Șoferii cu maşini pe motorină se îndreaptă spre noi majorări de preţuri. Ce se întâmplă cu prețul benzinei

Luni, 25 Iulie 2022, ora 16:15
511 citiri
Șoferii cu maşini pe motorină se îndreaptă spre noi majorări de preţuri. Ce se întâmplă cu prețul benzinei
Șofer care alimentează mașina FOTO Pixabay

Automobilistii europeni care folosesc vehicule pe motorina, care se lupta deja cu preturi record, se indreapta spre noi majorari de preturi la pompa comparativ cu cei care au automobile pe benzina, arata o analiza realizata de Reuters.

Restrictiile cu privire la importurile de motorina din Rusia, impuse dupa invazia din Ucraina, au subminat statutul motorinei de alternativa ieftina la benzina in Europa, agravand o criza a costului vietii in regiune.

"In mod fundamental, Europa nu poate supravietui fara motorina ruseasca", sustine Kevin Wright, analist la firma de consultanta Kpler.

Pe langa impactul direct asupra celor aproximativ 140 de milioane de automobilisti europeni care folosesc motorina, preturile mari la acest combustibil afecteaza intreaga economie si inflatia deoarece este carburantul preferat de catre industria si fermierii europeni.

Datele analizate de Energy Aspects si Wood Mackenzie arata ca diferenta de pret dintre motorina si benzina va ajunge la aproximativ 25 de dolari per baril in trimestrul patru, de la aproximativ 13 dolari per barul in trimestrul al doilea.

"Daca folosesti un automobil pe motorina este probabil ca vei fi afectat putin mai mult decat unul pe benzina", spune Eugene Lindell, analist la FGE.

Aceasta problema este una care afecteaza in mod deosebit Europa. Cota autoturismelor diesel pe piata europeana este de peste 40%, comparativ cu 4,5% in SUA.

Analistii avertizeaza ca impactul deplin al invaziei rusesti asupra pietei energetice abia urmeaza sa fie resimtit. La finele lunii mai liderii UE au convenit sa reduca importurile de petrol din Rusia cu 90% pana la finele anului. Aceste sanctiuni introduse treptat inseamna ca toate livrarile de titei rusesc prin intermediul navelor vor fi interzise de la inceputul lunii decembrie si toate produsele rafinate rusesti doua luni mai tarziu.

Multe companii fie au incetat sa cumpere combustibili rusesti sau au inceput sa caute alternative la titeiul rusesc Urals, care sunt mai potrivite pentru productia de benzina decat de motorina. In consecinta, analistii se asteapta ca preturile la benzina se se mai reduca in trimestrul patru, pe masura ce cererea sezoniera se va diminua, in timp ce motorina este posibil sa ramana scumpa.

Insa cresterea pretului motorinei este posibil sa accelereze o tranzitie dinspre vehiculele diesel, chiar daca ...citeste mai departe despre "Soferii cu masini pe motorina se indreapta spre noi majorari de preturi. Ce se intampla cu pretul benzinei" pe Ziare.com

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#preturi combustibili, #motorina, #scumpire, #benzina , #Stiri Auto