Relaxarea cantitativa mai sta o tura. BCE n-are in ce baga banii din primele transe

Joi, 26 Februarie 2015, ora 08:00
2303 citiri
Relaxarea cantitativa mai sta o tura. BCE n-are in ce baga banii din primele transe
Foto: Central Banking

Programul de relaxare cantitativa anuntat de Banca Centrala Europeana nu relaxeaza pe nimeni. Desi, in teorie, luna viitoare BCE va pune la bataie 60 de miliarde de euro pentru achizitionarea titlurilor de stat emise de guvernele din UE, s-ar putea sa mai astepte mult si bine pana sa injecteze banii in vreo economie din regiune.

Analistii si investitorii se arata sceptici in privinta sanselor de reusita ale institutiei lui Draghi de a plasa sumele de bani din program intr-un mod rapid si eficient inca din primele luni. Pur si simplu, pe piata nu au aparut noi titluri de stat emise de guverne, arata Wall Street Journal.

Program fara clienti

"Va fi o adevarata provocare pentru BCE sa depisteze indeajuns de multe titluri de stat pentru a-si indeplini tintele asumate in cadrul programului de elaxare cantitativa", sustine Anthony O'Brien, unul dintre strategii sefi ai filialei europene Morgan Stanley.

Incepand din martie, BCE va trebui sa investeasca luna,r pana in septembrie 2016, cate 60 de miliarde de euro in titluri de creanta.

De la finalul anului trecut, institutia condusa de Mario Draghi a injectat cate 13 miliarde de euro lunar in alte active, analistii asteptandu-se ca diferenta de 47 de miliarde sa fie directionata inspre titlurile de stat.

O analiza privind atractivitatea acestora va lua in calcul si reprezentativitatea populatiei fiecarei tari la numarul cetatenilor din UE, dar si PIB rezultat pe fiecare economie in parte.

Vedetele de pe piata au disparut

Problema oficialilor BCE este ca banca nu va putea miza masiv pe cele mai bine cotate titluri de stat emise in ultima perioada, in special pe cele germane, acestea fiind deja epuizate pe piata.

In primele luni, BCE nu va putea cumpara titluri de stat germane decat la un sfert din valoarea masei monetare pe care banca vrea sa o introduca lunar in economia europeana, adica 12 miliarde de euro.

Abia din vara, Trezoreria din Germania are in plan o emisiune de titluri de stat in valoare de 147 de miliarde de euro, cu o maturitate cuprinsa intre 10 si 30 de ani.

Chiar si asa, aceasta este lansata pentru a acoperi maturitatea unei alte emisiuni de titluri germane, in valoare de 132 de miliarde, ceea ce inseamna ca influenta neta a noii emisiuni de titluri de stat va fi de doar 15 miliarde euro.

In total, pana in septembrie 2016, Banca Centrala Europeana spera sa achizitioneze titluri de stat emise de Berlin in valoare de 215 miliarde de euro, de 26 de ori mai mult decat prognozele analistilor privind cresterea pietei germane de titluri de stat, arata Morgan Stanley.

Programul european de relaxare cantitativa contrasteaza in mod evident cu metoda similara aplicata de Statele Unite, unde Trezoreria a emis obligatiuni de stat din abundenta inainte de initierea programului.

Simptome alarmante

Banca Centrala Europeana nu va putea spera nici la achizitionarea titlurilor de stat germane de pe pietele secundare sau de la investitori. Acestia au prabusit deja randamentul obligatiunilor emise de Germania printr-o cerere masiva.

La ora aceasta obligatiunile germane cu maturitate la 10 ani ofera un randament de doar 0,34% fata de 1,69 procente cat inregistrau in urma cu un an.

"Este deja o lipsa de titluri germane pe piata. Se vad simptomele programului anuntat de ECB", considera Philipp de Cassan, seful centrului de tranzactionare pe zona euro de la Nomura.

Bancile centrale si institutiile financiare detin cea mai mare cota, aproximativ 90%, din titlurile de stat valorand 1.100 miliarde de euro care au fost emise de Germania in ultimii ani.

Bancile si societatile de asigurare prefera acest tip de investitii, pentru ca isi indeplinesc cerintele de capitalizare, iar bancile centrale mizeaza pe acelasi tip de instrumente pentru a-si consolida rezerva valutara.

Nimeni nu vinde

"Investitorii pasivi si bancile nu vor vinde aceste obligatiuni din cauza mandatelor de investitii si din alte motive de reglementare existente in piata", spune Cagdas Aksu, analist al Barclay's.

Anke Richter, reprezentantul administratorului de active Conning, cu un portofoliu de peste 90 de miliarde de dolari investiti atrage atentia asupra faptului ca unii clientii doresc sa detina o proportie fixa de titluri de stat in investitiile derulate in numele lor.

"Logica normala ar fi ca toata lumea sa vanda acum si sa se indrepte spre alte active. Insa, nu toata lumea poate sa si faca acest lucru", spune Richter.

Pentru alti investitori, titlurile germane sunt valoroase pentru ca nu au alte optiuni in acest moment. Conform JP Morgan, un sfert din titlurile de stat emise de guvernele europene au randamente negative, ceea ce inseamna ca un investitor trebuie sa plateasca din banii sai pentru a le detine.

Iarasi, trecerea de la titluri de stat la cupoane de investitii cu randamente negative nu reprezinta o optiune prea atragatoare pentru multi investitori, spune si Frances Hudson, strateg pe teme globale la Standard Life Investments, o companie cu un portofoliu de active de 195 de miliarde de dolari.

BCE trebuie sa se reorienteze

Dupa decizia de a initia programul de relaxare cantitativa, consiliul director al Bancii Centrale Europene a admis ca trebuie sa dea dovada de mai multa flexibilitate in selectarea titlurilor de stat in care urmeaza sa investeasca.

Insa, actualul peisaj financiar din Europa ar putea sa transforme institutia lui Draghi intr-un adevarat "contorsionist financiar".

Variante exista, insa. Anthony O'Brien crede ca, pentru inceput, BCE ar trebui sa abdice de la regula autoimpusa de a nu detine mai mult de 25% din investitii intr-o singura emisiune de titluri a unei tari.

La fel de bine, BCE se poate reorienta catre obligatiuni emise de agentii guvernamentale germane, precum banca de dezvoltare KfW.

Apoi, echipa lui Draghi isi poate indrepta atentia si catre alte titluri de stat, mult mai usor de accesat in piata, precum cele ale Italiei si Spaniei, care ar putea cumula 13, respectiv 17 procente din suma pe care BCE vrea sa o injecteze in prima transa.

Presiune pe titlurile germane

Intre timp, unii investitori sustin ca BCE va presa piata obligatiunilor germane fiind dispusa chiar sa plateasca mai mult pentru acestea.

"Cu siguranta ne confruntam cu o lipsa de active sigure in acest moment, dar un pret convenabil se va gasi oricand", sustine Luke Bartholomew, manager de investitii a Aberdeen Asset Management.

O cerere continua pentru titlurile de stat germane va impinge randamentul acestora la cote si mai scazute, dar aceasta ar putea fi chiar o strategie a BCE pentru a injecta si mai mult in sistemul financiar al Europei.

"Nu vad niciun motiv pentru care, la sfarsitul acestui an, obligatiunile germane cu maturitate la 10 ani sa nu treaca pe randament negativ", mai spune Bartholomew.

#relaxare cantitativa BCE, #obligatiuni Germania, #randamente titluri de stat UE , #stiri BCE