La privatizarea Oltchim, in timp ce Guvernul vroia sa "opereze" pacientul, "a venit unul de la spitalul 9 si ne-a dat peste maini", a declarat duminica premierul Victor Ponta.
Seful guvernului a adaugat ca investitorul (Dan Diaconescu n.r.)nu avea toti banii pentru privatizarea Oltchim, suma de 1,8 milioane euro prezentata de Dan Diaconescu pentru salarii la Oltchim fiind doar un imprumut restituit de "mama copilului sau", deoarece acesta nu avea intreaga suma necesara.
El a precizat ca este vorba doar de o paralela medicala, fara aluzii.
Ponta - In forma actuala a bugetului ramanem fara bani din 15 noiembrie
Ponta a adaugat ca "povestea cu Dan Diaconescu" denota lipsa unui sistem de justitie care sa functioneze eficient pentru a sanctiona persoanele care prezinta statului documente false.
Privatizarea combinatului Oltchim a esuat dupa ce adjudecatarul licitatiei, Dan Diaconescu, nu a platit suma convenita de 45 de milioane de euro pentru pachetul de actiuni detinut de Ministerul Economiei.
Diaconescu a tergiversat semnarea contractului pana in ultima zi a perioadei in care se putea derula tranzactia.
Premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, au anulat, cu cateva ore inainte de termenul legal, contractul cu Dan Diaconescu, spunand ca acesta din urma nu a avut niciodata intentia de a cumpara combinatul. mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 13:00
Guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Oltchim (OLT) si de faptul ca procesul de privatizare a esuat, fiind necesar ca circul din ultimele zece zile sa inceteze, a declarat premierul Victor Ponta.
El a aratat ca Dan Diaconescu nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare, avand doar interese politice si de imagine, in detrimentul intereselor angajatilor si ale statului, si a acuzat din nou fostele guverne de faptul ca au girat situatia economica dificila a combinatului.
Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi incheiat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri, spune ministrul Economiei.
"Adjudecatarul actiunilor nu a putut aduce dovezi ca are banii pe care s-a angajat sa ii plateasca. In aceste conditii, nu mai avea sens sa continuam. Termenul pentru semnarea contractul a expirat astazi (luni)", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
Ministrul Economiei a mai declarat ca licitatia la Oltchim (OLT) a fost anulata deoarece actul normativ care reglementeaza procedura impune un termen clar de zece zile pentru semnarea contractului de privatizare, nu doar o posibilitate ca respectivul contract sa fie semnat in acest termen.
"Acolo este prevazut un termen clar de zece zile. Este termen clar", a... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 09:24
"Cazul Diaconescu-Oltchim" este in fapt produsul clasei politice si al economiei romanesti. De 22 de ani, clasa politica din Romania vinde iluzii, inseala asteptarile si isi tine promisiunile din campania electorala doar o saptamana dupa castigarea alegerilor.
Astazi, Dan Diaconescu a ajuns "inamicul public numarul 1" al politicienilor dupa ce a semnat o oferta de 45 milioane de euro pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni de la Oltchim. Toata lumea, de la politicieni la publicul larg, sta cu sufletul la gura pentru a vedea daca Diaconescu va plati sau nu suma pentru care s-a angajat. Dar, Diaconescu nu face altceva decat ceea ce a invatat de la politicienii romani: promite, este ambiguu in ceea ce priveste efectuarea platilor si generos in promisiuni. Dan Diaconescu duce pe culmi nebanuite ipocrizia de 22 de ani a politicienilor romani.
O lista lunga de privatizari ratate
In 22 de ani, au fost ratate nenumarate privatizari. Motivele au fost extrem de diverse. O lista scurta a companiilor care au avut parte de privatizari nereusite poate cuprinde nume precum Tractorul Brasov, Roman Brasov, Electroputere Craiova, UMEB, Combinatul Siderurgic Resita, Electrotehnica, Rodipet si multe altele. De altfel, Dan Diaconescu dar si alte mijloace media au alcatuit, de-a lungul timpului, liste cu sute de intreprinderi care dupa privatizare si-au redus drastic activitatea sau nu mai functioneaza deloc.
Motivele pentru care privatizarile au esuat sunt extrem de... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 07:32
Dan Diaconescu a declarat ca banii pentru achizitia combinatului Oltchim au fost tot timpul la dispozitia Guvernului si s-a aratat nemultumit de faptul ca "informatii confidentiale" au ajuns in presa.
