Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Greii Europei vor distributiile de gaze

Greii Europei vor distributiile de gaze
Concureaza Gazprom, Wintershall, RuhrGas, Gaz de France si Enel.Astazi se intra in linie dreapta intr-una dintre cele mai importante privatizari din ultimii ani, distributia de gaze naturale. Investitorii straini interesati cu adevarat sa preia controlul Distrigaz Nord si Distrigaz Sud se vor cunoaste in aceasta dupa-amiaza, cind expira termenul de depunere a ofertelor ferme.
Ramasa in umbra procesului similar de la Petrom, privatizarea celor doua societati de gaze este importanta pentru ca desfiinteaza monopolul statului pe un segment important de utilitati. Acesta este probabil si unul dintre motivele pentru care la cele doua unitati s-au inghesuit liderii europeni in domeniul gazului natural. Interesul pentru o piata in expansiune a cintarit mai mult, se pare, decit starea dezastruoasa a retelelor de transport, preturile reglementate de stat sau indisciplina financiara a clientilor.

Spre deosebire de electricitate, privatizarea Distrigaz ar putea schimba fundamental piata distributiei de gaze naturale. Daca la energie statul a vindut doi distribuitori care reprezinta un sfert din piata, la gaze naturale lasa toata piata pe mina investitorilor. Dintre tarile central si est-europene, Romania este una dintre putinele care au rezerve interne de gaz natural si nu depind in exclusivitate de importuri.

Consuma anual 18 miliarde de metri cubi, aproape dublu fata de consumul Ungariei. Pentru a acoperi cererea, distribuitorii de gaz importa anual circa 30%, in timp ce Ungaria, de exemplu, importa 80% din necesar. Desi rezervele sint certe, productia interna de gaz a scazut constant in ultimii ani, din cauza lipsei investitiilor in noi sonde. In acest timp, piata romaneasca si-a descoperit un adevarat A"apetitA" pentru gazul natural. Datele oficiale arata ca, in ultimii doi ani, numarul clientilor celor doua Distrigaz a crescut cu 30%, iar tendinta se pastreaza.

Piata gazului este extrem de interesanta pentru investitori, oriunde, deoarece gazul nu are nevoie de o transformare majora, asa cum este cazul pietei de electricitate, ci doar de conditii bune de transport, de la sonda pina in casa, sustine analistul economic Ionut Popescu. Distribuitorii de gaz pot obtine un profit bun din furnizarea gazului, fara investitii spectaculoase sau suplimentare, adauga alti analisti. A"Viitorii proprietari isi pot reduce oricum costurile cu 20-30a, numai renuntind la capuseA", considera analistul Ionut Popescu.

O miza importanta ar putea fi si pozitia geostrategica a Romaniei. Viitorii actionari majoritari ai Distrigaz ar putea folosi afacerea din Romania ca pe o platforma de plecare spre piata balcanica: Grecia, Turcia, Bulgaria. De altfel, acest lucru l-a confirmat competitorul german Wintershall care s-a implicat in extinderea retelei in localitatile de la Dunare, cu scopul de a interconecta conductele romanesti cu reteaua bulgara.

Privatizarea societatilor de gaze nu va aduce majorari imediate de pret. Scumpirea gazului natural este insa inevitabila in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. La aderare, Romania trebuie sa asigure furnizorilor de gaze un pret corect si transparent. Graficul de crestere a preturilor a fost prezentat recent de Autoritatea de reglementare in domeniul gazelor naturale. In cazul populatiei, preturile vor creste dupa cum urmeaza:

 • decembrie 2004 - 0,138 USD/mc
 • decembrie 2005 - 0,165 USD/mc
 • decembrie 2006 - 0,18 USD/mc
 • iulie 2007 - 0,19 USD/mc

  Din ianuarie 2005, pentru populatie, factura lunara de gaze naturale va fi formata din abonament si pretul gazelor consumate.

