Anul 2018 a adus scumpiri considerabile pe pietele angro de energie. Astfel, gazele naturale s-au scumpit deja cu 30%, in vreme ce pretul energiei electrice tranzactionate la noi este astazi cu 40% mai mare decat era in urma cu un an. Or, astfel de scumpiri n-au cum sa nu provoace cresteri ale facturilor populatiei, in lunile care vin.
Inca din luna iunie, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, ing. Dumitru Chisalita, anunta ca pretul gazelor naturale pentru populatie ar urma sa creasca, din toamna, cu 13%-15%. Ulterior, expertul in energie a revenit cu detalii si a apreciat ca scumpirile preconizate se apropie, iar romanii ar putea da cu pana la 5% in plus pe gazele consumate in luna octombrie.
Sigur, aceasta scumpire nu se poate face chiar de la o zi la alta. Motivul: in Romania furnizarea de gaze naturale catre populatie e inca reglementata. Asta inseamna ca furnizorul cumpara gazul de pe piata libera cu cat il gaseste, dar nu il poate vinde catre consumatorul casnic decat la un pret recunoscut si aprobat de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) . Iar intregul proces dureaza.
Cu toate astea, chiar daca scumpirea nu se va reflecta in factura de luna aceasta si poate nici in cea de luna viitoare, tot vom plati in plus, la gaz, spune expertul in energie consultat de Ziare.com.
"Legislatia iti da, de fapt, doua posibilitati. Prima: sa scumpesti imediat. Adica, ai constatat, in trimestrul al III-lea din 2018, ca s-au majorat... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2018, ora 16:00
In proiectul de buget pe 2018, Guvernul are in plan sa mentina impozitul aplicat companiile din energie pentru profiturile obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania. Insa, Ministerul Finantelor isi propune sa creasca acest impozit cu cel putin 20 de procente, masura care este considerata "obiectiv principal pe termen mediu" deoarece are rolul de "restabilire a echitatii".
Masura se regaseste si in programul de guvernare in baza caruia Executivul a primit votul de incredere al Parlamentului.
De asemenea, vor fi prelungite cu inca un an si impozitele speciale pentru exploatarea resurselor naturale si a veniturilor suplimentare obtinute de companiile din energie din dereglementarea preturilor din sectorul gazelor naturale, se mai arata in proiectul de buget pe anul viitor, document obtinut de Profit.ro.
Tot cu un an vor fi prelungite si impozitele speciale pentru exploatarea resurselor naturale si a veniturilor suplimentare obtinute de companiile din energie din sectorul gazelor naturale
Citeste mai departe despre "Guvernul vrea sa puna un impozit suplimentar de cel putin 20% pe profitul companiilor din energie" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 10:49
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei /ANRE/ a publicat calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gaze naturale si energie electrica pana in 2018, respectiv 2017.
Astfel, Executivul si-a dat acordul de principiu asupra acestor memorandumuri de eliminare a preturilor reglementate, care trebuiau publicate, conform acordului cu Fondul Monetar International, pana la sfarsitul lunii iulie.
Gaze naturale
Potrivit celor doua memorandumuri publicate vineri pe site-ul institutiei, preturile reglementate la gazele naturale pentru consumatorii noncasnici va fi efectuata in mai multe transe succesive incepand din 1 decembrie 2012 astfel incat majorarea cumulata sa fie de 18% in 2013, iar la consumatorii casnici de 10% in acelasi an.
Prima majorare pentru consumatorii casnici din 2013 va fi realizata in 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va fi majorat cu 8%, apoi acesta va creste cu doua procente la 1 octombrie 2013.
Majorarile vor continua in 2014, cand procentul de majorarea anuala va fi de 10% pentru consumatorii casnici si 18 procente pentru consumatorii noncasnici.
In 2015 si 2016, 2017 si 2018, tarifele reglementate la gaze naturale vor fi majorate anual cu cate 12 procente doar pentru consumatorii casnici.
Energie electrica
In ceea ce priveste pretul reglementat la energie electrica, calendarul propus de eliminare a tarifelor reglementate prevede o majorare succesiva incepand cu 1 septembrie 2012 la procentul de... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 21:30
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu intentioneaza sa majoreze preturile la electricitate si gaze in perioada urmatoare, dar nici nu se poate spune in prezent daca aceste preturi se vor dubla la finalul procesului de liberalizare, sustine seful ANRE, Dan Plaveti.