Patronul OTV, castigatorul licitatiei pentru Olchim, a mai spus ca a vrut sa plateasca banii de acum o saptamana, dar ca au mai ramas aspecte nerezolvate. Avocatul sau, Daniel Fenechiu, a confirmat acest lucru si a enumerat cele trei probleme nefinalizate:
Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, sustine ca au mai ramas trei aspecte nerezolvate, foarte importante, in contractul pentru privatizarea Oltchim.
Business24 va prezinta in format live text principale evenimente ale zilei de astazi, in cadrul procesului de privatizare Oltchim.
Dan Diaconescu - Banii exista, dar si guvernul trebuie sa ii accepte
- Discutam de 3.500 de oamani si de un combinat care ar trebui sa produca in tara asta. Vorbim de ani de zile ca nu merge zona de petrochimie, discutam de Arpechim
- Nimeni nu intreaba daca sunt 10 zile lucratoare sau nu. Vom lamuri si acest lucru. Trebuie sa fie prima privatizare in care si presa sa fie multumita.
- Sper ca lucruile sunt clare, desi ceilalti parteneri au incalcat toate clauzele de confidentialitate si au lasat presei informatii secrete. Banii au fost si sunt la dispozitia Guvernului. Mai trebuie si ca domnul Ponta sa accepte acesti bani. Voi vedea ce vor guvernantii si va voi povesti imediat.
Daniel Fenechiu, avocatul lui... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 18:04
Peste 300 de angajati ai Oltchim Ramnicu Valcea se afla, vineri, in cea de-a treia zi de proteste. Oamenii solicita plata avansului pe luna august, fonduri pentru reluarea productiei si demisia presedintelui sindicatului Oltchim Mihai Diculoiu.
Liderul sindical Corneliu Cernev le-a spus angajatilor ca a cerut autoritatilor "sa se incheie orice discutie despre privatizare" daca luni nu va fi semnat contractul de privatizare.
"Asteptam ca privatizarea cu Dan Diaconescu sa se realizeze, dar cel mai important este sa dam drumul productiei. Avem nevoie de banii pe care ministrul Chitoiu a promis ca ii da pentru repornirea instalatiilor. Ieri (joi - n.r.) am primit tichetele de masa pe luna iulie, dar azi vrem avansul pe luna august", a spus unul dintre protestatari.
La randul sau, liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, le-a explicat oamenilor care este stadiul negocierilor contractului de privatizare, spunandu-le ca a cerut autoritatilor ca daca luni nu va fi semnat contractul de privatizare sa se incheie "orice discutie despre privatizare".
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
Banii lui Diaconescu sunt intr-un off-shore din Olanda?
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca Dan Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 13:21
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru pachetul reprezentand 54,8% din capitalul social al Oltchim, potrivit reprezentantilor OPSPI.
"Incercam sa rentabilizam cat mai repede si sa dam profit cat mai repede. Posibilitatea semnarii acestui contract s-ar putea prelungi pana la sfarsitul lui 2013", a declarat Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, dupa aflarea rezultatelor.
Creanta Electrica nu se vinde deocamdata, deoarece singura oferta pentru acest activ a avut un pret mai mic decat suma minima acceptata.
Premierul Victor Ponta a avertizat, inainte de anuntarea rezultatelor licitatiei, ca investitorul care va castiga, trebuie sa depuna banii in trei zile, altfel risca sa raspunda in fata legii.
"Eu adresez o singura speranta in numele miilor de oameni: ca nimeni nu-si bate joc de ei dintre cei care au fost la licitatie si ca nimeni nu ne inseala pe toti. Daca ne-a inselat cineva si a zis astazi, ca are 203 milioane de platit pretul si dupa aceea alte cateva sute de milioane de investit si ne-a inselat, va raspunde in fata legii", a spus Ponta. Oferta de 203 milioane de lei, la care face referire premierul, apartine lui Dan Diaconescu si priveste achizitionarea individuala a actiunilor companiei Oltchim.
PCC a oferit apoximativ 40 milioane de lei pentru Oltchim, creanta AVAS si creanta Electrica. Chimcomplex a oferit 18 milioane de lei pentru actiuni si 221 milioane de lei pentru cumpararea creantelor Electrica. AISA Invest a oferit 30 milioane de lei... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:07
Oferta depusa de Dan Diaconescu pentru privatizarea combinatului Oltchim este a fost validata, chiar daca a fost inregistrata cu o intarziere de cateva minute, fata de termenul limita.
Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a propus ca oferta sa fie luata in considerare. Decizia validarii sau nu a ofertei lui Dan Diaconescu urma sa fie luata de catre Comisia de privatizare, vineri, la ora 11.00.
Ulterior, reprezentantii OPSPI au anuntat ca oferta lui Dan Diaconescu este luata in considerare.
Documentele de participare la licitatie au putut fi depuse pana joi, ora 12.00, acesta fiind termenul oficial.
Initial, Vulpescu respinsese oferta lui Diaconescu pentru depasirea termenului cu patru minute. Cu toate acestea, Diaconescu sustine ca oferta sa a fost depusa la 11.57, nu la 12.04.
Presedintele PP-DD declarase, in cursul diminetii de joi, ca va dubla oferta pentru Oltchim si ca s-a asociat cu un investitor strategic strain, care este dispus sa investeasca doua miliarde de euro in Oltchim si Arpechim.
Licitatia cu oferta in plic urmata, daca va fi cazul, de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive va fi organizata la sediul OPSPI, la data de 21 septembrie 2012, ora 12.00.
Patru investitori au depus pana joi oferte pentru privatizarea Oltchim: PCC SE, Aisa Investment, Chimcomplex si Dan Diaconescu.
Termenul initial de depunere a ofertelor a fost 17 septembrie, dar seful Oficiului... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 13:26
Procesul de privatizare a combinatului Oltchim (OLT) va putea fi incheiat in doua-trei luni, daca vineri va fi selectat un castigator, a declarat premierul Victor Ponta la postul de televiziune B1 TV.
Victor Ponta a declarat ca Oltchim are nevoie de finantare substantiala, iar incheierea unui contract de privatizare se va face numai daca firma castigatoare isi va asuma, prin contract, mentinerea obiectului de activitatea si pastrarea locurilor de munca in cadrul unitatii chimice.
Actionarul minoritar PCC joaca de cativa ani un joc "destul de obstructionist", a declarat Victor Ponta.
Premierul a mai adaugat ca spera ca saptamana viitoare sa fie platite salariile muncitorilor pentru luna august si a aratat ca, in momentul in care va exista un castigator, vor fi banci dispuse sa acorde un credit de 20 milioane euro pentru repornirea activitatii.
El a sustinut totodata ca actiunea lui Dan Diaconescu ar putea sa creeze probleme combinatului Oltchim, pentru ca daca procedura de privatizare va fi suspendata luni, cand a fost stabilit termenul de judecare a actiunii acestuia, combinatul "va muri" in lipsa fondurilor necesare.
Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit pana joi, 20 septembrie, la ora 12.00, a anuntat, luni, seful OPSPI, Remus Vulpescu. Deschiderea documentelor va avea loc in aceeasi zi, la ora 13.30.
Remus Vulpescu a adaugat ca pe data de 22 septembrie trebuie informati reprezentantii FMI cu privire la inceperea... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 09:55
Privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea a fost amanata pana in data de 20 septembrie, potrivit lui Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Angajatii reintra in greva, de miercuri, iar joi intentioneaza sa protesteze la Bucuresti.
Procedura de selectare a investitorului pentru privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea va fi amanata pana in 20 septembrie ora 12.00, deschiderea documentelor urmand sa aiba loc in aceeasi zi la ora 13.30.
Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, omul de afaceri Stefan Vuza si compania PCC SE au depus oferte in cadrul dosarului de privatizare Oltchim Ramnicu Valcea. In acelasi timp, Dan Diaconescu incearca blocarea procesului.
Surprizele privatizarii Oltchim: Dan Diaconescu si Stefan Vuza au depus oferte
Investitorii au cerut amanarea licitatiei publice, potrivit lui Vulpescu, care a mentionat numele Pegamont Romania si Gazprom.
Business24 a prezentat in format LIVE text cele mai importante momente ale procesului de privatizare a Oltchim:
- Sindicalistii discuta cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu. Ei cer sa fie platiti pentru munca depusa, precum si sa se reia activitatea.
- Sindicatul Oltchim anunta reluarea protestelor.
"Nu dorim sa fim o povara pentru bugetul statului, dorim doar sa ne asiguram locurile de munca", a declarat unul dintre reprezentantii sindicalistilor.
- Remus Vulpescu, seful OPSPI - pana in data de 22 septembrie, Romania trebuie sa informeze... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 14:00