Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Posta Romana: Guvernul impune o garantie de 2 milioane euro la licitatia de privatizare

Posta Romana: Guvernul impune o garantie de 2 milioane euro la licitatia de privatizare


Guvernul va impune investitorilor care vor participa la licitatia de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) sa depuna o garantie in valoare de doua milioane euro, care va fi pierduta de cel care "va face circ cum am avut la Oltchim", a declarat, marti seara, premierul Victor Ponta.

"Garantia este de doua milioane, daca vine cineva si face circ cum am avut la Oltchim, pierde doua milioane de euro", a spus Ponta la RTV.

El a adaugat inca ca, in mod sigur, nu vor mai exista probleme de genul celor inregistrate la tentativa de privatizare a Oltchim.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Posta Romana va fi privatizata prin majorare de capital pana la mijlocul lunii iunie, publicarea anuntului de licitatie urmand sa aiba loc pana la finalul lunii februarie, cu conditia aprobarii procedurii de catre Comisia Europeana.

Guvernul va solicita acordul CE pentru privarizarea unei participatii majoritare la compania de stat Posta Romana prin majorare de capital, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI.

Pana la inceputul lunii aprilie va fi stabilita o lista de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili pana la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat pana la mijlocul lunii iunie 2013.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1637 ori