Zilele unei țări ca superputere economică se apropie de sfârșit: Peste 800.000 de români afectați

Luni, 12 Februarie 2024, ora 04:25
0 citiri
Zilele unei țări ca superputere economică se apropie de sfârșit: Peste 800.000 de români afectați
Experții susțin că Germania iși pierde statutul de superputere economică a Europei FOTO: Britannica

Criza provocată de războiul lui Putin din Ucraina, care a lovit piețele energetice și financiare, plus alte conflicte și instabilități internaționale au determinat o scădere accentuată a producției industriale dintr-o țară europeană, Germania. Astfel, zilele sale ca superputere industrială ar putea să se apropie de sfârșit, susțin analiștii.

Producția industrială a Germaniei, o țară unde trăiesc peste 800.000 de români, cea mai mare economie a Europei are o tendință de scădere din 2017, iar declinul se accelerează pe măsură ce competitivitatea se erodează, potrivit unei analize din Bloomberg.

„Nu există prea multe speranțe, dacă sunt sincer”, a spus Stefan Klebert, directorul executiv al GEA Group AG – un furnizor de mașini de producție care își are rădăcinile la sfârșitul anilor 1800. „Sunt cu adevărat nesigur că putem opri această tendință. Multe lucruri ar trebui să se schimbe foarte repede.”

Prăbușirea dintr-o țară se propagă rapid în toate statele: ”Casele se vând cu 60% reducere” din cauza crizei

Suporturile mașinii industriale ale Germaniei au căzut ca niște piese de domino. SUA se îndepărtează de Europa și încearcă să concureze cu aliații săi transatlantici pentru investiții în climă. China devine un rival mai mare și nu mai este un cumpărător nesățios de mărfuri germane. Lovitura finală pentru unii producători grei a fost sfârșitul unor volume uriașe de gaz natural rusesc ieftin.

Pe lângă volatilitatea globală, paralizia politică din Berlin intensifică problemele interne de lungă durată, cum ar fi infrastructura scârțâită, forța de muncă îmbătrânită și birocrația.

Sistemul de învățământ, cândva un punct forte, este emblematic pentru lipsa pe termen lung a investițiilor în serviciile publice. Institutul de cercetare Ifo estimează că scăderea competențelor la matematică va costa economia în producție aproximativ 14 trilioane de euro (15 trilioane de dolari) până la sfârșitul secolului.

Mutarea SUA ce ar produce breșa pe frontul lui Putin: Ucraina primește o armă americană de temut VIDEO

În unele cazuri, schimbarea industrială are loc cu pași mici, cum ar fi reducerea extinderii și a planurilor de investiții. Altele sunt mai evidente, cum ar fi schimbarea liniilor de producție și concedierea personalului.

Germania are încă o listă de invidiat de producători mici, iar Bundesbank și alții resping ideea că dezindustrializarea în plină desfășurare este oriunde aproape. Dar, cu reformele blocate, nu este clar ce va încetini declinul. Însă, fără îndoială, criza va afecta multe straturi din societate, iar cei peste 800.000 de români de aici nu vor scăpa de aceste efecte nefaste.

„Nu mai suntem competitivi”, a declarat ministrul de Finanțe Christian Lindner la un eveniment Bloomberg la începutul acestei luni. „Suntem din ce în ce mai săraci pentru că nu avem creștere. Suntem rămași în urmă.”

Este singurătatea bună sau rea pentru sănătatea mintală: Descoperirea ce dă totul peste cap

Scăderea competitivității industriale amenință să cufunde Germania într-o spirală descendentă, potrivit Mariei Röttger, șefa pentru Europa de Nord la Michelin. Producătorul francez de anvelope închide două dintre fabricile sale germane și reduce o treime din producție până la sfârșitul anului 2025, într-o mișcare care va afecta peste 1.500 de lucrători. Rivalul american Goodyear are planuri similare pentru două facilități.

China cauzează acum probleme Germaniei în mai multe moduri. Pe lângă trecerea sa strategică către producția avansată, o încetinire a economiei superputerii asiatice reduce și mai mult cererea de bunuri germane. În același timp, concurența ieftină din China îngrijorează industriile cheie pentru tranziția climatică a Germaniei – și nu doar domeniul mașinilor electrice.

...citeste mai departe despre "Zilele unei țări ca superputere economică se apropie de sfârșit: Peste 800.000 de români afectați" pe Ziare.com

#criza financiara, #Germania, #criza economica Germania, #criza Germania, #romani Germania, #criza financiara economica , #Stiri Macroeconomie