China reinventeaza instrumentele monetare: Va fi ceva ce n-a vazut lumea!

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 10:45
3581 citiri

Banca centrala a Chinei se gandeste sa aplice un program de imprumuturi pentru autoritatile locale prin achizitionarea unor obligatiuni de pe piata interna.

Maturitatea acestor titluri emise de guvernele regionale din China va fi de minim 10 ani.

Seamana foarte mult cu programul de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana in zona euro, dar oficialii Bancii Populare a Chinei sustin ca noua politica monetara va fi "ceva ce n-a vazut lumea", relateaza reporterii Market Watch.

"Toate mijloacele necesare!"

Chiar daca detaliile privind forma pe care o va imbratisa programul de relaxare cantitativa "made in China" pe care il pregatesc oficialii de la Beijing raman deocamdata ascunse, surse din interiorul Bancii Populare sustin ca acesta va fi cu totul si cu totul inedit.

"Va fi un nou instrument monetar, unul pe care lumea inca nu l-a vazut. Formatul nu conteaza, toate mijlocele necesare pot fi folosite", a mentionat o persoana din conducerea bancii pentru grupul de presa Caixin din Beijing.

Aceasta a mentionat ca institutia va folosi programul pentru a asigura fondurile necesare Bancii de Dezvoltare a Chinei si altor banci din tara pentru achizitia obligatiunilor emise de autoritatile locale.

Ministrul de Finante de la Beijing a anuntat deja ca o serie noua de obligatiuni ale guvernelor locale este pe cale sa fie lansata in cursul acestui an, pentru a plati unele datorii mai vechi inregistrate catre banci.

Valoarea programului este estimata la 1000 de miliarde yuani, aproximativ 160 miliarde de dolari. Problema care planeaza asupra planurilor initiate de oficialii chinezi este ca bancile comerciale se arata prea putin interesate de aceste obligatiuni.

Randament scazut

"Nu exista un interes in cumpararea acestor obligatiuni ale guvernelor locale. Randamentul este scazut si nu asigura nivelul necesar de lichiditati", s-a confesat reprezentantul unei banci comerciale din China.

Acesta recunoaste ca investitiile in prgramele locale facute anterior de institutia pe care o reprezinta au avut ca scop mentinerea unei legaturi bune cu autoritatile locale din China.

Xu Hanfei, analist sef la Guotai Junan Securities nu vede decat o pierdere de 50% pentru bancile care ar accepta schimbarea modului de finantare a programelor de investitii al autoritatiulor locale.

"Pana acum, dobanda pentru finantarea platformelor investitionale initiate de autoritati a fost de 8%. Randamentul dat de obligatiunile emise de guvernele locale este undeva la jumatate", arata Xu.

O parte a problemei a fost rezolvata de guvernul de la Beijing prin modificarea Legii Bugetului care interzicea pana acum contractarea unor imprumuturi directe de catre autoritatile locale.

Masura emiterii de obligatiuni a fost privita ca fiind transparenta si sustenabila pentru finantarea operatiunilor derulate de autoritatile locale chineze.

Conversie a datoriilor

Programul de relaxare cantitativa prin care bancile de stat ar urma sa cumpere obligatiuni emise de guvernele locale pentru a inlocui treptat datoria detinuta de acestea catre bancile comerciale este singura cale gasita de autoritati pentru a reduce gradul de indatorare al guvernelor locale.

"Transformarea datoriilor inregistrate prin platformele de finantare in titluri emise de guvernele locale este singura cale de a reduce presiunea asupra bugetelor acestora.

Atat randamentul cat si perioada de maturitate vor fi diferite", observa Yin Jianfeng, director adjunct al Institutului de Finante-Banci din cadrul Academiei de Stiinte Sociale din China.

Dar parerile despre reusita acestui program sunt impartite chiar si in mediul academic.

"Fara asigurarea lichiditatilor, intreagul proces de conversie a datoriilor nu este decat un castel construit in aer", crede Liu Yuhui, profesor al aceleiasi institutii.

"Fenomenul conversiei se va intampla mai devreme sau mai tarziu, asa ca bancile de stat ar putea sa se ocupe direct de acum de aceasta", mai spune profesorul Liu.

Cu toate acestea, Liu Yuhui nu crede ca intreaga sarcina de 1000 de miliarde de yuani poate fi preluata direct de catre Banca de Dezvoltare a Chinei.

"Jumatate din suma si tot ar fi prea mult", a adaugat el, mentionand ca nu vede alta solutie decat atragerea bancilor comerciale in program.

#program relaxare cantitativa China, #datorii guverne locale China, #conversie datorii China , #China