Ministerul Economiei: Nu am primit oficial avizul motivat de la CE

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 10:42
1410 citiri
Ministerul Economiei: Nu am primit oficial avizul motivat de la CE

Ministerul Economiei (ME) anunta printr-un comunicat de presa emis joi ca, pana in prezent, Romania nu a primit oficial avizul motivat in ceea ce priveste declansarii primei etape a procedurii de infringement in sectorul energetic, dar ca probleme semnalate de CE vizeaza mai ales ANRE, precizeaza NewsIn.

"Pana in prezent, Romania nu a primit oficial avizul motivat. Dupa primirea acestuia, autoritatile romane vor avea la dispozitie un termen de doua luni pentru a transmite Comisiei Europene raspunsul care sa reliefeze modalitatea de remediere a problemelor semnalate.

Problematica semnalata de Comisie, care vizeaza posibile incalcari ale legislatiei europene in domeniul pietei interne a gazului si a energiei electrice si retelelor de transport de gaz si energie electrica, se regaseste cu prioritate in sfera de responsabilitate a ANRE", se arata in comunicatul ministerului.

Autoritatile romane spun ca vor analiza cu atentie solicitarile oficialilor comunitari si vor transmite informatiile necesare in timp util.

"Ministerul Economiei este convins ca, in problematica vizata, ANRE va gasi solutiile de rezolvare care sa evite declansarea etapei a doua - avizul motivat - a procedurii de infringement", potrivit comunicatului ME.

De cealalta parte, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au declarat joi ca nu au primit inca scrisori de atentionare din partea Comisiei Europene si este posibil ca Romania sa fi trimis oficialilor europeni rapoarte defectuoase sau incomplete.

Potrivit acestora, Ministerul Economiei va primi intai scrisorile de atentionare, iar apoi ANRE.

Comisia Europeana (CE) a lansat joi procedura de infringement impotriva Romaniei si a altor 24 de state membre UE, din cauza unor posibile incalcari ale legislatiei europene privind pietele interne de electricitate si gaze naturale, se arata intr-un comunicat al CE.

Comisia anunta ca s-a concentrat in special pe reglementarile ce sustin concurenta in interesul consumatorilor. CE a remarcat ca Operatorul Sistemului de Distributie pentru electricitate si cel pentru gaze naturale nu publica toate informatiile cerute de reglementarile europene, mai ales in cea ce priveste capacitatea disponibila.

Concurenta pe piata energetica poate avea loc doar daca granitele nationale nu constitue bariere pentru actorii de pe piata europeana, afirma Comisia.

Din acest motiv, publicarea informatiilor legate de capacitate nu este suficienta, fiind necesara si optimizarea capacitatii retelei, lucru ce poate fi realizat printr-o mai buna alocare a capacitatii existente intr-un mod transparent, reiese din comunicatul Comisiei.

In ceea ce priveste preturile reglementate, in Romania, autoritatea nationala de reglementare aproba aceste preturi pentru electricitate si gaze, ce nu sunt destinate gospodariilor.

Directivele CE pentru Gaze si Electricitate cer statelor membre sa se asigure ca activitatile de pe piata de electricitate sunt facute fara a incalca competitivitatea de pe aceasta piata. Aceasta inseamna ca preturile reglementate pentru consumatorii finali ce nu sunt persoane fizice nu sunt permise.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#anre, #aviz, #comisie, #economie, #energetic, #europeana, #minister, #sector , #Presa