Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, in contextul pandemiei de coronavirus, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala.
Daca in luna octombrie a anului trecut, FMI estima ca Romania va inregistra in 2020 un avans de 3,5%, conform noilor previziuni institutia financiara internationala se asteapta ca economia romaneasca sa inregistreze o contractie de 5% in 2020, urmand sa isi revina in 2021, cand va inregistra un avans de 3,9%.
Noile estimari ale FMI sunt mult mai pesimiste decat cele ale Bancii Mondiale, care saptamana trecuta prognoza ca Romania va inregistra o crestere economica de 0,3% in 2020, fata de un avans de 3,8% cat estima in urma cu trei luni. Banca Mondiala mizeaza si ea pe o revenire pana la 4,4% in 2021.
Luni, ministrul Finantelor, Florin Citu a declarat ca economia Romaniei va inregistra o revenire in forma de "V", scaderea din acest an urmand a fi compensata de o revenire in 2021. "Raman la opinia mea ca economia va avea o revenire in V. Dupa aceasta cadere brusca va veni si o revenire brusca a economiei", a aratat Citu.
Ministrul Finantelor estimeaza un reviriment al economiei incepand din a doua jumatate a acestui an.
"Scaderea economica depinde acum de estimari. Apar mai multe estimari. Si la noi in prima faza arata rau fata de estimarea pe care o aveam pentru anul acesta. Fata de... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 16:02
Anul 2019 va fi unul plin de provocari pentru economia Romaniei. Insa ce putem face ca sa evitam un dezastru financiar?
Ziare.com a stat de vorba pe aceasta tema cu Andrew MacDowall, analist specializat in probleme economice, politice, sociale si de business ale Europei Centrale si de Est, corespondent al unor publicatii precum Politico, The Guardian si The Independent.
Citeste si: Vom intra in recesiune in 2019? Cum va fi afectat leul de alegeri? Are PSD bani de pomeni electorale? Interviu cu un analist The Guardian
Iata care sunt cele cinci lucruri pe care trebuie sa le facem pentru ca Romania sa isi intareasca economia:
1. Sa aplicam o politica fiscala anticicilica, nu prociclica. "Acest lucru inseamna inasprirea regimului fiscal in anii de crestere economica si nu finantarea unor bule nesustenabile (cum ar fi cresterea mult prea mare a salariilor bugetarilor si pensiilor - n.red.) . Apoi, aplicarea unor masuri de relaxare fiscala in perioadele mai dificile, in locul taierilor de salarii in aparatul de stat si cresterea taxelor", spune Andrew MacDowall.
Economistul Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, este unul dintre cei care au avertizat asupra efectelor politicii prociclice (care practic inseamna punga larga in vremurile bune si strangerea pungii in vremurile mai rele).
"Daca intr-o democratie tanara cu institutii slabe, unul si acelasi partid guverneaza
in virtual toate fazele ascendente ale ciclului de afaceri si de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 08:47
Premierul Mihai Tudose considera ca discutiile recente cu reprezentantii FMI au fost constructive. Acesta s-a intalnit in luna septembrie cu reprezentantii FMI si le-a reprosat ca au gresit doua prognozele, amenintandu-i ca inchide orice legatura cu Fondul daca va fi gresita si a treia.
"O veste buna de la FMI. Se pare ca a fost buna discutia pe care am avut-o cu domniile lor si au revizuit previziunea de la 4,2% la 5,5% de crestere economica a Romaniei. Poate si datorita acestui lucru si in urma unui semnal foarte puternic peste 100 de companii americane vin in bucuresti pentru a face faceri in romania impreuna cu 50 de companii romanesti intr-un eveniment numit Trade Winds care incepe saptamana viitoare", a spus Tudose.
Despre intalnirea cu cei de la FMI si Banca Mondiala, Tudose a spus recent la Antena 3 ca Fondul Monetar International a gresit de doua ori prognoza pentru cresterea economica a Romaniei si ca daca se va intampla si a treia ora, va fi un lucru total nepotrivit.
"In niciun caz nu pregatim un imprumut cu FMI, la ce prognoze au facut, la cum ne-au tratat, nu voi lua un leu de la ei. Iata ca au gresit si ultima prognoza. Au iesit senini si au spus ca noi am gresit un pic, au stricat viata unei tari, a oamenilor. Eu i-am chemat sa le spun ca s-ar putea sa nu mai vorbim deloc de ei daca mai gresesc si a treia prognoza. Si au devenit un pic mai prudenti.
