Preturile petrolului au crescut cu aproape 3% joi, Brent crescand la peste 50 de dolari pe baril pentru prima data de la inceputul lunii martie, alimentat de speranta unei recuperari mai rapide a cererii, pe masura ce tarile incep sacampaniile de vaccinare, relateaza Reuters.
Optimismul a compensat o crestere semnificativa in SUA a stocurilor, in contextul in care Marea Britanie a inceput vaccinarile in aceasta saptamana, iar Statele Unite ar putea incepe vaccinarile imediat dupa weekend. Canada a aprobat miercuri primul vaccin si a declarat ca primele vaccinari vor fi facute incepand cu saptamana viitoare.
Petrolul Brent a crescut cu 1,39 dolari, sau 2,8%, la 50,25 dolari pe baril, marcand a treia zi de crestere. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,26 dolari, sau 2,8%, la 46,78 dolari pe baril.
Ambele referinte au atins cele mai ridicate niveluri din martie, contractele inregistrand maxime pe sesiune de 51,06 dolari pe baril, respectiv 47,74 dolari pe baril.
Petrolul si-a revenit din minimele istorice atinse in aprilie, cand pandemia a scazut cererea, ajutat de un acord record de reducere a ofertei la care a ajuns OPEC.
CITESTE SI:
Boris Johnson: Exista o "mare posibilitate" ca un acord comercial cu UE sa nu aiba loc ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului creste la peste 50 de dolari barilul. Cea mai mare valoare din luna martie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 22:47
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului sa accelereze publicarea HG privind restituirea supraaccizei, in conditiile in care cresterea barilului de petrol pune presiune pe transportatorii rutieri, se arata intr-un comunicat al UNTRR, remis miercuri AGERPRES.
"Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania solicita Guvernului sa accelereze publicarea Hotararii de Guvern (HG) privind conditiile, procedura si termenele de restituire a supraaccizei, dupa ce pretul petrolului a urcat la peste 75 dolari/baril, iar estimarile arata ca in acest an va atinge pragul de 100 dolari/baril", se arata in comunicat.
Potrivit unei analize UNTRR, in prezent, Romania inregistreaza cel mai mare cost din regiune pentru o firma de transport (pret motorina fara TVA si cu acciza recuperabila) pentru un litru de motorina, de 1,07 euro/litru. Comparativ, in Bulgaria costul este de 0,94 euro/litru, Ungaria - 0,99 euro/ litru, Slovenia - 0,96 euro/litru, Polonia - 0,96 euro/ litru, Cehia - 1,04 euro/litru sau Austria - 1,05 euro/litru.
Conform UNTRR, sase tari din UE restituie supraacciza la motorina transportatorilor rutieri: Ungaria - 0,0225 euro/ litru (Ungaria restituie acciza 0,02 -0,035 - 0,055 euro litru, iar acciza este de 354 euro/ 1.000 litri cand pretul petrolului este peste 50 dolari/baril si 390 euro/1.000 litri cand pretul petrolului este 50 dolari/ baril sau sub), Belgia - 0,2133 euro/litru (acciza este de 565,85... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 11:43
Iesirea Marii Britanii din UE ar avea efecte pe multe planuri, inclusiv in ceea ce priveste pretul petrolului.
Daca populatia va vota pentru Brexit, atunci cotatia titeiului se va prabusi, dar doar pe termen scurt, arata seful diviziei de analiza a pietei energetice din cadrul Societe Generale, Michael Wittner, potrivit CNBC.
El considera ca petrolul se va ieftini cu maximum 5%, dar isi va reveni repede.
In prezent, pretul pe bursa americana este de 50,38 dolari pe baril, in timp ce la Londra a ajuns la 51,05 dolari pe baril.
Citeste mai departe despre "Brexit: Pretul petrolului se va prabusi - Dar pentru cat timp?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 12:46
1Conflictul dintre Arabia Saudita si Iran incepe sa capete o tenta comerciala. Pentru a sabota revenirea in forta a petrolului iranian pe piata din UE, oficialii de la Riad au decis sa scada pretul titeiului pe care il vand clientilor europeni.
Embargoul pentru petrolul iranian pe piata din Europa ar putea fi ridicat incepand cu luna februarie, iar unii consultanti ai ministrului Petrolului de la Teheran considera ca sauditii vor sa declanseze un nou razboi al petrolului, informeaza revista Market Watch.