Guvernul a aprobat, miercuri, cu o intarziere mai mare de un an, proiectul de lege care reglementeaza sectorul energetic si liberalizarea preturilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare in procedura de urgenta.
Aprobarea actului normativ este necesara pentru ca Romania sa evite sanctiuni din partea Comisiei Europene prin declansarea procedurii de infringement.
Proiectul de lege prevede eliminarea tarifelor reglementate pana la sfarsitul anului 2013 pt clientii non-casnici si pana la sfarsitul anului 2017 pentru clientii casnici, calendarul propriu-zis de eliminare a acestor tarife urmand sa fie prezentat dupa avizul Parlamentului.
"In momentul de fata, referitor la preturi in general, ANRE intotdeauna monitorizeaza piata, dar in momentul de fata nu putem spune nimic despre o majorare. Nu intentionam sa miscam preturile in niciun fel in urmatoarea perioada", a spus Plaveti.
Se dubleaza pretul energiei electice?
Intrebat de jurnalisti daca este posibil ca, la finalul acestui proces de liberalizare a preturilor, sa rezulte dublare a pretului energiei electrice, seful ANRE a aratat ca nu se poate raspunde la aceste moment.
"Sincer, nu... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 17:16
Uniunea Europeana a adoptat luni norme noi si stricte privind tranzactionarea angro a energiei electrice si a gazelor naturale, potrivit NewsIn."Noua legislatie va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an. Pentru prima oara, tranzactionarea energiei va fi monitorizata la nivelul UE pentru a descoperi abuzurile. Autoritatile nationale din statele membre vor institui sanctiuni pentru a contribui la stoparea si prevenirea manipularii pietei", se arata in comunicatul CE.Principalul obiectiv este impiedicarea utilizarii informatiilor privilegiate si a altor forme de abuz de piata, care denatureaza preturile de tranzactionare angro a energiei si se traduc in mod normal prin faptul ca intreprinderile si consumatorii platesc mai mult decat ar trebui pentru energia consumata."Ziua de astazi marcheaza o etapa importanta in dezvoltarea pietei interne.
Noile norme privind tranzactionarea vor contribui la preturi echitabile ale energiei. Mai mult, prin imbunatatirea transparentei si a integritatii pietei, intarim si increderea pe care o au toti participantii la piata in buna functionare a pietei interne.
Acest lucru va promova concurenta si va garanta, pentru consumatori, obtinerea intotdeauna a celei mai bune oferte", a declarat Comisarul UE pentru energie, Günther Oettinger. In tranzactionarea angro a energiei electrice si a gazelor sunt implicate cateva sute de societati si in fiecare zi au loc peste 10.000 de tranzactii. in sectorul energiei, preturile sunt... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 16:02
Guvernul va elimina pana in 2015 preturile reglementate la energie, conform graficului stabilit deja cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, dupa ce Executivul european a cerut Romaniei oficial sa se alinieze la normele UE in domeniu, potrivit Mediafax.
"Exista un grafic negociat si cu Fondul Monetar International, si cu Comisia Europeana, pana in 2015. Conform graficului, acest lucru se va rezolva", a spus Boc.
Comisia Europeana (CE) a solicitat Romaniei, in urma cu o saptamana, prin doua avize motivate, sa isi alinieze la normele UE legislatia nationala privind preturile reglementate la energie pentru consumatorii finali.
Procedurile de infringement pe legislatia de acest tip au inceput si in cazul Italiei si Poloniei.
Daca statele membre nu respecta in termen de doua luni obligatiile care le revin conform legii, Executivul Uniunii Europene poate deferi cauzele Curtii de Justitie.
Potrivit normelor europene privind piata interna a energiei, toate companiile trebuie sa aiba posibilitatea de a furniza liber servicii pe intreg teritoriul UE si de a-si stabili singure preturi care sa reflecte stiuatia reala de pe piete.
Stabilirea de preturi reglementate distorsioneaza functionarea pietei, deoarece defineste preturi care nu reflecta nevoile reale ale pietei si impiedica libera concurenta si integrarea pietei, considera CE.
