Proteste Oltchim: Situatia salariatilor ramane incerta

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 12:58
1528 citiri
Proteste Oltchim: Situatia salariatilor ramane incerta

Peste 400 de salariati ai combinatului Oltchim au reluat protestele, marti, cerand sa le fie platite salariile restante pentru lunile septembrie si octombrie.

La protest au sosit si doua autocare cu muncitori de la Divizia Petrochmica Bradu, de la Pitesti, unitate subordonata combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, astfel ca numarul protestarilor depaseste 500 de persoane.

"Cerem demisia managerului general Mihai Balan si cerem si demisia lui Victor Ponta pentru ca nu ne ajuta si nu ne explica ce se intampla. Am auzit ca FMI vrea sa inchida combinatul si sa ne lase pe drumuri", a spus un protestatar.

Interventia directorului Oltchim, Mihai Balan, care le-a cerut sindicalistilor sa renunte la proteste, nu a avut succes.

"Sunt 400 de salariati suparati de faptul ca Guvernul nu si-a onorat niciuna dintre promisiunile facute in ceea ce priveste alocarea sumei de 40 de milioane de euro, necesara pentru repornire, acesta este capitalul de lucru total. Salariatii nu si-au primit salariile in ultimele doua luni, septembrie si octombrie, starea de spirit nu este buna, iar cativa dintre ei sunt in greva foamei. Ieri (n.r. - luni) au intrat sase in greva foamei, acum sunt cinci, deoarece unul a renuntat din cauza problemelor medicale", a spus liderul interimar al Sindicatului Oltchim, Corneliu Cernev.

El a mai afirmat ca protestatarii cer ca premierul Victor Ponta sa vina la Ramnicu Valcea pentru a le explica perspectiva Oltchim si de ce Guvernul nu si-a tinut promisiunile.

Si luni, aproximativ 400 de angajati de la Oltchim Ramnicu Valcea au protestat in fata pavilionului administrativ, pentru ca nu si-au primit salariile pentru lunile septembrie si octombrie.

La protest au venit si presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Calea, prefectul Mircea Nadolu si senatorul social-democrat Laurentiu Coca, care au fost huiduiti de salariati.

Protestele angajatilor de la Oltchim au inceput la sfarsitul lunii august, dupa oprirea productiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro.

Oamenii cereau sa le fie achitate salariile restante, dar si fonduri pentru reluarea productiei.

Muncitorii au renuntat la proteste dupa ce au primit asigurari ca vor primi salariile restante pe lunile iulie si august, precum si bonurile de masa aferente, dar si dupa ce au fost anuntati ca va fi repornita productia.

Productia la combinatul Oltchim a fost reluata, la inceputul lunii octombrie, la instalatia de electroliza cu membrana, reprezentantii companiei spunand atunci ca urmeaza sa fie repusa in functiune si electroliza cu catoni de mercur.

In 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma ca deocamdata functioneaza 25-30 la suta din combinatul Oltchim, adica lucreaza aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmand ca in saptamanile viitoare sa se ajunga la o capacitate de 60 la suta.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni detinut de stat, nu a platit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#proteste municitori Oltchim, #lider sindicat Oltchim proteste, #Mihai Diculoiu lider sindical Oltchim , #stiri Oltchim