Mutare atipica
Miscarea facuta de sauditi este contrara evolutiei pietei petrolului din Europa, unde petrolul rusesc si cel extras din Marea Nordului au inregistrat o apreciere a pretului in ultima perioada, iar tendinta aceasta s-ar putea mentine pentru tot anul in curs, conform firmei de consultant KBC Advanced Technologies.
"Sauditii se pregatesc de revenirea petrolului iranian pe piata", considera si Mohamed Sadegh Memarian, fostul sef al departamentului de analiza a pietei de energie din cadrul Ministerului iranian al Petrolului.
Inainte ca UE sa impuna sanctiunile economice pentru Iran, ca urmare a dezvoltarii programului nuclear al republicii islamice, Italia si Spania erau doua dintre cele mai importante piete de desfacere pentru Teheran.
Petrolul iranian asigura 13, respectiv 16 procente din consumul de combustibili fosili din cele doua tari europene.
Intre timp, piata a fost ocupata de furnizori din Rusia sau Arabia Saudita, dar oficialii de... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 10:54
Pretul petrolului Brent a scazut luni cu pana la 2,7%, la 108,5 dolari pe baril, cea mai abrupta crestere din ultimele trei saptamani, dupa incheierea acordului privind limitarea programului nuclear iranian si relaxarea sanctiunilor economice asupra tarii.
Pretul petrolului Brent cu livrare in ianuarie a coborat cu pana la 3 dolari, dupa ce a urcat vineri cu 97 de centi si a incheiat saptamana trecuta la 111,05 dolari pe baril, transmite Bloomberg.
Cotatia titeiului WTI, de referinta pe piata SUA, a scazut cu pana la 1,6%, respectiv 1,55 dolari, la 93,29 dolari pe baril.
Iranul si marile puteri - SUA, Marea Britanie, Germania, Franta, Rusia si China - au incheiat in weekend, la Geneva, un acord care limiteaza programul nuclear iranian si prevede relaxarea sanctiunilor economice asupra tarii, deblocand partial exporturile de petrol.
Cotatia Brent, de referinta pentru jumatate din volumul de petrol tranzactionat la nivel mondial, reactioneaza puternic la evolutiile din dosarul nuclear al Iranului.
Exporturile de petrol ale Iranului au scazut cu 60% de la inceputul anului trecut, din cauza sanctiunilor, statul pierzand astfel venituri de peste 80 miliarde de dolari, potrivit administratiei americane.
Acordul preliminar incheiat in weekend, pentru o peioada de sase luni, mentine anumite sanctiuni in zona serviciilor financiare care continua sa limiteze exporturile de petrol.
De asemenea, embargoul pe exportul de produse petroliere rafinate a fost mentinut,... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 11:30
In prima decada a lunii noiembrie, pretul petrolului Brent (relevant pentru Europa) a scazut cu cca 3,7%, iar leul s-a depreciat in aceeasi perioada cu cca 1,9% fata de dolarul american, astfel incat cei doi factori de influenta asupra preturilor carburantilor din Romania au actionat in directii opuse, potrivit unei analize a casei de brokeraj Noble Securities.
"Rezultatele nefavorabile raportate de Zona Euro in ceea ce priveste somajul si inflatia, faptul ca Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta, plus evolutia recenta peste asteptari in ceea ce priveste piata americana a muncii au fost factorii care au condus in ultima perioada la deprecierea Euro si, respectiv, la intarirea consistenta a Dolarului american. In contextul aprecierii monedei americane, asistam, in general, la scaderea cotatiilor marfurilor si deci si a petrolului", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.
Astfel, in deschiderea lunii curente, pretul petrolului Brent oscila in jurul a 108,8-109 usd/baril, iar perechea usd/leu avea valori in jur de 3,2540. La sfarsitul saptamanii trecute, cotatia petrolului Brent scazuse usor sub 105 usd/baril, iar Leul se depreciase pana la valoarea de cca 3,3160 lei pentru un dolar.
