CFR Marfa. Investitorii straini vor fugi cu primul tren

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 14:06
2360 citiri
CFR Marfa. Investitorii straini vor fugi cu primul tren

Esecul privatizarii CFR Marfa va atarna greu la imaginea Romaniei in fata investitorilor straini, sustin analistii financiari. "Nu reusim sa dam un semnal de seriozitate si coerenta" si "confirmam declaratiile reprezentantilor FMI, BM ca nu suntem in stare sa facem privatizari", sunt de parere expertii contactati de Business24.

Vanzarea pachetului majoritar de actiuni ale companiei de stat, CFR Marfa, catre GFR, firma detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, a esuat. Dupa ce GFR a platit o garantie de 10 milioane de euro si un avans de 20 de milioane de euro, un aviz de la Consiliul Concurentei l-a impiedicat pe Gruia Stoica sa devina proprietarul CFR Marfa.

Pe 14 octombrie omul de afaceri trebuia sa vireze restul de 170 de milioane de euro pentru a intra in posesia companiei, insa mai avea nevoie de un aviz de la Consiliul Concurentei cum ca noua fuziune nu ar crea un monopol pe aceasta piata. Ambele parti acuza neindeplinirea unor conditii ceea ce inseamna ca privatizare, sau, mai bine spus, prima incercare de privatizare a companiei de stat a esuat.

Dupa "circul" de la privatizarea Oltchim, companie pentru care "s-a luptat" omul de televiune Dan Diaconescu, o noua privatizare ramane "ca-n gara". In aceste conditii, Romania pierde tot mai mult la capitolul "imagine" in fata investitorilor straini care ar putea contribui la cresterea economiei nationale.

"Principala problema pe care o avem noi este legata de atragerea de investitii straine. Prin acest nou esec se da un semnal foarte prost in piata care se adauga la ce s-a intamplat anul trecut si cu Rosia Montana. Din pacate aceasta este problema noastra: nu reusim sa dam un semnal de seriozitate si de coerenta", a declarat pentru Business24 Valentin Ionescu, fostul ministru al Privatizarii.

Efecte asupra mediului de afaceri intern: Investitorii locali raman la nivelul de "spectatori"

Profesorul in Economie, Mircea Cosea, este de parere ca, la nivel national, impactul este zero, tinand cont ca oamenii de afaceri sunt doar "spectatori" la tranzactii de acest gen.

"Efectul esecului acestei privatizari asupra mediului de afaceri intern este nul pentru ca mediul de afaceri nu are capacitatea de a avea investitori importanti, care sa traga anumite invataminte si sa se orienteze in legatura cu viitoare privatizari. Capitalul romanesc nu are forta asta si de aceea el a ramas spectator la ceea ce se intampla. In foarte multe cazuri chiar foarte sceptic in legatura cu rezultatul pentru ca nu putini actori ai mediului de afaceri din Romania se indoiesc de capacitatea financiara a domnului Gruia Stoica", a comentat pentru Business24 Mircea Cosea, analist economic.

Cosea sustine cel mai mult are de pierdut, din nou, Guvernul in contextul in care Romania "iese in afara granitelor" cu probleme precum Rosia Montana, gazele de sist sau "circul" de la privatizarea Oltchim.

"Exista deja inceputul unor analize foarte serioase in legatura cu guvernarea Ponta. Nu sunt foarte pozitive, unele sunt chiar foarte critice. Acest esec va fi pus in seama guvernarii si analizele care vor continua in legatura cu situatia din Romania si capabilitatea Guvernului avea in vedere esecurile repetate sau chiar totale ale guvernarii, nu numai in ceea ce priveste Constitutia, dar si regionalizare, la reforma din invatamant, la reforma din sanatate", a subliniat Cosea.

Efecte asupra mediului de afaceri extern: Imaginea Guvernului, "sifonata" din nou

Potrivit analistului, acest nou esec va spori lipsa de incredere in capacitatea Guvernului roman si in general a economiei romanesti de a oferi conditii bune pentru implementarea capitalului strain.

"La acest esec se vor adauga pe drept sau pe nedrept si situatia cu Rosia Montana si gazele de sist in conditiile in care apar proteste, iar Guvernul are in continuare o pozitie neclara, foarte nehotarata", a completat Mircea Cosea.

Ba mai mult decat atat, Romania nu face decat sa confirme "temerile" specialistilor de la Banca Mondiala, FMI sau CE cum ca Romania nu poate finaliza cu succes o privatizare.

"Specialistii institutiilor internationale au spus de cateva ori, inca de la incercarea domnului Boc de a scoate pe Bursa o privatizare au sustinut ca guvernele Romaniei au mari dificultati in a privatiza companiile de stat. Ei vor privi acest esec ca o confirmare a faptului ca nu suntem in stare sa facem aceasta privatizare", a precizat analistul economic.

In plus, ar putea sa apara o noua problema: discutii la nivel international legate de coruptia din procesele de privatizare din Romania.

"Cred ca o sa apara si un efect de alta natura. Pe baza declaratiilor facute in repetate randuri de presedintele Basescu, cred ca se va vorbi din ce in ce mai mult despre coruptia in privatizare, implicarea unor factori penali. Se va readuce in discutie pozitia lui Relu Fenechiu ca fost ministru al Transporturilor", a spus Mircea Cosea.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#CFR marfa privatizare, #investitori straini Romania, #esuare privatizare investitori CFR, #investitori straini CFR Marfa , #Investitii