Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze şi electricitate până în 2025. Care sunt plafoanele de tarifare

Vineri, 29 Septembrie 2023, ora 12:02
0 citiri
Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze şi electricitate până în 2025. Care sunt plafoanele de tarifare
Preşedintele Transgaz, Ion Stelian, a dat asigurări că România va face faţă iernii care vine, chiar dacă va fi ger. FOTO Unsplash

Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze naturale şi la energie electrică, timp de încă un an şi jumătate, după cum au precizat ieri autorităţile. Între timp, Compania naţională Transgaz anunţă că avem stocată deja o cantitate de gaz care depăşeşte 90% din capacitatea totală de înmagazinare. Cu detalii, Roman Muşat.

Preţurile la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate până la sfârşitul lunii martie 2025, a precizat ieri Valeriu Steriu, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, arată Agenția de Presă RADOR.

Aşadar, vom plăti 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar, 80 de bani pentru intervalul 100-255 de kilowaţi, 1,3 lei – între 255 şi 300 de kilowaţi, iar pentru ce depăşeşte 300 de kilowaţi – 1,3 lei pentru întreaga cantitate. În cazul gazelor, preţul pentru un kilowatt/oră nu va depăşi 31 de bani.

Prezent ieri la Sibiu, la Congresul Central European al Gazelor Naturale, Valeriu Steriu a mai spus că măsura plafonării se menţine pentru a asigura stabilitatea tarifelor pentru populaţie şi pentru consumatorii industriali, cu toate că, în prezent, preţurile de pe piaţa energiei sunt în scădere:

”Până în 2025, o plasă de siguranță, aș putea spune, care poate avea, deși nu ne dorim să mai facem modificări, nici nu sunt anunțate în următoarele luni astfel de modificări. Monitorizăm permanent situația din toate punctele de vedere, tocmai pentru a vedea dacă este necesară o intervenție, dar în clipa de față cred că predictibilitatea este cea mai importantă, astfel încât toate companiile care au bugete de pus la punct pentru anul viitor, populația la fel, să aibă în mod real o protecție și să avem cel puțin această iarnă și iarna viitoare cât mai liniștite”, a declarat Valeriu Steriu.

Rezervele Transgaz pentru iarna 2023

Compania Transgaz aproape că a umplut toate depozitele de gaz. Preşedintele acesteia, Ion Stelian, a dat ieri asigurări că România va face faţă iernii care vine, chiar dacă va fi ger. El a precizat că acum avem înmagazinată peste 90% din capacitatea totală de stocare:

”Avem astăzi înmagazinați 3.065.000.000 de metri cubi, corespunzător unui procent de 96,23%. Indiferent ce se va întâmpla, noi iarna o vom trece, chiar dacă iarna va fi foarte geroasă, avem stocurile asigurate.”

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, suma totală decontată de statul român companiilor din energie care au aplicat schema preţurilor plafonate, era acum două săptămâni de aproape 21 de miliarde de lei.

...citeste mai departe despre "Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze şi electricitate până în 2025. Care sunt plafoanele de tarifare" pe Ziare.com

#plafonare pret energie electrica populatie, #plafonare pret gaze, #plafonare pret energie, #subventii caldura , #Stiri energie