Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Previziuni Stratfor pentru 2025: Romania si Polonia vor redesena granitele Rusiei

Previziuni Stratfor pentru 2025: Romania si Polonia vor redesena granitele Rusiei

Prognoza urmatorului deceniu emisa de Stratfor zugraveste un peisaj geopolitic si economic profund modificat fata de cel din ziua de azi. Raportul publicat de agentia de "global intelligence" arata ca marile puteri de pana acum se vor retrage intr-un con de umbra.

Razboaiele, schimbarile politice si declinul economic vor reconfigua hartile de putere pe intreg globul, iar Romania va profita de ocazie si isi va recupera teritoriile pierdute de-a lungul timpului in fata rusilor, conform raportului.

Rusia nu va supravietui

Rusia, asa cum o cunoastem acum, va inceta sa mai existe pana in 2025. Incercarile Moscovei de a-si asigura securitatea economica vor determina cresterea agresivitatii Rusiei in regiune.

In cele din urma, pretentiile teritoriale asupra unor zone tampon, incercarea de a atrage de partea sa, chiar si cu forta, state din fosta Uniune Sovietica vor starni temeri in randul vecinilor sai.

In final, costurile masive cu inarmarea, declinul pretului petrolului si presiunea interna vor dezmembra actuala Federatie Rusa, dand nastere unor regiuni semi-autonome.

"Ne asteptam ca autoritatea Moscovei sa slabeasca substantial, ducand spre fragmentarea formala si informala a Rusiei. Este improbabil ca Federatia Rusa sa supravietuiasca in aceasta forma", arata raportul Stratfor.

De pe urma acestei destramari a Rusiei vor beneficia statele din Europa de Est: Romania, Polonia si Ungaria, care vor reusi sa recupereze diverse teritorii confiscate de Moscova de-a lungul timpului.

Polonia si Romania, liderii aliantei anti-Rusia

Polonia se va impune in final ca lider economic, politic si militar al regiunii de sud-est din Europa, beneficiind de potentialul sau.

In prima parte a urmatorilor 10 ani, Varsovia va coopera indeaproape cu Bucurestiul in cadrul unei aliante impotriva Rusiei, sustinuta si de Statele Unite.

Cele doua tari europene vor fi cele care vor da tonul remodelarii zonelor de influenta ale Rusiei si recuperarii teritoriilor ocupate in perioada sovietica, mai arata analiza Stratfor.

O Europa suferinda

Problemele demografice si comunitare din cadrul UE vor fi piedicile care vor atarna cel mai greu in balanta proiectului politic european.

Liderii statelor membre vor infrunta o presiune mai mare din partea populatiei locale pentru a pune in aplicare masuri cu caracter national.

"Principala tendinta politica se va indeparta de solutiile multinationale catre un nationalism mai mare impus de fortele divergente economice, sociale si culturale de pe continent", avertizeaza analistii Stratfor.

Acestia cred ca UE nu va reveni la nivelul de crestere economica atins inainte de instalarea crizei din 2009.

Uniunea va continua sa existe, dar in interiorul ei se vor vedea tabere diverse, iar proiectul politic UE va fi tinut in viata doar prin tratate bilaterale sau multilaterale izolate.

Natiunile europene sunt asteptate sa revina la masuri protectioniste pentru economiile locale si sa insiste tot mai mult asupra securitatii granitelor proprii.

Turcia, lider in Orientul Mijlociu

Conflictul din Siria nu va lasa nicio alta varianta pentru Ankara decat aceea de a se implica direct in rezolvarea turbulentelor care au destabilizat zona din sudul granitelor sale.

In cele din urma, Turcia va intra in competitie directa cu Iranul pentru obtinerea titlului de lider politic si economic in regiune si, cu sustinerea Statelor Unite, are mari sanse de a se impune.

"Indiferent de retinerile de acum, Turcia nu va suporta ani in sir de haos la granitele sale si nici nu se intrevede alt stat care sa preia aceasta povara", comenteza analistii Stratfor.

China iese din ritm

Noua normalitate din China va impune reducerea ritmului de crestere economica cu care gigantul Asiei ne-a obisnuit in ultimele decenii.

Perioadei de crestere economica moderata ii va urma una in care economia Chinei va descreste la un nivel destul de scazut.

"China va continua sa reprezinte o forta majora din punct de vedere economic, dar nu va mai reprezenta motorul care alimenteaza cresterea economica globala", dezvaluie prognoza agentiei Stratfor.

Pozitia militara a Chinei in regiune va fi contestata de Japonia, dar Beijingul va pierde si pozitia de putere economica la nivel global in fata unei aliante de 16 state din Asia de Sud-Est, Africa de Est si America Latina.

Americanii fac pasul inapoi

Invatand din greselile trecutului, Washigntonul va opta pentru o pozitie cat mai discreta din punct de vedere al implicarii sale militare la nivel global.

"Va avea de infruntat amenintari majore din punct de vedere strategic, dar nu va mai lua initiativa de a raspunde din prima acestora, asa cum s-a intamplat in ultimii ani", cred strategii implicati in realizarea raportului.

Cu toate acestea, nimic nu va clinti SUA din pozitia de lider economic, politic si militar al lumii.

Jihadisti izolati

In urmatorii cinci ani, analistii Stratfor se asteapta ca cele doua mari razboaie derulate de Statele Unite in Orientul Mijlociu sa ia sfarsit.

Gruparile jihadiste isi vor continua seria de atacuri teroriste, provocand pagube importante si panica, dar militantii acestora vor reprezenta o miscare izolata la doar cateva zone din Orientul Mijlociu.

Germania, fara atuuri

Cu o Europa care este de asteptat sa traseze bariere economice si politice de-a lungul si de-a latul diverselor zone din interiorul UE, puterea Berlinului in regiune se apropie de final.

Dependenta de un model economic axat pe export si ostatica a sentimentului de bunastare economica si a mediului competitiv de afaceri, Germania va avea de infruntat destule provocari in urmatorii 10 ani.

Exporturile conteaza in procent de 50% din PIB al Germaniei de acum, jumatate din vanzari fiind directionate spre pietele din interiorul UE.

Impunerea unor masuri protectioniste in diverse colturi ale blocului celor 28 de natiuni este in masura sa genereze un declin al economiei germane si o reducere importanta a influentei Berlinului in regiune.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 16980 ori