Oltchim: Guvernul cauta solutii, dar datoriile se apropie de 2 mld. de euro

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 17:59
1382 citiri
Oltchim: Guvernul cauta solutii, dar datoriile se apropie de 2 mld. de euro

La aproape doua luni de la esecul privatizarii Oltchim, situatia combinatului din Ramnicu Valcea ramane incerta. Premierul Victor Ponta promite ca vor fi reluate negocierile cu investitorii strategici, iar Remus Vulpescu sustine ca societatea are nevoie de sprijin financiar, pentru ca nu se poate redresa prin insolventa.

Autoritatile nu au gasit inca, o solutie, pentru combinatul care este cel mai important din Europa Centrala si de Est, la mai multe capitole, printre care se numara piata produselor clorosdice.

Intre timp, Oltchim acumuleaza datorii si inregistreaza scaderi ale veniturilor. In primele noua luni ale acestui an, Oltchim a acumulat datorii de aproape doua miliarde de euro, iar veniturile au scazut cu 47%, comparativ cu perioada similara de anul trecut.

Premierul a criticat greva angajatilor de la Oltchim spunand ca nu trebuie alungati si potentialii investitori. "Ne-am asumat aceasta responsabilitate, sa repornim discutiile cu investitorii strategici. Nu o sa facem decat sa ii speriem pe cei cu bani (daca protestele continua)", a avertizat Ponta.

Ponta despre Oltchim: Vom reporni discutiile cu investitorii strategici

Declaratia sa a fost facuta in contextul in care, potrivit unor surse citate de Antena3, reprezentantii FMI ar fi cerut privatizarea sau lichidarea combinatului.

Oltchim: FMI ar solicita privatizarea sau lichidarea - Surse

Un alt reprezentant al statului, Remus Vulpescu, a facut, marti, declaratii cu privire la situatia combinatului. Vulpescu are, in prezent, functia de consilier al Ministrului Economiei, dar a fost responsabilul desemnat sa se ocupe de privatizarea combinatului din Ramnicu Valcea.

In opinia sa, Oltchim nu se poate redresa prin insolventa si are neaparat nevoie de sprijin financiar.

"Se are in vedere un program de redresare care necesita circa 45 milioane de euro din care bancile au declarat deja ca pot veni cu 25 milioane euro. (...) Contributia statului ar fi de circa 20 milioane euro", a spus Vulpescu.

Remus Vulpescu, despre Oltchim: Nu se poate redresa prin insolventa

Banii pot fi acordati doar cu acordul Comisiei Europene, iar in prezent se lucreaza la documentatia necesara, a mai mentionat Vulpescu.

El a fost seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie si a fost criticat de Ponta pentru esecul privatizarii combinatului din Ramnicu Valcea. La acea data, Ponta a spus ca Vulpescu ar trebui "sa vorbeasca mai putin si sa explice mai mult", referindu-se la esecul privatizarii Oltchim.

Dan Diaconescu, patronul OTV, a castigat licitatia pentru pachetul reprezentand 54,8% din capitalul social al combinatului, pe care a anuntat ca este dipus sa dea 203 milioane de euro, dar nu a platit niciodata suma.

Ce-si propune Diaconescu la Oltchim: Investitii de 2 mld. de euro si 10.000 de angajati

Diaconescu a acuzat Guvernul ca nu a intocmit corespunzator actele pentru privatizare si a refuzat sa semneze contractul. Patronul postului de televiziune promitea ca va plati salariile angajatilor care au reluat, marti, protestele.

O solutie pentru angajatii acestui combinat ar fi infiintarea unei noi societati comerciale, prin intermediul careia sa poate fi asigurate atat fonduri pentru furnizori si repornirea combinatului, cat si banii pentru plata salariilor angajatilor. Guvernul va lua, in curand, o decizie in acest sens, mentioneaza surse guvernamentale.

"Guvernul a luat in calcul mai multe variante pentru repornirea activitatii la Oltchim si plata salariilor, astfel incat sumele alocate sa nu mai fie blocate de creditori, iar una dintre solutii este infiintarea unei noi societati comerciale prin care sa fie derulate aceste operatiuni", au precizat sursele citate.

Oltchim: Cum vrea Guvernul sa rezolve problema finantarii productiei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#privatizare oltchim, #combinat oltchim, #proteste Oltchim, #Diaconescu Oltchim, #Ponta Oltchim , #stiri Oltchim