  Efectele privatizarii

  Consumatorii casnici nu vor simti prea curind si direct efectele schimbarii proprietarului la cele doua distributii. Pretul va continua sa fie reglementat de stat, prin autoritatea in domeniu, va creste gradual pentru a ajunge la nivelul celui practicat in Uniunea Europeana, pina in 2007. A"Va exista o influenta pozitiva, dar indirecta, ca urmare a schimbarii politicii fata de rau-platniciA", apreciaza analistul Ionut Popescu.

  A"Ceea ce nu a reusit pina acum guvernul, vor reusi investitorii privati: vor opri gazul rau-platnicilor. In consecinta, populatia nu va mai fi nevoita sa acopere, prin taxele si impozitele date statului, pierderile cauzate de neincasarea la timp a facturii de gazeA", considera acesta.

  Analistul Florin Petria crede ca, dimpotriva, consumatorii casnici vor fi afectati, dar nu de privatizarea in sine, ci de pretul gazelor care va creste constant si le va da peste cap bugetul familiei. A"In afara, oamenii folosesc electricitatea pentru consumul casnic, gazul este scump. La noi, gazul natural, ca si combustibil, a prins pentru ca a fost ieftin. Dupa liberalizare, lucrurile se vor schimba insa si multi dintre cei care astazi folosesc centrale pe gaz isi vor schimba optiuneaA", este de parere Petria.

  A"Viitorii actionari majoritari ai Distrigaz vor asigura finantarile pentru reabilitarea si modernizarea retelei de distributie si crearea unei adevarate piete concurentiale in acest sector. Aparitia lor va influenta si preturile, insa nu imediat, ci dupa liberalizarea completa, din 2007.A"

  Cine sint concurentii pe fiecare societate

  In cele sase luni scurse de la lansarea procesului, nici una dintre companii nu a aratat ca si-a schimbat planurile, toti candidatii au respectat intocmai solicitarile autoritatilor de la Bucuresti, iar unii dintre ei au discutat deja cu sindicatele prevederile contractului colectiv de munca. Aceste elemente sint tot atitea indicii ca lupta va fi foarte strinsa, iar ofertele angajante, asteptate astazi, competitive.
  Gazprom pare sa aiba cele mai mari sanse la privatizarea Distrigaz Sud pentru care a anuntat deja oferta ferma.

  Rusia detine cele mai mari rezerve de gaz natural din lume, iar Gazpromul, direct sau prin intermediul societatilor mixte, este unul dintre principalii furnizori ai Europei de vest. A"E aproape o certitudine ca in acest proces trebuie implicat Gazprom, pentru ca are o pozitie foarte puternicaA", sustine analistul Florin Petria. In plus, adauga acesta, in conditiile in care se asteapta o crestere a consumului, deci a importurilor, dar Romania nu are un contract de import cu bataie lunga, Gazprom este o garantie ca cererea va fi satisfacuta pe deplin. Mai mult, scrie agentia de stiri si comentarii A"Rusia la ziA", strategia monopolistului rus prevede iesirea spre mari cumparatori cu ridicata cum este piata romaneasca. Un alt motiv pentru care Gazprom vrea cu tot dinadinsul sa se instaleze pe piata romaneasca ar fi acela ca, nefiind inca membra UE, Romania nu este inca obligata sa caute o diversitate de furnizori de resurse energetice, asa cum cer normele europene.

  Wintershall se vede, de asemenea, indreptatita sa aspire la preluarea uneia dintre distributiile romanesti de gaze. Wintershall este singura companie straina care exploateaza gaze naturale in Romania (la Sighisoara). Mai mult decit atit, firma germana s-a implicat in proiecte de dezvoltare a retelei de gaz si sporirea numarului de clienti, fiind partenerul oficial al statului (proprietarul Distrigaz) pentru aceste investitii.

