Taxa Robin Hood

Vineri, 13 Iunie 2008, ora 00:33
2201 citiri
Taxa Robin Hood

Comisia Europeana ia in considerare aplicarea unei taxe pe profit companiilor din domeniul energetic, bani care apoi sa fie distribuiti catre persoanele cele mai lovite de criza energetica si cea alimentara. Potrivit EUObserver, banii colectati prin "taxa Robin Hood" se vor redistribui saracilor, insa aceasta trebuie gindita astfel incit sa nu afecteze capabilitatile companiilor de a face investitii, astfel incit sa se garanteze furnizarea de combustibili, gaz sau electricitate.

Pe linga aceasta, Comisia a cerut fiecareitari sa propuna seturi de masuri de protectie care sa fie anuntate saptaminaurmatoare. In schimb, autoritatile de Bruxelles insista ca principalul raspunsla criza generata de cresterea preturilor la energie sa fie legata de eficientaenergetica, atit in locuintele celor peste 500 de milioane de locuitori aiUniunii Europene, cit si in industrie, astfel incit dependenta de combustibiliiimportati sa scada gradual.

 

"Cresterea preturilor la combustibilistoarce puterea de cumparare a tuturor cetatenilor comunitari, cu cel mai mareimpact in familiile care au venituri reduse din Europa", a spus JoseManuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene. "Cred ca printr-unraspuns structurat la nivelul UE, posibil combinat cu masuri sociale luate destatele membre, putem sa trecem aceasta provocare". CE a mai anuntat capretul barilului de titei, aflat la cel mai mare nivel de la sfirsitul anilor’70 nu este un fenomen temporar. "Avem nevoie sa economisim energie si sadiversificam sursele de aprovizionare", a completat Barroso. El a mai spusca, desi factorii temporari care au dus la ultimele cresteri de preturi sint problemelelegate de anumite conducte sau de capacitatea de rafinare a anumitorinstalatii, principalul motiv al majorarilor este imensul apetit pentru energieconsemnat in China si India.

 

Autoritatile europene estimeaza ca pina in2030, cererea globala de energie ar putea fi cu 50% mai mare decit la momentulactual. UE avertizeaza ca daca tintele de mediu si de energie convenite deliderii statelor membre nu sint implementate pina in 2020, dependenta desursele externe de energie ale blocului comunitar vor creste pina la 67% pinain 2030.

 

Reactia Comisiei Europene vine dupa ce in mai multestate din UE (Franta, Spania, Bulgaria, Portugalia etc.) au avut locdemonstratii in urma cresterii preturilor la combustibili. Potrivit datelorprezentate, costurile cu incalzirea au crescut cu 35,2% in UE in luna apriliefata de aceeasi luna a anului 2007, in vreme ce costurile cu transportul auurcat cu 12,7%. Barroso va prezenta saptamina urmatoare un raport despreimpactul scumpirilor si situatia din Uniunea Europeana despre energie, energieregenerabila, pescuit, agricultura, transporturi, chimie si industriaautomobilelor.