Sa incepem cu vestea buna: economia germana nu va cadea in recesiune in anul ce bate la usa. Dar un sondaj in randul managerilor germani semnaleaza asteptari reduse de crestere economica.
Cu putin inaintea finalului de an, Institutul pentru Economia Germana (IW) efectueaza in mod traditional un sondaj de opinie in randul a 48 de asociatii economice germane din diverse branse, pe care le intreaba cu privire la asteptarile lor pentru anul ce vine. Ce fel de evolutii se intrevad in domenii-cheie precum productia, investitiile si angajarea fortei de munca? De data aceasta, a rezultat o imagine extrem de amestecata. Cresterea economica ce dureaza deja de aproximativ 10 ani, o perioada foarte indelungata, bate pasul pe loc. Pare sa se schimbe foaia.
"Petrecerea s-a cam terminat, perioada de crestere a ajuns la final; a fost o perioada de avant economic foarte lunga, foarte stabila, continua si constanta, in care foarte multa lume a fost angajata", spune directorul IW Michael Huther, in dialog cu DW. De la inceputul lui 2018, conjunctura economica ar fi trecut intr-o faza cu crestere mai moderata. In anumite sectoare economice, industria a cazut chiar in ultimele trimestre intr-o recesiune clara.
Sunt evolutii justificate si de faptul ca situatia in anumite domenii, precum industria auto, s-a normalizat din nou, dupa o perioada extrem de benefica. In plus, riscuri geopolitice, precum si fenomene ca digitalizarea si problemele climatice au contribuit la sporirea... mai mult
Joi, 26 Decembrie 2019, ora 22:32
Banca centrala a Germaniei (Bundesbank) a avertizat luni ca prima economie a Europei ar putea sa intre in recesiune in trimestrul al treilea, ca urmare a unei contractii semnificative a productiei industriale, afectata de tensiunile comerciale internationale, informeaza Reuters.
"Economia ar putea sa se contracte din nou in trimestrul al treilea", a apreciat Bundesbank in raportul sau lunar. Perioada iulie-septembrie ar fi al doilea trimestru consecutiv de contractie a economiei germane, definitia obisnuita a recesiunii, dupa un declin de 0,1% in perioada aprilie-iunie 2019.
"Principalul motiv pentru acest lucru este continuarea incetinirii in industrie", sustine Bundesbank, mentionand un declin semnificativ al comenzilor si diminuarea increderii in randul companiilor manufacturiere. Chiar daca consumul intern continua sa sprijine economia germana, piata muncii da deja semne de slabiciune iar increderea in sectorul serviciilor este deja in scadere", a adaugat Bundesbank.
Pana la inceputul acestei luni, economistii mizau in cazul Germaniei pe o crestere de 0,2% in acest trimestru. Intre timp, insa, o serie de institutii importante precum Deutsche Bank si-au revizuit estimarile. Principala ingrijorare pentru multi analisti este ca tensiunile comerciale globale vor agrava problemele din sectorul manufacturier si eventual se vor extinde si asupra sectorului serviciilor.
Chiar daca pana acum, autoritatile germane au respins ideea de a stimula cheltuielile publice... mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 09:20
Industria germana nu isi gaseste adapost in fata furtunii economice.
Asa titreaza Bloomberg, care analizeaza situatia celei mai puternice economii din UE.
Astfel, in Germania, companiile - de la cele mici la giganti ca Volkswagen - fac ceea ce au facut dintotdeauna: se transforma pentru a face fata schimbarilor care au loc la nivel global.
Doar ca, de aceasta data, miza pare mai mare, in contextul razboaielor comerciale si al trecerii de la ingineria traditionala - care a fost mult timp punctul forte al Germaniei - la tehnologii digitale.
Sursa citata precizeaza ca exportul de produse din industrii clasice ca cea auto, cel mai puternic motor economic al sau, a devenit un dezavantaj. Asta pentru ca SUA au o atitudine nationalista ("America First" este motto-ul lui Donald Trump, prin urmare legaturile comerciale cu alte tari sunt atent controlate), iar economia Chinei franeaza.
Prin urmare, Germania, care se bazeaza foarte mult pe exportul de bunuri, are de pierdut odata cu limitarile de pe pietele sale de desfacere.
In plus, pe termen lung, provocarile par a fi si mai dificile. Infrastructura rutiera se destrama, retelele de comunicatii sunt peticite, populatia e imbatranita, iar industria auto - care joaca un rol crucial pentru economia germana - trebuie sa faca fata amenintarii masinilor electrice care se conduc singure.
