Cum ne putem proteja cel mai bine economiile: in depozite bancare sau pe bursa?

Joi, 05 Iunie 2014, ora 12:53
2409 citiri
Cum ne putem proteja cel mai bine economiile: in depozite bancare sau pe bursa?

Scaderile recente ale dobanzilor la depozite ii forteaza pe romani sa caute alternative pentru protejarea banilor lor, in conditiile in care inflatia si comisioanele le consuma aproape tot castigul din dobanzi. Brokerii de la Tradeville vin cu cateva solutii pentru a plasa banii eficient si prudent.

Odata cu izbucnirea crizei, populatia s-a concentrat mai mult pe economisire decat pe creditare si a avut si de castigat din acest lucru, intrucat in piata a fost nevoie de bani pentru care s-au platit dobanzi atractive, cu cateva puncte peste inflatie.

Numai ca dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a recurs la un ciclu de taieri ale dobanzii de politica monetara, pana la minimul istoric de 3,5%, bancile comerciale au operat la randul lor scaderi ale dobanzilor la depozite in asemenea masura incat acestea nu mai ajung sa acopere inflatia si comisioanele decat in foarte putine cazuri.

Aceasta stare de fapt caracterizata de dobanzi scazute este benefica pentru investitii. Prin urmare, cea mai buna cale de a ne proteja banii de erodarea inflatiei este transferarea lor catre investitii, iar cea mai la indemana varianta este investirea prin bursa sau prin fondurile de investitii.

In cazul fondurilor de investitii conservatoare, randamentele depasesc cu putin dobanzile la depozite (1-2 puncte procentuale), intrucat acestea plaseaza banii tot in depozite, precum si in titluri de stat.

Calitatea brokerului, importanta in cazul plasamentelor pe bursa

O varianta mai eficienta este plasamentul pe bursa, cu conditia apelarii la un broker de incredere, autorizat si acreditat. Iata si cateva exemple de ce s-ar fi intamplat daca am fi transferat treptat din bani catre piata de capital imediat ce dobanzile la depozite au inceput sa scada mai abrupt, adica din septembrie 2013.

Trebuie precizat ca trecerea de la economisirea bancara la investirea pe bursa e bine sa se faca abordand un profil de investitor conservator (cu apetenta scazuta la risc), iar acest lucru consta intr-o diversificare adecvata care reduce substantial riscul.

"Cea mai simpla si accesibila metoda de diversificare a riscului este plasamentul intr-un indice, mai exact intr-un fond de investitii care replica acel indice. Pe bursa de la Bucuresti, exista un singur fond de acest fel, ETF BET Tradeville, care investeste in companiile din indicele BET exact in aceeasi pondere cu care acestea sunt incluse in indice. Practic, cumparand o actiune la ETF BET Tradeville este echivalent cu a cumpara actiuni la toate cele 10 companii incluse in indicele BET", mentioneaza Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct, Tradeville.

De asemenea, cei care debuteaza in piata de capital ca investitori pot incepe prin a participa la un IPO (oferta publica de vanzare de actiuni). La inceputul lunii septembrie, a avut loc oferta Nuclearelectrica (SNN), in cadrul careia micilor investitori li s-a oferit un discount de 8% fata de pretul de subscriere pentru marii investitori. Iar pe 21 octombrie 2013 a inceput IPO Romgaz, unde micii investitori au beneficiat de un discount de 5% pentru primele trei zile de subscriere.

Cine ar fi plasat de exemplu echivalentul a 3.000 euro in indicele ETF BET Tradeville la inceputul lunii septembrie, ar fi obtinut pana in prezent un randament de peste 15%, in conditiile in care din dobanda la un depozit nu ar fi obtinut decat 3%-4%.

Pe de alta parte, participarea la oferta Nuclearelectrica ar fi adus unui investitor un randament negativ, de circa 10%, incuzand aici discountul din oferta si dividendul oferit de compani, pe cand participarea la oferta Romgaz a adus pana in prezent investitorilor un randament de peste 28% (incluzand discountul de 5% si dividendul).

In cazul in care ar fi impartit banii intre ETF BET Tradeville si cele doua IPO-uri, in proportie de 60%-20%-20%, un investitor ar fi obtinut un castig brut de 12,7%, de 3-4 ori mai mare decat i-ar fi oferit economisirea prin depozite, arata calculele brokerilor de la Tradeville.

Cat s-ar putea castiga pe viitor

Un deponent care ia in calcul o intrare partiala pe bursa pentru a-si proteja mai bine economiile de inflatie trebuie sa stie ca in continuare sunt sanse ridicate de a obtine castiguri de doua cifre.

Analistii Tradeville estimeaza ca in urmatoarele 12 luni indicele BET ar putea avansa cu 10%-15%, astfel ca un plasament in ETF BET Tradeville ar fi destul de atractiv.

In ceea ce priveste unele actiunii prudente, cum ar fi companiile de utilitati, pentru Transgaz se estimeaza un randament de 20%, in vreme ce pentru Transelectrica un randament de 10%.

Totodata, participarea la oferta Electrica poate aduce micilor investitori castiguri atractive, in conditiile in care numai discountul ar putea fi de 5% pentru primele zile de subscriere, adica mai mare decat dobanda bancara pe un an intreg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economii investitii, #analiza Tradeville , #Tranzactionare