Inflatia s-a temperat in octombrie desi cursul a pus presiune pe preturi

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 17:19
1314 citiri
Inflatia s-a temperat in octombrie desi cursul a pus presiune pe preturi

Preturile de consum au urcat usor in octombrie, cu 0,2-0,5% in medie fata de luna anterioara, in urma deprecierii leului si a scumpirii petrolului, ce a crescut pretul la combustibili, dar inflatia anuala a continuat sa se tempereze pana la 4,2-4,5%, estimeaza analistii chestionati de NewsIn.

"Ne asteptam la o inflatie lunara de 0,6%, iar cea anuala credem ca va ajunge la 4,5%.

Factorii care ne-au facut sa urcam putin prognoza au fost preturile la combustibili, care au urcat, dar si deprecierea leului.

In plus, deja am inceput sa vedem unele scumpiri la preturile alimentelor", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc.

El estimeaza ca, la finalul acestui an, inflatia se va situa la 4,8%, fara sa excluda o temperare putin mai accentuata a inflatiei, insa nu crede ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reusi sa isi atinga tinta de inflatie pe 2009, de 3,5%, plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).

"Banca centrala a admis, de altfel, ca exista presiuni inflationiste in lunile urmatoare", a adaugat Chidesciuc.

Moneda nationala s-a depreciat in octombrie cu 1,08% fata de luna anterioara, cursul mediu urcand la 4,2848 lei/euro, de la 4,2389 lei/euro in septembrie, arata datele bancii centrale.

Seful departamentului de cercetare din cadrul Volksbank Romania, Melania Hancila, are o estimare similara pentru inflatia anuala din octombrie, de 4,5%, temperarea fiind generata si de efectul de baza.

"Principalii factori au fost deprecierea leului si scumpirea combustibililor, dar a aparut si efectul intarziat al majorarii accizelor la tutun.

Credem ca la finalul anului inflatia se va plasa la 4,7%, dar nu excludem atingerea limitei superioare a intervalului tintei de inflatie, datorita contractiei foarte puternice a cererii si a unui curs de schimb relativ stabil de acum incolo, conform asteptarilor noastre", a spus Hancila.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza pentru octombrie o crestere medie a preturilor de consum cu 0,5%, ceea ce ar corespune unei inflatii anuale de 4,4%.

"Octombrie este o luna in care de regula preturile la alimente, in special cele volatile, incep sa creasca in conditiile in care sezonul s-a terminat", a subliniat Dumitru.

Pentru finalul lui decembrie, analistul Raiffeisen prognozeaza o inflatie anuala de 4,5%, identica proiectiei BNR.

"A fost o oarecare depreciere a cursului de schimb, care a afectat preturile la servicii si la produsele alimentare, intr-o continuare a tendintei din lunile anterioare, fara elemente spectaculoase", apreciaza economistul sef al Unicredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, care estimeaza o inflatie lunara de 0,3% si o rata anuala inflatiei de 4,2%.

In septembrie, rata anuala a inflatiei a coborat la 4,94%, nivel minim din iulie 2007, insa a reprezentat cel mai ridicat nivel din UE.

Vineri, BNR a anuntat ca si-a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul lui 2009, la 4,5%, de la 4,3% in proiectia anterioara, ca urmare a influentei mai mari a accizelor la tutun si a preturilor administrate.

In comunicatul de presa de dupa sedinta de politica monetara in care s-a aprobat si raportul trimestrial asupra inflatiei, banca centrala preciza ca se asteapta pe termen scurt la aparitia unor presiuni inflationiste, ca urmare a cresterii accizelor din ianuarie, a decuplarii dobanzilor din piata de dobanda cheie si a anticipatiilor nefavorabile induse de "climatul politic volatil", argumente care impun o politica monetara prudenta.

"Pe termen scurt, se prefigureaza manifestarea unor presiuni inflationiste induse de ajustarile preconizate ale accizelor incepand cu 1 ianuarie 2010, tendinta de mentinere a ecartului dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara, precum si impactul nefavorabil asupra anticipatiilor generat de accentuarea riscurilor legate de politicile fiscala si de venituri in contextul unui climat politic volatil", se mentiona in comunicatul detaliat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind deciziile de politica monetara. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs, #inflatia, #preturi, #temperat , #stiri Ionut Dumitru