Pretul gazelor din Ucraina ar putea creste de patru ori in acest an

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 08:31
1133 citiri
Pretul gazelor din Ucraina ar putea creste de patru ori in acest an

Pretul gazelor din Ucraina ar putea creste de patru ori pana la sfarsitul anului, in conditiile in care compania nationala de petrol si gaze Naftogaz se pregateste sa introduca un tarif unic pentru toate categoriile de consumatori, potrivit agentiei ucrainene de presa UNIAN, citata de RIA Novosti.

"Este posibil ca in acest an sa fie luate decizii care sa duca la noi majorari ale preturilor gazelor. Exista chiar posibilitatea sa fie introdus un pret unic pentru consumatorii comerciali si cei casnici", a declarat directorul adjunct al Naftogaz, Oleksandr Todiciuk.

O astfel de decizie ar face ca pretul pentru gazele livrare populatiei sa creasca de patru ori, potrivit agentiei ucrainene de presa.

Informatia a aparut in timp ce Ucraina se pregateste pentru o iarna dificila. Autoritatile de la Kiev si Bruxelles negociaza pretul gazelor provenite din UE, menite sa acopere cererea in perioada de varf de consum, dupa ce Rusia a oprit livrarile catre statul ucrainean din cauza unui diferend legat de pret.

La jumatatea lunii iunie, Gazprom a introdus un sistem de plata in avans a gazelor furnizate Ucrainei, din cauza datoriilor de 5,3 miliarde de dolari ale acesteia.

La inceputul acestei luni, premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat ca Ucraina a oferit Rusiei doua optiuni de preturi, 300 de dolari pentru 1.000 de metri cubi in timpul verii si 380 de dolari in timpul iernii.

Ca raspuns la declaratia lui Iateniuk, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat ca Moscova va accepta numai un pret de 385 de dolari si va relua colaborarea cu Ucraina doar dupa plata datoriilor pentru gazele livrate.

#gaz Ucraina, #rusia ucraina , #Rusia