Totusi, Executivul european aminteste ca legislatia comunitara prevede de asemenea... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 22:03
Dupa ce a fost "zdruncinata" de unul din cele mai puternice cutremure inregistrate si de un tsunami devastator, Japonia se confrunta cu provocari uriase. Analistii sunt optimisti ca tara asiatica va reveni pe crestere economica in a doua jumatate a lui 2011, potrivit Forbes.Analistii Citi Investment Research estimeaza ca prejudiciul total se va incadra intre 60-120 de miliarde de dolari, comparabil cu daunele provocate de cutremurul Kobe din 1995.
"Ca si in cazul cutremurului Kobe, ratele de operare de la instalatiile de productie au fost relativ scazute, ceea ce a fost destul de usor pentru companii sa transfere productia in fabricile neafectate de dezastru", au precizat intr-o nota de cercetare economistii de la Nomura Securities.
Companiile care vor beneficia de pe urma acestui cutremur vor fi producatorul japonez de echipamente de constructii Komatsu si firma americana Caterpillar, companiile de inginerie si constructii si producatorii de otel si ciment.
Casele de tranzactionare japoneze si guvernul au lucrat impreuna pentru a asigura combustibilul necesar pentru generatoarele de curent.
Au existat rapoarte potrivit carora Rusia poate impulsiona transportul de gaze naturale lichefiate si carbune.
Nomura estimeaza ca, in cazul in care intreruperea de energie electrica va dura pana in luna aprilie, impactul negativ se va ridica la 0,29% din PIB.
Guvernul japonez si-a stabilit un obiectiv anul trecut de crestere a ponderii surselor de energie cu emisii zero de la... mai mult
Luni, 14 Martie 2011, ora 15:44
Preturile la care companiile de stat vand electricitate si gaze prin contracte bilaterale vor fi ajustate pana la nivelul pietei cat mai curand posibil permite legislatia, iar noile acorduri bilaterale vor fi incheiate transparent si nediscriminatoriu prin intermediul OPCOM, precizeaza Mediafax."Se vor lua masuri ca noile contracte bilaterale semnate de companii de stat din sectorul electricitatii si al gazelor naturale sa fie facute transparent si nediscriminatori prin OPCOM, iar preturile contractelor existente vor fi ajustate pana la nivelul pietei atat de repede cat este posibil din punct de vedere legal", se spune in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International la finalul evaluarii din ianuarie-februarie, document obtinut de MEDIAFAX.
Tema contractelor bilaterale este intens dezbatuta la nivel politic si al societatii civile inca din 2006.
Principala companie care are incheiate acorduri bilaterale pentru comercializarea electricitatii este Hidroelectrica, detinuta de stat prin Ministerul Economiei.
Hidroelectrica a fost acuzata ca vinde energie catre mai multi furnizori prin contracte confidentiale, la preturi mai mici decat cele din piata si care sunt renegociate anual.
Ministerul Economiei a anuntat in 2006 ca intentioneaza sa faca publice prevederile acordurilor bilaterale incheiate de Hidroelectrica, insa firmele care cumparau energia s-au opus si contractele au ramas confidentiale.
Trei ani mai tarziu, presedintele Traian Basescu a... mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 10:33
Guvernul respinge "categoric" liberalizarea pretului la gaze in acest moment, aceasta fiind o masura care trebuie implementata in timp, nu de pe o zi pe alta, a declarat, joi, secretarul de stat in ministerul Economiei Karoly Borbely,citat de Mediafax. "Ei pot sa ceara (FMI - n.r.), dar Guvernul nu este de acord cu acest subiect. Nu este o masura pe care sa o iei de pe-o zi pe alta. Respingem categoric aceasta idee", a spus Borbely.
El a precizat ca liberalizarea pretului la gaze este un proiect care se discuta in acest moment, insa aceasta masura trebuie implementata in timp.
Oficialul Ministerului Economiei a mai aratat ca Fondul Monetar International cere in general sa se respecte conditiile de concurenta pe piata.
FMI a cerut in cadrul intalnirii de marti cu ministrul Economiei, Ion Ariton, renuntarea la preturile reglementate pentru productia de gaze naturale si energie electrica si prezentarea unei noi formule de calcul.
"Ne solicita reverificarea preturilor. (...) Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul, ca sunt probleme", a declarat Ariton dupa discutiile de aproape doua ore cu reprezentantii FMI.
El a adaugat ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie.
Ulterior, Ministerul Economiei a transmis ca liberalizarea preturilor la gaze naturale, cu exceptia consumatorilor casnici si captivi, propusa de FMI, nu este in prezent discutata de Guvern, dar ANRE... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 15:15