Prin urmare, autoritatile si mediul privat trebuie sa gaseasca un mod de a raspunde provocarilor ridicate de noile tehnologii.... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 07:49
Economia Germaniei, cea mai puternica din zona euro, devine mult prea fragila pentru a scoate UE din criza financiara? Intrebarea vine pe fondul unei cresteri modeste. in al treilea trimestru al acestui an, de doar 0,1%, a produsului intern brut, si a unor masuri economice controversate.
"Lumea nu isi permite o decada europeana pierduta", este de parere Jacob Lew, secretarul Trezoreriei americane, citat intr-un material al The Economist.
In al treilea trimestru al acestui an, zona euro a crescut cu doar 0,6% la o rata anualizata, iar fenomenul nu este cauzat de tarile lovite sever de recesiune - Grecia a inregistrat cel mai mare avant economic in acest interval, iar Spania si Irlanda incep si ele sa isi revina -, ci de tarile cu economii solide care par sa oboseasca sa traga dupa ele intreaga zona euro. Germania, cea mai puternica dintre ele, este un exemplu elocvent in acest sens, in contextul unei cresterii economice de numai 0,1% in ultimele luni.
Masurile cancelarului german, Angela Merkel, sunt tot mai criticate, dat fiind ca Germania ar trebui sa se implice mai mult in stimularea consumului local si cresterea investitiilor. Astfel de masuri ar ajuta tari ca Franta si Italia, care traverseaza o perioada dificila, marcata de reforme structurale severe. Totodata, importurile mai mari ar reduce excedentul actual al Germaniei, cel mai mare din lume si principalul motiv al dezechilibrelor europene si nu numai.
Stimularea cererii ar duce la majorarea preturilor,... mai mult
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 13:59
Diferentele economice dintre estul si vestul Germaniei continua sa se faca simtite, la 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, in pofida progreselor realizate in fosta RDG, potrivit unui raport guvernamental anual referitor la starea natiunii reunificate, publicat miercuri, relateaza AFP.
"In Germania reunificata in 1990 ne-am aflat in fata unei provocari fara precedent, de restructurare a estului. Astazi, 25 de ani mai tarziu, avem de ce sa fim multumiti, cu toate ca in anumite sectoare importante ale economiei, sau pe piata muncii exista inca un decalaj notabil", a subliniat in raport Iris Gleicke, care raspunde in guvernul german de landurile create dupa reunificare.
Ea a aratat ca PIB-ul din estul Germaniei este echivalent cu doua treimi din cel din vest, respectiv de 23.585 de euro fata de 35.391 euro pe cap de locuitor. In 1991, PIB-ul pe cap de locuitor reprezenta in estul Germaniei numai o treime fata de cel din vestul tarii.
"Lipsa marilor companii continua sa fie un factor care explica faptul ca productivitatea din est este mult mai scazuta, iar procesul de convergenta a progresat lent in ultimii ani", a aratat Gleicke.
Germania a inregistrat in 2013 cea mai scazuta rata a somajului dupa reunificare, dar in cinci landuri, respectiv Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania Occidentala, Turingia, Saxonia si Saxonia-Anhalt, rata somajului a fost de 10,3%, cu mult peste cea de 6% din vestul tarii.
Potrivit unui studiu al institutului german de cercetari... mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 08:37
"Cine are batrani sa-i puna la treaba!", pare sa fie noua deviza adoptata de germani. Acestia se confrunta cu o forta de munca nespecializata in randul populatiei active, motiv pentru care pensionarii sunt atrasi inapoi, la vechile locuri de munca.
Fenomenul este de asteptat sa ia amploare in urmatoarele decenii, pe fondul unui spor natural negativ inregistrat in Germania, scrie Financial Times.
Apel catre pensionari
In vreme ce o parte din colegii sai se bucura de avantajele unei pensii bune si de foarte mult timp liber, fostul instructor de personal de la Daimler, Christian Gerloff, nu a refuzat sa munceasca in continuare dupa ce s-a pensionat in 2008. La inceput a lucrat pe cont propriu, din pozitia de consultant independent, dupa care, in 2013, a profitat de eliberarea unor posturi in organigrama Daimler, revenind in firma in cadrul unui program dedicat "expertilor pensionari".
"Au fost cateva schimbari de personal si aveau nevoie de oameni cu un anumit grad de experienta. Noi, expertii varstnici, cunoastem destul de multa lume in cadrul companiei si putem rezolva problemele mai repede", explica Gerloff. Daimler a readus in firma peste 120 de pensionari in posturi cu un program de lucru flexibil, se arata intr-un reportaj din Financial Times.
