Guvernatorul Bancii Rusiei recunoaste: Politica monetara este dictata de petrol

Joi, 19 Februarie 2015, ora 08:44
2960 citiri
Guvernatorul Bancii Rusiei recunoaste: Politica monetara este dictata de petrol
Foto: Veteran News Now

Pentru toti guvernatorii bancilor centrale, din Noua Zeelanda si pana in Canada, politicile monetare sunt dictate de influenta bunurilor din economia locala in stabilirea preturilor de piata, in special a exporturilor.

Guvernatorul Bancii Rusiei, Elvira Nabiullina, recunoaste insa ca a ajuns sa modifice politica monetara dupa un singur pret, cel al petrolului.

Exporturile energetice, o componenta de baza a economiei din Rusia, au ajuns sa influenteze intr-o masura covarsitoare politica monetara a Bancii Rusiei, dupa initierea de catre Statele Unite si UE a sanctiunilor economice impotriva Moscovei, informeaza Bloomberg.

Rubla imbibata in petrol

La aceasta ora, rubla ruseasca pare un produs rezidual al petrolului extras in aceasta tara, evolutia monedei fiind dictata strict de cotatia barilului.

"Verific pretul petrolului si de 3-4 ori pe zi", recunoaste Elvira Nabiullina.

Puternicul balans de anul trecut, care a dus la scaderea pretului petrolului cu 46%, a facut mult mai dificila introducerea unei strategii anti-inflationiste, care urmareste reducerea preturilor cu 4 procente pana in 2017.

Nabiullina a socat intreaga lume cand, in luna ianurie, a decis sa reduca dobanda de referinta de la 17%, nivel ajustat abia in decembrie 2014, la 15 procente.

Pentru analisti, pe fondul unei inflatii galopante, aceasta masura parea curata sinucidere. Pentru Nabiullina era singurul instrument prin care putea specula o revenire usoara a pretului barilului pe piata.

Piata petrolului conduce economia Rusiei

"Miscarile de pe piata petrolului vor determina marja in care Banca Rusiei poate opera ajustari ale dobanzii de referinta fata de cotele de alarma", considera Neil Shearing, seful departamentului pentru piete emergente de la Capital Economics, Londra.

Dependenta de petrol - Banca Rusiei a redus dobanda de referinta desi inflatia este in crestere.

Petrolul si gazele naturale ocupa doua treimi din exporturile rusesti si au o influenta de aproape jumatate din bugetul tarii.

"Rata de schimb a rublei, care s-a depreciat cu 44% in ultimele 12 luni, depinde direct de preturile inregistrate pe piata de energie", admite Elvira Nabiullina.

Moneda instabila - petrolul ieftin si sanctiunile Vestului au daramat rubla

Schimbarea viziunii oficialiilor din Banca Centrala a Rusiei fata de evolutia preturilor in piata de energie a fost cauzata de lipsa altor elemente stabile care sa determine o valoare reala a rublei.

Fara o rata de schimb stabila, politica anti-inflationista va fi greu de realizat.

Un puzzle misterios

Pentru Shearing, o eventuala crestere a pretului la petrolul Crude se va reflecta in ajustarea dobanzii de referinta dictata de Banca Rusiei la 12% pe finalul acestui an si la 9 procente in ultimul trimestru din 2016.

Alti analisti cred insa ca stabilirea pragurilor de inflatie ca politica oficiala a Bancii Centrale a Rusiei este doar praf aruncat in ochii occidentalilor.

"Tinand cont de ceea ce se intampla cu dobanda de referinta, cred ca au schimbat strategia si nu se mai focuseaza pe tinerea sub control a inflatiei.

Urmaresc altceva, de exemplu, cresterea economica.

Cu aceasta schimbare de strategii este greu de spus ce se intampla acolo", considera Dmitri Petrov, analist in cadrul Nomura Holdings, Londra.

Politicile monetare ametitoare practicate de Banca Rusiei ii alarmeaza si pe analistii de la Raiffaisen.

"Este ciudat ca toata comunicarea oficiala se reduce la strategiile axate pe controlul inflatiei. Banca Centrala a Rusiei ar trebui sa lamureasca investitorii care sunt adevaratele sale tinte", spune Gunter Deuber.

Predictiile sale vizeaza o inflatie de 17-19 procente pana la finalul acestui an si o reducere a dobanzii de referinta la 12% sau chiar mai jos.

"Desi, la dinamica preturilor, nu te-ai putea astepta la o reducere a dobanzii", mai spune acesta.

#influenta petrol rubla, #curs valutar rubla, #dependenta petrol Rusia, #prabusire economica Rusia, #banca centrala rusia , #Curs valutar