  Ruhrgas trateaza piata romaneasca a gazului A"la pachetA" cu cea de electricitate, stiut fiind ca Ruhrgas este componenta a concernului E.On. Directorul executiv Burckhard Bergman a declarat recent, pentru Dow Jones Newswires, ca nu crede ca Ruhrgas va pierde licitatia. El crede ca E. On, compania-mama, va actiona ca o singura entitate, urmarind sa obtina sinergii cu divizia producatoare de electricitate. De altfel, compania mama E. On a depus, luna trecuta, scrisoarea de interes pentru societatile din electricitate scoase acum la privatizare, Moldova si Oltenia. In cazul in care nu ar obtine totusi controlul uneia dintre societatile de distributie a gazului, Ruhrgas nu va dezarma, avind in intentie sa investeasca in activitatile de transport si depozitare a gazului. Romania are in prezent o capacitate de inmagazinare a gazului de 2,5 miliarde metri cubi, mai mica decit prevederile europene in materie (depozitele acopera 25% din necesarul pietei).

  ENEL se poate lauda cu un ascendent in ce priveste negocierile cu autoritatile romane. Compania italiana se pregateste sa semneze contractul de preluare a doua societati de distributie a electricitatii - Banat si Dobrogea, dupa negocieri care au durat un an si jumatate.

  Gaz de France se declara, de asemenea, favorita, nu doar pentru ca deruleaza afaceri de peste 16 miliarde de euro sau pentru ca este o companie integrata care poate oferi toata paleta de servicii specifice acestui sector. Potrivit unei informatii publicate recent in presa centrala, Gaz de France ar vrea sa vinda la pachet gaze si electricitate. Societatea franceza a anuntat si ea ca depune oferte finale pentru ambele societati romanesti de gaz.

  Distrigaz Nord

  Wintershall AG - Germania
  Gazprom - Rusia
  Ruhrgas Germania
  Gaz de France
  ENEL - Italia.

  Distrigaz Sud

  Gazprom - Rusia
  Ruhrgas- Germania
  Gaz de France - Franta
  ENEL- Italia


  Miza privatizarii Distrigaz

 • singurul segment din piata energiei unde statul renunta la control dintr-o singura miscare;
  piata mare si in expansiune. In ultimii trei ani, numarul clientilor casnici ai Distrigaz a crescut cu 30%. Jumatate din populatie reprezinta un potential client al distribuitorilor de gaz, 57% din locuinte
  folosind astazi pentru incalzire si prepararea hranei sobe cu combustibili solizi;
 • cistig imediat si constant, fara a implica investitii mari de la inceput pentru cumparator;
  grad mare de independenta, in conditiile in care Romania importa doar 30a din necesarul anual de gaz natural;
 • viitorii cumparatori pot folosi Romania pentru a-si dezvolta afaceri in state vecine.

  Ce inseamna distributia de gaze in Romania?

  Distrigaz Sud si Distrigaz Nord:
 • furnizeaza aproape 70% din consumul anual de gaz natural al Romaniei, aproximativ 18 miliarde metri cubi.
 • administreaza aproximativ 30.000 de kilometri de conducte de transport si distributie a gazului.
  cifra de afaceri a depasit, in 2003, un miliard de dolari.
 • doua milioane de clienti, din care 1,7 milioane reprezinta consumatori casnici, cunoscuti ca buni-platnici. Lor li se adauga alte 2 milioane de familii care consuma gaz natural prin asociatii de bloc.

  Punctele slabe ale firmelor romanesti

 • preturi reglementate, piata controlata de stat; liberalizarea pietei asteapta anul 2007.
 • o marja de profit inferioara companiilor similare din strainatate, care nu permite investitii din surse proprii decit foarte mici.
 • 40% din conducte au durata de viata expirata sau aproape de limita normata, investitiile in reabilitare sint estimate la 1 miliard de euro.
 • numar mare de clienti rau-platnici.
 • peste 7.000 de miliarde lei facturi neincasate.
 • probleme in privinta patrimoniului - terenul pe care sint amplasate circa 40% din conducte nu a intrat inca in proprietatea Distrigaz.  Sursa: Evenimentul Zilei

  Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
 • Sursa: Business24
  Articol citit de 1055 ori