Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scumpirea gazelor determina cresterea preturilor la energie electrica si termica

Scumpirea gazelor determina cresterea preturilor la energie electrica si termica

Majorarea tarifelor la gaze naturale incepand din 11 noiembrie va determina scumpirea energiei electrice si a energiei termice pentru ca termocentralele folosesc gazele naturale ca si combustibil,au declarat, luni, agentiei NewsIn, reprezentantii autoritatilor de reglementare de pe piata de energie."Dupa scumpirea gazelor, pretul real de producere a energiei termice va creste. Diferenta de pret trebuie suportata ori de autoritatea locala ori de populatie", a declarat, luni, agentiei NewsIn, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile publice de gospodarie Comunala (ANRSC), Janina Preda.

Potrivit oficialului ANRSC, consiliile locale trebuie sa decida daca pot si vor sa acopere cresterea pretului energiei termice sau majoreaza pretul de facturare catre populatie a apei calde si caldurii.

La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, a declarat, pentru NewsIn, ca "energia electrica s-ar putea scumpi din 15 noiembrie", ca urmare a cresterii tarifelor la gaze naturale.

"Termocentralele produc electricitate folosind ca si combustibil gazul natural. Dunarea a scazut mult in ultima perioada si s-a mers pe gaz mai mult", a spus Opris. Potrivit acestuia, ANRE analizeaza, in prezent, impactul scumpirii gazelor asupra pretului de producere a energiei electrice, iar dupa finlaizarea analizei va stabili procentul de crestere a tarifelor la electricitate.

Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a aprobat vineri majorarea intre 8,1% si 8,5% a pretului gazelor naturale la consumatorii captivi (casnici si industriali cu un consum redus) incepand din 11 noiembrie.

Potrivit ANRGN, scumpirea gazelor naturale a fost cauzata de divergentele dintre producatori si distribuitori.

Pentru cei doi mari distribuitori, E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord) si Distrigaz Sud, pretul gazelor naturale livrat consumatorilor casnici cu un consum de pana la 2.400 mc/an creste de la 843,43 lei/mia mc la 911,55 lei/mia mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv de la 842,99 lei/mia mc la 911,11 lei/mia mc in cazul E.ON Gaz. Pretul gazelor naturale din productia interna va creste de la 330 lei/mia mc, nivel recomandat de ANRGN pentru ultimul trimestru, la 397,5 lei/mia mc.

"ANRGN se afla in situatia de a nu putea respecta decizia initiala de mentinere a preturilor la consumator in trimestrul IV 2006, dar, avand in vedere situatia creata, considera preferabila securitatea alimentarii consumatorilor cu gaze, chiar daca la unpret mai mare, decat sa mentina un pret scazut al gazelor naturale, dar fara a avea siguranta furnizarii acestora", se mai arata intr-un comunicat al autoritatii de reglementare

NewsIn

Ziua: Scumpiri in lant

ANRGN a afirmat, in luna septembrie, ca producatorii interni de gaze naturale, in special Petrom, impun principalilor distribuitori preturi cu 15-20 dolari pe mia de metri cubi peste nivelul calculat de ANRGN pentru productia interna, de circa 115 dolari. Operatorii de distributie au anuntat ca, in perioada august - septembrie, Petrom a intrerupt sau limitat livrarea gazelor naturale catre companiile care nu au acceptat majorarea pretului. Petrom a afirmat, in replica, ca preturile sale sunt la circa jumatate fata de nivelul celor pentru gazele din import. (articol integral)

Gandul: Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor face jocul societatilor de distributie

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) acuza Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor (ANRGN) ca face jocul societatilor de distributie, prin majorarea tarifelor pentru gazele naturale livrate populatiei, cu peste 8%. "AOAR apreciaza ca in acest fel singura autoritate a statului desemnata sa apere interesele consumatorului face jocul societatilor de distributie, carora le faciliteaza realizarea de profituri incorecte, in conditiile in care nu s-a modificat pretul de livrare a gazelor naturale si nu au fost facute investitii de modernizare sau extindere a sistemului de aprovizionare cu gaze", se arata intr-un comunicat al AOAR. (articolul integral)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 936 ori