E ca un medic care greseste verdictul, amputeaza si apoi spun ca au gresit. Eu am avut o discutie... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 17:55
Tinta de crestere economica de 1,5-2% pentru 2012 poate fi atinsa fara nicio problema, daca este sa ne luam dupa comenzi, exporturi sau cerere, a spus marti ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
"Ce va pot spune acum e ca tinta de 1,5-2% poate fi atinsa. Ne-am uitat la comenzi, la exporturi, la cerere, si fara nicio problema poate fi atinsa", a precizat Dragoi.
El a mai spus ca Romania se va mentine in limita maxima de 1,9% a deficitului in acest an.
Fondul Monetar International a estimat o crestere economica de 1,5-2% in acest an pentru economia romaneasca. mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 20:25
Analistul financiar Lucian Davidescu apreciaza ca reducerea de urgenta a fiscalitatii pe munca este una dintre masurile importante care trebuie luate anul viitor, indiferent de consecintele anuntate de contabili. In caz contrar, "urmeaza o mizerie continua".
Analistul financiar mentioneaza ca una dintre deciziile bune luate pentru economie, anul acesta, a fost posibilitatea deducerii unei parti din cheltuielile cu transportul si carburantii. In ceea ce priveste situatia Romaniei dupa 3 ani de criza, Lucian Davidescu o caracterizeaza "drept traumatizata" si nepregatita pentru a face unui nou val de criza.
Singurele masuri bune ar putea fi reducerile de taxe. Decizii punctuale de reduceri, de taxe, au fost. Net, cred ca masurile contraproductive au fost mai multe. Am vazut ajustari de taxe in sensul cresterii nivelului de taxare. Singura exceptie notabila este posibilitatea de a deduce macar o parte din cheltuielile cu transportul si carburantii. Daca vorbim de Codul Fiscal, in rest nu stiu sa fie masuri notabile care sa fi ajutat economia in 2011.
Cum caracterizati economia Romaniei dupa 3 ani de criza?
Foarte traumatizata. Ce este mai grav este ca legiutorii si puterea politica nu au invatat nimic si nu au resit sa faca nimic pentru a atenua efectele crizei. Nu mai vorbim despre eliminarea lor, cum a fost cazul Poloniei, de exemplu. In continuare, guvernul sustine ca a facut reduceri bugetare, cand, de fapt, cheltuielile au crescut, cu exceptia salariilor.... mai mult
Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 09:30
Romania nu va depasi actuala criza economica in 2012 pentru ca in Romania lucrurile merg intr-o directie gresita sunt de parere majoritatea persoanelor intervievate intr-un sondaj IRES publicat joi.
Conform datelor sondajului, 44% dintre cei chestionati cred ca anul viitor va fi mai bun, in timp de 37% sunt de parere ca va fi mai rau. Comparativ cu anul trecut, 61% declara ca 2011 a fost un an mai prost pentru Romania iar 53% cred ca 2012 va fi un an mai prost pentru tara decat anul acesta. In plan personal, 42% spun ca 2011 a fost un an rau si 38% ca a fost un an bun.
Pentru ca lucrurile sa mearga mai bine in Romania 74% dintre respondenti sustin schimbarea actualului guvern in 2012. Pe de alta parte, 53% cred ca presedintele ar trebui sa se implice in 2012 la fel de mult in guvernare ca si in 2011.
Principala prioritate a Guvernului in 2012 ar trebui sa fie in opinia a 52% dintre cei chestionati crearea locurilor de munca, investitiile - 19%, situatia din agricultura - 14%.
Pe de alta parte, 89% au declarat ca anul acesta nu au dat spaga. Dintre cei 11% care afirma ca au dat spaga, 49% au precizat ca au dat spaga la medic si 19% la spital. Intrebati daca spaga li s-a cerut, acestia au raspuns in proportie de 83% ca nu si 17% ca da.
Cercetarea "Anul 2011 - intre perceptiile romanilor, atitudinile fata de societate, activitatile lor umane si practicile sociale" a fost realizata de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES. Volumul esantionului... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 22:20
Analistul financiar Mircea Cosea sustine ca Romania a intrat in acordul de guvernanta fiscala, "ca un somnambul, care merge pe sarma" si mentioneaza ca, desi la prima vedere acordul este bun, pentru ca ne disciplineaza, ascunde si un pericol foarte mare.
