Printr-o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadenta la cinci ani, Ministerul Finantelor Public (MFP) a atras 800 milioane lei, exact cat si-a propus, la un randament mediu de 5,17%, in urcare cu 0,72 puncte procentuale fata de cel platit la licitatia din luna mai.
Bancile au subscris titluri de 1,7 miliarde de lei. Obligatiunile ajung la scadenta in noiembrie 2018.
Randamentul acceptat la licitatia de luni este apropiat de cel din piata secundara, potrivit dealerilor.
Trezoreria a vandut si la mijlocul lunii mai titluri din aceeasi emisiune, in suma de 800 milioane lei, la un randament de 4,45%.
Randamentele titlurilor de stat in lei au urcat in ultima luna, pe fondul iesirii unor investitori straini de pe obligatiuni denominate in monedele regionale si, implicit, de pe cele in lei.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatiuni, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie lunara a titlurilor ajunse la maturitate a fost in primele patru luni de 3,4 miliarde de lei.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 26,81 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 18:03
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 600 milioane de lei prin obligatiuni cu maturitatea de zece ani, la un randament mediu de 5,03%, in scadere fata de cel platit in luna aprilie pentru aceeasi scadenta, de 5,23%.
Bancile au subscris joi titluri de 1,03 miliarde lei, iar valoarea indicativa a emisiunii a fost de 600 milioane lei.
La licitatia organizata in luna aprilie pentru titluri din aceeasi emisiune, Finantele au atras 400 milioane lei, la un randament mediu de 5,23%.
Finantele au imprumutat in luna mai 3,55 miliarde lei. Suma stabilita pentru luna mai, de 3,78 miliarde lei, este mai mica decat imprumuturile luate in luna aprilie, de 5 miliarde lei, prin vanzare de titluri in lei (2,5 miliarde lei) si in euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 24,47 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 16:22
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 400 milioane de lei prin obligatiuni cu maturitatea de zece ani, la un randament mediu de 5,23%, in scadere fata de cel platit in luna martie pentru aceeasi scadenta, de 5,81%.
Bancile au subscris joi titluri de 925,5 milioane lei, iar valoarea indicativa a emisiunii a fost de 400 milioane lei.
La licitatia organizata in luna martie pentru titluri din aceeasi emisiune, Finantele au atras 500 milioane lei, la un randament mediu de 5,81%.
Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, atingand valori minime istorice, in linie cu evolutia activelor din regiune.
Interesul din ultimele doua saptamani a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.
Toate licitatiile programate de Ministerul de Finante in aprilie, in suma de 2,5 miliarde lei, au fost pentru obligatiuni, iar administratorii datoriei publice au atras exact sumele planificate.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 20,92 miliarde lei, la care se adauga 1,08 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 15:44
Costurile de imprumut pe termen lung ale Romaniei ar putea sa scada substantial doar daca Guvernul incheie un acord cu FMI, agentia Standard&Poor's (S&P) imbunatateste ratingul tarii sau Banca Nationala a Romaniei (BNR) reduce dobanda cheie, se arata intr-un raport al grupului austriac Raiffeisen.
Statul s-a finantat in ultimele luni la costuri in scadere, ca urmare a cererii din partea investitorilor straini si a strategiei de imprumut a Guvernului.
In decembrie si ianuarie randamentele au coborat, in pofida sumelor mari imprumutate de Ministerul de Finante, ca urmare a achizitiilor strainilor. Dupa ce si-a format un fond de lichiditati, Guvernul a schimbat abordarea si a limitat imprumuturile, sporind presiunea pe costurile de imprumut.
Randamentele ar putea scadea in T2, dar potentialul este limitat
"Randamentele ar putea aluneca mai jos in trimestrul al doilea, mai ales pentru certificatele de Trezorerie, intrucat ne asteptam ca Ministerul de Finante sa atraga sumele planificate, iar BNR sa relaxeze conditiile privind lichiditatea.
Pe de alta parte, consideram ca potentialul declinului randamentelor pentru obligatiuni este limitat. In primul rand, acestea sunt aproape de nivelul dobanzii cheie de 5,25%, iar orice declin sub acest prag va fi probabil doar temporar. In al doilea rand, volumul mare estimat pentru achizitiile nerezidentilor sugereaza ca cea mai mare parte a achizitiilor acestora a avut loc", se arata in raportul Raiffeisen.
Pentru a... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 15:39
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 500 milioane lei prin certificate cu scadenta la un an, cu un randament in coborare la 5,29%, iar cererea a fost de peste cinci ori mai mare.
Valoarea indicativa a emisiunii a fost de 500 milioane lei, iar subscrierile au insumat 2,81 miliarde lei. La licitatia din februarie pentru aceasta scadenta, administratorii datoriei publice au atras tot 500 milioane lei, la un randament de 5,57%.
Trezoreria a anuntat ca intentioneaza sa imprumute in luna martie 3 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata locala, sub suma atrasa in februarie, de 4 miliarde lei.
In luna martie ajung la scadenta titluri de circa 6 miliarde lei, dublu fata de valoarea imprumuturilor planificate.
Urmatoarea operatiune va fi organizata joi, pentru obligatiuni pe doi ani, prin care Finantele vor sa atraga tot 500 milioane lei.
Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la jumatatea lunii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.
Administratorii datoriei publice au anuntat ca vor sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 15:40
Italia a vandut titluri de stat pe un an la cel mai scazut randament din martie. Aceasta este prima licitatie de cand Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat saptamana trecuta un nou program de achizitionare a bondurilor.
BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat
Italia a trebuit sa plateasca un randament de 1,692% pentru titluri de stat cu scadenta in 2013, in valoare de noua miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari), dupa ce la precedenta emisiune din august randamentul a fost de 2,76%, a anuntat Trezoreria Italiei.
Randamentul pentru titlurile pe stat la trei luni, in valoare de trei miliarde de euro, a fost de 0,7%, fata de 0,86% cand a avut loc ultima licitatie, in mai, transmite Bloomberg.
Si randamentele pentru obligatiunile guvernamentale italiene pe zece ani au inregistrat saptamana trecuta cel mai scazut nivel din 2 aprilie, dupa ce Consiliul guvernatorilor BCE a creat un nou program de achizitionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT), care va inlocui precedentul program si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani.
Premierul italian Mario Monti a afirmat ca tara sa nu intentioneaza in acest moment sa solicite asistenta financiara.
Economia Italiei va reveni pe crestere in 2013, datorita scaderii ratelor dobanzilor, care deja are loc, a afirmat marti premierul Mario Monti. mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 16:09
Analistii ING Bank se asteapta ca licitatia pentru titluri de stat cu scadenta de doi ani in valoare de 900 milioane de lei sa indice un randament neschimbat de 5,50%, datorita grupului de cumparatori cu un apetit deosebit pentru aceste instrumente, se arata intr-un raport al bancii.
De asemenea, analistii ING Bank mai spun ca au crezut ca atat timp cat activele europene cu risc relativ ridicat raman sub presiune, numai o interventie agresiva a BNR ar stopa deprecierea monedei nationale.
"Cu toate ca un asemenea eveniment nu pare sa fi avut loc, deprecierea monedei nationale pare sa fi pierdut din viteza in aceasta dimineata, aceasta tranzactionandu-se in prezent la nivelul inregistrat la finalul zilei de vineri de 4,4330 lei/euro in timp ce multe monede din regiune inregistreaza pierderi de 0,6-0,7%. Aceasta ar putea sugera ca unii participanti la piata ne impartasesc ideea unei interventii valutare ce ar putea avea loc in curand, iar aceasta tempereaza deprecierea. Totusi, cat timp aversiunea la risc va persista, aceasta temperare pare mai probabil temporara in absenta unei interventii valutare agresive", se mai spune in raport.
Analistii ING mai spun ca ratele de dobanda au fost supuse unor presiuni ascendente in sedinta de vineri, probabil reactionand la presupusele interventii valutare recente si la asteptari pentru noi asemenea episoade, si evoluand in linie cu asteptarile lor pe termen scurt.
"Ratele de dobanda pe termen scurt au urcat de la 3,4% la 3,7%... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 16:23
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras, joi, 565,02 milioane lei (135,4 milioane euro) prin obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 3 ani, cu 13% peste valoarea anuntata, pentru care plateste un randament mediu anual in scadere, de 9,50%, potrivit datelor bancii centrale, informeaza NewsIn.
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 500 milioane lei, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 9,50% pe an.
Bancile au depus cereri de cumparare de 1,79 miliarde lei (430 milioane euro).
La ultimele licitatii de titluri de stat din 2009, randamentul platit investitorilor a fost de 10% pe an, Finantele refuzand sa plateasca mai mult. MFP a anuntat ca in primul trimestru din 2010 vrea sa atraga 10-12 miliarde lei, iar pe ansamblul intregului an volumul total al imprumuturilor ce urmeaza sa fie lansate pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul deficitului bugetar, care urmeaza sa fie finantat in proportie de circa 50% de pe piata interna, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente, de 24,59 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat.
In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste cinci ori mai mult decat in 2008.
Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 5,9% din produsul intern brut (PIB).
mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 16:14
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins, luni, toate ofertele pentru titluri de stat la 12 luni, considerand inacceptabil nivelul randamentului, potrivit datelor bancii centrale, informeaza NewsIn.
Valoarea anuntata initial era de 1 miliard lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de 1,289 miliarde lei (300,6 milioane euro).
La sedinta similara din 19 octombrie, MFP a atras numai 221,751 milioane lei (51,7 milioane euro), de 4,5 ori mai putin decat anuntase, pentru care plateste un randament anual mediu de 10%.
Finantele au atras in octombrie numai 2,5 miliarde lei, respectiv 41,7% din suma de 6 miliarde lei propusa initial.
In primele noua luni din acest an MFP a emis in total titluri de stat in lei de aproximativ 55,4 miliarde lei (mai mult de 13 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decat in intregul an 2008.
Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la finalul lunii septembrie la 5,04% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor anuntate in programul de guvernare al premierului desemnat Lucian Croitoru, in conditiile in care Fondul Monetar International (FMI) a fixat guvernului o tinta de final de an de 7,3% din PIB.
mai mult
Luni, 26 Octombrie 2009, ora 15:43