"Preturile carburantilor se construiesc, desigur, intr-un mod mai complex decat "aritmetica" simpla "pret petrol- cotatie usd/ron". In mod... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:23
Pretul petrolului este in scadere marti pentru a cincea sedinta consecutiv, cu peste 2 dolari, dupa ce incertitudinile politice din Grecia s-au adaugat semnelor de incetinire a cresterii economice in Europa si SUA, alimentand temerile privind scaderea cererii de titei.
La ora 15:00 GMT, petrolul Brent de referinta pe piata londoneza era tranzactionat in scadere cu 2,34 dolari, la 110,82 dolari pe baril.
Pretul petrolului destinat pietei americane este in declin cu 2,22 dolari, la 95,72 dolari pe baril.
Cotatiile petrolului, euro si ale actiunilor sunt afectate de stirile ca liderul formatiunii de extrema stanga Syriza (Coalitia Stangii) din Grecia, Alexis Tsipras, nu va colabora cu doua mari partide, Noua Democratie (conservator) si PASOK (socialist), decat daca vor accepta renegocierea angajamentelor asumate in programul de salvare convenit cu UE si FMI.
Coalitia Stangii are un termen de trei zile pentru formarea unui guvern de coalitie, dupa ce Noua Democratie, care a obtinut duminica cel mai mare numar de voturi, nu a reusit sa isi faca aliati.
"Destramarea coeziunii politice, financiare si sociale in Europa va avea un efect ingrijorator asupra cererii", a declarat Michael Fitzpatrick, editor al publicatiei Energy Preview din New York.
Scaderea cotatiei petrolului a fost influentata si de ministrul Petrolului din Arabia Saudita, Ali al-Naimi, care a declarat ca tara sa produce circa 10 milioane de barili de petrol pe zi si vrea sa stocheze 80 de... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 19:59
Barilul de petrol s-a ieftinit dupa ce ambasadorul Iranului la Moscova a anuntat ca tara sa ia in considerare oprirea programului nuclear pe care il dezvolta, la propunerea Rusiei, pentru a impiedica eventuale noi sanctiuni din partea SUA si UE.
Contractele futures s-au ieftinit cu 1 dolar dupa ce ambasadorul Mahmoud-Reza Sajjadi a declarat ca "vor analiza propunerea", in cadrul unui interviu acordat la ambasada Iranului in Moscova, scrie Bloomberg.
Pretul barilului de petrol a atins, la inceputul saptamanii, cel mai inalt nivel pe masura ce SUA au anuntat o scadere a stocurilor de petrol. Comenzile pentru bunurile de folosinta indelungata in America au inregistrat in martie cea mai mare scadere a ultimilor trei ani.
"Stirile din Iran si nivelul comenzilor pentru bunuri de folosinta indelungata au cauzat o scadere a preturilor la petrol", a declarat Tom Bentz, director al BNP Paribas Prime Brokerage din New York. "
Pretul petrolului Crude cu livrare in iunie a coborat pana la 103,87 dolari/baril pe piata de la New York, dupa ce a atinsese anterior cotatia de 104,49 dolari/baril, cel mai mare nivel de pe 18 aprilie si pana acum. In total, pretul a crescut cu 5,1% doar de la inceputul anului.
Pretul petrolului Brent cu livrare in iunie a scazut cu 6 procente, pana la 118,10 dolari pe baril, pe piata londoneza.
Se atenueaza conflictul, scad preturile
Luand in considerare faptul ca principalul propulsor al preturilor la petrol in ultima perioada a... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 08:16
Pretul petrolului a crescut luni cu peste un dolar dupa ce ministrii de Externe din Uniunea Europeana au convenit sa interzica importurile de petrol iranian, iar autoritatile de la Teheran au amenintat din nou ca vor bloca stramtoarea Ormuz, calea de acces in Golful Persic, transmite Reuters.
Aprecierea cotatiilor este sustinuta si de deprecierea dolarului.
La ora 15:37 GMT, petrolul Brent, destinat pietei londoneze, era tranzactionat in crestere cu 1,37 dolari, la 111,23 dolari pe baril
Pretul petrolului destinat pietei americane, cu livrare in martie, a urcat cu 1,2 dolari, la 99,53 dolari pe baril, dupa un maxim al sedintei de 99,8 dolari pe baril.
UE a decis luni interzicerea imediata a tuturor noilor contracte cu Iranul in sectorul petrolier.
Citeste mai mult despre UE: Embargou fara precedent impotriva Iranului. mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 19:42