Fara forta de munca
Cel mai probabil, exceptiile acestea vor deveni reguli in Germania deceniilor urmatoare, daca este sa luam in calcul rata scazuta de nasteri inregistrata in tara. Populatia trecuta de... mai mult
Marti, 02 Septembrie 2014, ora 16:40
Increderea mediului de afaceri german s-a prabusit in mai, iar sectorul industriei prelucratoare s-a contractat, intrucat dificultatile din zona euro au nelinistit firmele, amenintand cu sfarsitul izolarii celei mai mari economii europene fata de problemele din uniunea monetara.
Economia "de teflon" a Germaniei a evitat pana in prezent situatia statelor vecine din Europa, sustinuta de exporturile puternice catre alte regiuni ale lumii si de cererea interna solida. Datele publicate joi au confirmat estimarea initiala ca economia a crescut cu 0,5% in primul trimestru.
Perspectivele economiei germane s-au inrautatit, insa, odata cu escaladarea crizei din zona euro si discutarea in mod deschis a posibilitatii ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara.
"Companiile germane s-au trezit la realitate: insule ale fericirii pot exista, dar insule economice in zona euro nu prea. In ultimele cateva luni parea ca indicele Ifo indica asteptari de crestere prea pozitive. Datele Ifo de joi au corectat aceasta imagine dintr-o data", a afirmat Carsten Brzeski, analist la birourile ING din Bruxelles.
Indicatorul Ifo, calculat pe baza unui sondaj la care participa circa 7.000 de companii, a scazut de la 109,9 puncte in aprilie la 106,9 puncte in mai. Scaderea a depasit cu mult si cele mai pesimiste estimari, fiind primul declin incepand din octombrie si cel mai puternic din august.
Datele anuntate de Ifo au impins euro la, 1,2515 dolari, minimul a 22 de luni.
Un subindice care... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 16:26
Meciul de maine seara dintre Bayern Munchen si Chelsea pare sa fie o reinterpretare, la firul ierbii, a situatiei economice din Europa: mangement practic, nemtesc, versus pierderi pe toate partile, in restul UE.
Cel mai titrat club de fotbal din Germania, Bayern Munchen, va juca, pe propriul stadion, Allianz Arena, o noua finala a Ligii Campionilor. Nemtii au castigat campionatul din Germania timp de 19 ani la rand. In finala de sambata se va intalni cu Chelsea Londra, clubul britanic fiind propulsat in elita fotbalului european cu ajutorul investitiilor de un miliard de dolari, facute de propritarul sau, Roman Abramovich. Oligarhul rus a acoperit absolut toate pierderile financiare in fiecare an din cei noua ani de cand a cumparat clubul londonez, scrie Bloomberg.
Nu cheltui mai mult decat produci!
"Ne-am ghidat mereu dupa o anumita filozofie: sa nu cheltuim mai mult decat producem. De la inceputul sosirii mele ca executiv la acest club, dupa ce am terminat cariera de jucator, mi-a fost clar ca aceasta filozofie este singura care poate da roade", spune directorul executiv de la Bayern Munchen, Karl-Heinz Rummenigge.
Bayern Munchen este o reprezentare, transpusa in fotbal, a starii economiei Germaniei in acest moment. In timp ce natiunile rivale in fotbal, precum Anglia, Italia si Spania sunt in recesiune, Germania continua sa creasca, somajul este la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, iar cancelarul Angela Merkel le spune, partenerilor din zona euro, in... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 18:16
Ajutorarea statelor europene care au datorii este vitala pentru economia Germaniei, a explicat cancelarul german Angela Merkel, sambata, adresandu-se cetatenilor germani. Declaratia cancelarului vine dupa ce, vineri, parlamentul german a aprobat o rezolutia care sprijina imprumuturi suplimentare acordate Greciei, cu conditia ca detinatorii de obligatiuni sa imparta greutatea salvarii tarii, informeaza Reuters. Intrebata daca problemele din zona euro ar putea pune in pericol revenirea economiei germane, Merkel a raspuns: "Daca nu actionam pozitiv, se poate intampla asta, exact ceea ce dorim sa prevenim.
De aceea, nu trebuie sa permitem falimentul necontrolat al unui stat - in schimb, trebuie sa vedem cum putem creste competitivitatea statelor aflate in dificultate si sa le dam ocazia sa plateasca datoriile". Liderii Uniunii Europene se pun de acord asupra unui nou imprumut pentru Grecia, la summit-ul de la Bruxelles din iunie, un imprumut de 120 de miliarde de euro care ar asigura finantarea tarii pana in 2014.
Vezi continuarea pe ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iunie 2011, ora 22:18