Previziunea sumbră a directorului Enel. Cât timp va dura ca prețurile la energie să scadă la nivelul anterior invaziei Rusiei în Ucraina

Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 17:17
1684 citiri
Previziunea sumbră a directorului Enel. Cât timp va dura ca prețurile la energie să scadă la nivelul anterior invaziei Rusiei în Ucraina
Guvernele din Europa cheltuiesc miliarde de euro pentru a ajuta companiile și gospodăriile să facă față creșterii prețurilor la energie FOTO Unsplash

Directorul general al companiei Enel, Francesco Starace, a declarat ca preturile energiei vor reveni la nivelurile de dinaintea razboiului din Ucraina in mai multi ani, relateaza BBC.

Francesco Starace a spus ca scaderea preturilor depinde de noile surse de energie, precum sursele regenerabile si pompele de caldura.

Guvernele din Europa cheltuiesc miliarde de euro pentru a ajuta companiile si gospodariile sa faca fata cresterii preturilor la energie, si, in plus, se lupta pentru a-si asigura noi provizii.

Cu toate acestea, directorul Enel considera ca "vor trece ani" pana la o revenire la situatia cunoscuta inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina.

Starace a mai spus ca Enel, care produce si distribuie electricitate si gaz, a incercat sa-si protejeze cei 20 de milioane de clienti europeni fata de volatilitatea pietei energetice in acest an si a facut tot posibilul sa respecte contractele cu pret fix pe care le convenise.

Gigantul energetic italian vinde energie la peste 70 de milioane de case si intreprinderi din peste 30 de tari, dar intentioneaza sa paraseasca multe dintre aceste tari, pentru ca vrea sa se concentreze pe energia regenerabila. De asemenea, vrea sa-si reduca datoriile uriase de aproximativ 63 de miliarde de dolari (52 de miliarde de lire sterline).

Enel investeste masiv in fabricarea de panouri solare, prin extinderea unei fabrici din Sicilia si construirea uneia in SUA.

Cresterea preturilor la energie a fost cel mai mare contributor la inflatie si la criza costului vietii in Marea Britanie, SUA si zona euro. Criza energetica globala declansata de razboiul din Ucraina "a aratat foarte clar cat de periculoasa este dependenta de o singura sursa de energie pentru Europa", a mai spus Starace. Viitorul va fi "extrem de decarbonizat" si va depinde de energia nucleara si regenerabila, a adaugat el. Cu toate acestea, aceasta trecere la sursele regenerabile are si riscuri.

In iulie, Agentia Internationala pentru Energie a declarat ca dominatia Chinei in productia de turbine solare si eoliene creeaza "provocari potentiale pe care guvernele trebuie sa le abordeze".

Starace a spus ca Occidentul a fost prea dependent de China pentru surse regenerabile si alte bunuri. "Trebuie sa aiba loc o reechilibrare pentru ca este sanatoasa", a spus el, intrebat despre tensiunile geopolitice care interfereaz ...citeste mai departe despre "Previziunea sumbra a directorului Enel. Cat timp va dura ca preturile la energie sa scada la nivelul anterior invaziei Rusiei in Ucraina" pe Ziare.com

#preturi energie electrica, #scadere preturi, #enel, #director ENEL, #razboi Ucraina , #Stiri Macroeconomie