Economistii cer UE majorari de taxe pentru a acoperi golul bugetar provocat de Brexit

Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 16:25
1614 citiri
Economistii cer UE majorari de taxe pentru a acoperi golul bugetar provocat de Brexit
Foto: CC0 Creative Commons

Uniunea Europeana ar trebui sa majoreze taxele pe combustibilii fosili pentru a putea sa isi atinga obiectivele in domeniul combaterii incalzirii climei si totodata pentru a acoperi golul bugetar provocat de iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, au apreciat mai multi fosti oficiali europeni intr-o scrisoare trimisa liderilor UE.

Liderii europeni vor discuta mai multe optiuni pentru urmatorul buget pe termen lung 2021-2027 la un summit care va avea loc vineri, insa varianta majorarii taxelor nu se numara printre propunerile avansate de executivul comunitar inainte de reuniunea liderilor, transmite Reuters.

In schimb, Comisia Europeana a propus sa fie utilizata o parte din veniturile realizate la nivel national de pe urma licitatiilor pentru certificatele de poluare.

"Facem un apel catre UE sa puna la punct o contributie a sectorului de petrol, gaze naturale si carbune la bugetul UE", se arata in scrisoarea datata 20 februarie si semnata de 19 economisti, printre care fostul premier italian Enrico Letta, fostul director al OMC, Pascal Lamy, fostul ministru german de Finante, Hans Eichel, si economistul belgian Paul de Grauwe.

Potrivit acestora, un pret "modest" de cinci euro pentru fiecare tona de dioxid de carbon rezultata in urma arderii de carbune, petrol si gaze in Europa ar genera venituri de aproximativ 17 miliarde euro pe an.

De asemenea, in scrisoarea consultata de Reuters fostii oficiali europeni mai propun cresterea accizei minime pentru motorina, introducerea unei taxe pe kerosen pentru a raspunde la problema emisiilor poluante ale industriile aviatiei sau introducerea unui TVA minim pentru biletele de avion.

In conformitate cu angajamentele asumate la summitul de la Paris pentru reducerea incalzirii globale, blocul comunitar a promis ca pana in 2030 isi va reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 40% comparativ cu nivelul din 1990.

Cel mai tarziu la inceputul lunii mai 2018, Comisia Europeana va inainta propunerea sa oficiala privind urmatorul buget pe termen lung al UE.

Cadrul financiar actual acopera perioada 2014-2020 si, in pofida iesirii sale din UE in 2019, Marea Britanie s-a angajat sa verse partea care ii revine pana in 2020 inclusiv. Insa, ulterior, UE va trebui sa acopere cumva golul lasat de Brexit in bugetul comunitar, evaluat de Comisia Europeana undeva intre 12 si 14 miliarde de euro pe an.

#taxe combustibili UE, #gol bugetar UE , #Europa