Cum se vede dezastrul Oltchim pe Bursa de la Bucuresti

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 14:22
2595 citiri
Cum se vede dezastrul Oltchim pe Bursa de la Bucuresti

Cele mai recente rezultate financiare afisate de Oltchim releva dezastrul in care se afla combinatul, care, in primele noua luni, si-a scazut masiv veniturile si si-a marit datoriile, pana la 1,97 de miliarde de lei.

De altfel, si evolutia titlurilor Oltchim la Bursa de la Bucuresti reflecta fundamentele slabe ale companiei si modul defectuos "si de fatada in care s-a incercat privatizarea combinatului", spune Magda Sirghe.

Primele noua luni din 2012 au insemnat pentru Oltchim venituri in scadere cu 47% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 721,9 milioane de lei. La sfarsitul lunii septembrie, combinatul avea datorii cu scadenta de pana la un an de 1,97 miliarde de lei, cu 27,4% mai mari fata de finalul anului 2011. Datoriile cu perioada mai mare de un an se ridicau, in perioada mentionata, la 677,2 miliaone de lei, in scadere cu 31,5%.

"Cifra de afaceri realizata de Oltchim SA Ramnicu Valcea a inregistrat o diminuare cu 45% de la an la an, lucru cauzat de imposibilitatea obtinerii finantarii necesare asigurarii capitalului de lucru si utilizarea capacitatilor de productie in proportie redusa. Coroborand acest rezultat cu pierderea neta in crestere cu 72% de la an la an, de 308,5 milioane de lei, concluzionam ca emitentul este departe de a indeplini tintele bugetate pentru acest an", a declarat pentru Business24 analistul financiare Magda Sirghe, din cadrul agentiei de brokeraj Tradeville.

Analistul Tradeville spune ca viitorul Oltchim ramane incert, pentru ca activitatea companiei este doar partiala, cu mult sub capacitatea optima.

"Exista numerosi factori de incertitudine precum conditiile de piata (preturi de achizitie, preturi de vanzare, reorientarea clientilor spre alte produse si furnizori), structura cifrei de afaceri pe produse, optimizarea numarului de angajati etc.", a declarat Magda Sirghe.

Compania Oltchim nu a mai obtinut profit din 2006, inainte de achizitionarea sectiei de piroliza a Arpechim si oprirea rafinariei Arpechim.

Pana la viitoarea tentativa de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut de pana la zece milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar.

Actiunile Oltchim au scazut de la 1,1010 lei, in ianuarie 2012, la 0,5975 lei in data de 30 octombrie 2012.

"Actiunile Oltchim au fost in permanenta caracterizate de o volatilitate excesiva, poate si din cauza ca fundamentele acestei companii au fost cel mai putin bagate in seama in favoarea speculatiilor pe marginea privatizarii ei. Din aceste motive, speculatorii au fost cei care au activat cel mai mult in ultimele luni pe aceast titlu si au impus aceste evolutii. In alta ordine de idei, daca privim nu foarte mult in trecut, constatam ca actiunile Oltchim au inregistrat evolutii si mai ample, respectiv de la peste 2 lei pe actiune in iunie 2011, pana la aproximativ 0,5 lei in octombrie 2011, deci un interval de timp de numai 5 luni de zile", a declarat pentru Business24 brokerul Mihai Chisu, de la compania IFB Finwest.

Potrivit lui Chisu, involutia actiunilor Oltchim din ultimele luni are la baza inconsistenta procesului de privatizare si "scufundarea din ce in ce mai adanc a companiei intr-o zona in care pare sa nu mai aiba sanse de revigorare".

"Din acest motiv, o investitie in Oltchim trebuie privita cu multa precautie si atata timp cat situatia combinatului nu este imbunatatita, fie printr-o privatizare de succes, fie printr-o asumare corecta din partea statului a rolului de actionar majoritar, aceste titlturi trebuie evitate de catre investitorii pe termen mediu si lung", afirma brokerul.

In acest moment, spune si Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management SAI, valoarea actiunilor Oltchim este mult prea dificil de estimat, pentru ca marja de eroare este prea mare.

"Achizitia de actiuni Oltchim in acest moment seamana mai mult cu o speculatie decat cu o investitie, este o loterie (e dificil de fundamentat pe o analiza, proiectii de vanzari, marje etc). Minimul din ultimul an este un reper relativ. Actiunile Oltchim pot fi o investitie pe termen lung in acest moment doar pentru un investitor strategic", a declarat Radu Hanga pentru Business24.

La finalul lunii septembrie, Oltchim avea 3.330 de salariati, fata de 3.470 de persoane, dupa primele noua luni din 2011.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#actiuni Oltchim BVB, #evolutie actiuni Oltchim 2012, #Oltchim cifra afaceri 2012, #Oltchim rezultate financiare 2012, #Oltchim pierderi 2012 , #stiri Oltchim