Mircea Cosea a explicat, intr-un interviu Business 24, ce pericol ascunde acordul de guvernanta fiscala, la care statul roman a aderat si a enumerat 6 masuri care trebuie luate anul viitor, pentru revitalizarea economiei. Printre acestea, se numara reorganizarea ministerului de Finante si introducerea impozitului pe lux.
Care au fost masurile bune, luate pentru economie, anul acesta?
Printre masurile bune luate pentru economie putem spune ca s-a realizat o echilibrare a raportului dintre personalul public si cheltuielile bugetare. S-a realizat o echilibrare mai buna, in sens reducerii personalului care lucreaza in sfera public, cu un amendanament. Acela ca ar fi fost necesar sa nu se ia masura la pachet, ci sa se protejeze sectoarele importante ale publicului, cum sunt Sanatatea, Educatia si Ordinea Publica.
Per ansamblu, aceasta reducere a dus la o anumita echilibrare pe care o putem trece la capitolul echilibrare bugetara. Alta masura a fost o mai buna cooperare intre politica fiscala si politica monetara. Anul 2011 a fost anul in care legatura dintre BNR si Guvern, via Presedentie, a fost mai activa decat in celelalte perioade anterioare.
Cum caracterizati economia dupa 3 ani de criza?
Economia este... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 18:15
Consultantul financiar Ionel Blanculescu apreciaza ca economia Romaniei se afla in depresie, "obosita, bolnava si dezamagita", dupa 3 ani de criza. In opinia sa, economia romaneasca se pregateste sa intre in cel mai greu an al acesteia, 2012.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu precizeaza, intr-un interviu pentru Business 24, ca economia Romaniei, daca ar putea, s-ar sinucide. Specialistul parafreaza expresia unui om politic si spune ca "economia se stinge".
Consultantul financiar mai adauga ca "supravietuirea" a fost starea care defineste economia anului 2011 si ca perspectivele pentru anul viitor sunt negative.
Care au fost masurile bune luate pentru economie, luate anul acesta?
In afara unor efecte sau in cel mai fericit caz, masuri adoptate in alti ani anteriori, care pot fi incadrate la bune, cum ar fi reducerea inflatiei, care paradoxal, se bazeaza pe un aspect negativ, scaderea dramatica a consumului, industrial si domestic sau o oarecare stabilitate a cursului de schimb, in anul 2011 nu se poate vorbi de masuri bune luate pentru economie.
Se poate vorbi despre masuri luate pentru conservarea principalelor functii vitale ale economiei, aflata in plin proces de hibernare, reducandu-si consumul, pana la nivelul de supravietuire si asteptand vremuri mai bune, atat pe plan national, cat si european. Supravietuirea este starea care defineste cel mai bine economia anului 2011.
Cum caracterizati economia Romaniei dupa 3 ani de criza ?
Obosita,... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 07:40
Romania ar putea avea o crestere economica de 3%, in urmatorii patru-cinci ani, sustine seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, care a declarat ca "important nu este sa ne intoarcem la nivelul de crestere de dinaintea crizei, ci la unul sustenabil", potrivit NewsIn."Va fi o oarecare crestere generata in viitor, insa provocarea pentru care suntem aici este cum sa imbunatatim aceasta crestere.
Previziunile FMI sunt ca anul acesta cresterea va fi de 1,5%, anul urmator intre 3,5 si 4%, iar in 2013 va fi de 4%. Progresele sunt bune in ceea ce priveste cresterea, insa vreau sa evidentiez faptul ca noi economistii calculam cresterea potentiala a rezultatelor.
Aceasta inseamna care este cresterea sustenabila pe termen lung pe care consideram ca economia o poate avea fara sa genereze dezechilibre", a spus Franks.
El a declarat ca nivelul cresterii potentiale este de 3% in urmatorii ani si ca important este ca aceasta sa fie sustenabila."Previziunea noastra pentru Romania este ca acum cresterea potentiala este doar de 3% si la acest nivel se va situa in urmatorii patru sau cinci ani. Unii dintre ceilalti colegi ai mei economisti au cifre chiar mai scazute pentru cresterea potentiala a Romaniei. Comisia Europeana are o cifra mai mica de 3%.
Va fi provocarea-cheie, nu cum vom creste in urmatorii doi sau trei ani, ci cum vom creste pe termen mediu si lung si cum vom sti sa luam aceasta cifra de 3% de azi si sa o facem sa creasca si mai mult si sa fie sustenabila", a... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 11:27