe componenta bunurilor alimentare, determinata in special de evolutia pe piata internationala. Estimam o crestere a preturilor pe acest segment similara celei din luna precedenta, de 0,8%", a spus Pal.

Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank considera ca preturile serviciilor au fost afectate de deprecierea leului, dar nu semnificativ. 

Totodata, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, estimeaza pentru octombrie o rata lunara a inflatiei de 0,3 - 0,5% si un indice anual cuprins intre 7,7 si 7,9%.

"Daca inflatia s-a mentinut in acest interval, evoluatia arata ca efectele de runda a doua din majorarea TVA nu se simt extrem de intens", a spus Anghel.

#analisti, #rata, #inflatie , #stiri Lucian Anghel