Acordul SUA-Iran, greu de digerat pentru rusi. Planurile lui Putin cad pe rand

Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 17:31
5632 citiri
Acordul SUA-Iran, greu de digerat pentru rusi. Planurile lui Putin cad pe rand
Foto: Business Insider

Posibilul viitor acord pe tema programului nuclear al Iranului nu va fi usor de digerat de puterea de la Moscova.

Pe langa faptul ca un stat vecin cu putere nucleara era ultimul lucru pe care Vladimir Putin si-l dorea, detensionarea relatiilor intre Washington si Teheran le lasa timp americanilor sa se concentreze pe jocul politic dus de rusi in fostele tari comuniste din blocul european.

Nu in ultimul rand, situatia economica a Rusiei va fi din nou afectata de presiunea exercitata de petrolul iranian introdus in piata, arata o analiza Stratfor prezentata de portalul Market Watch.

Strategie de dezbinare

Pana acum, Moscova s-a luptat din rasputeri sa tina Washingtonul si Teheranul pe pozitii ostile. Sistemele de aparare aeriana livrate Teheranului erau menite sa combata amenintarile venite din partea Statelor Unite.

La fel, expertii in energie nucleara din Rusia au starnit constant pofta Iranului de a-si dezvolta capacitatea de productie de energie in centralele nucleare, iar bancile rusesti au sustinut din greu economia statului din Orientul Mijlociu, afectata in urma sanctiunilor economice.

Planul rusilor era ca Washingtonul sa fie nevoit sa aleaga intre detensionarea relatiilor cu Iranul si retragerea sistemului de rachete balistice instalat in Europa Centrala.

Un plan care a esuat pe masura ce problema programului nuclear dezvoltat de iranieni a fost transata in final in cadrul unei discutii bilaterale intre reprezentantii Washigtonului si ai Teheranului.

In momentul de fata,Vladimir Putin vede cum strategia aceasta se poate intoarce impotriva sa, avand de infruntat atat atentia sporita a Statelor Unite pe conflictul regional din estul Europei, cat si criza economica de acasa.

Care ar putea sa evolueze mult mai rau in cazul ridicarii sanctiunilor de export pentru petrolul iranian.

Venituri reduse pentru Rusia

Cu o economie dependenta in proportie de 80% de veniturile obtinute din exportul de petrol si gaze, Rusia traieste periculos de aproape de marginea dezastrului financiar inca de la prabusirea pietei petrolului.

O ultima estimare a Administratiei de Informatii in Energie din Statele Unite arata ca revenirea petrolului iranian in piata se poate solda cu o scadere a pretului barilului cu o suma intre 5-15 dolari, incepand din 2016.

Capacitatea de depozitare a Iranului este de 30 de milioane de barili, iar productia zilnica poate ajunge la 700.000 de barili, arata datele agentiei americane.

Veste este napraznica pentru rusi care si asa duc greul unor venituri reduse cu aproape 60% din exportul de energie.

Cel mai probabil, companiile din Europa si Asia vor fi printre primele care vor beneficia de repunerea in functiune a puturilor de extractie din Iran, adica exact pietele pe care mizeaza Rusia.

In prezent, consumul de petrol rusesc in Uniunea Europeana atinge aproximativ 37%.

Putin pierde avantajul asupra UE

Revenirea pe piata energetica a Iranului va complica destul de mult planurile lui Vladimir Putin de a folosi avantajul politic dat de livrarea de energie din Rusia catre Europa.

In urmatorii cinci ani, capacitatea de export de gaze naturale a Statelor Unite va atinge cifra de 50 de miliarde de dolari si, chiar daca gazul american nu poate concura la pret cu cel rusesc, tarile UE vor avea la dispozitie o alternativa de aprovizionare care nu pune in pericol strategia energetica a continentului.

Lituania si Polonia au demarat deja proiectele pentru terminale GPL in porturile de la Marea Baltica. In zona de sud a Europei, Rusia poate ajunge doar daca primeste acordul Turciei si al Greciei de a tranzita gazul dincolo de Bosfor.

O serie de alte alternative de aprovizionare cu combustibil sunt negociate in ultima perioada de reprezentantii Bruxellesului, reducand semnificativ pozitia de jandarm politic adoptata de Rusia in ultimul deceniu in relatiile comerciale cu statele din fosta zona de influenta a URSS.

O pierdere a influentei Rusiei a fost reflectata anul acesta de livrarile de gaze naturale catre Ucraina din Polonia, Slovacia si Ungaria, acestea asigurand 21,8% din consumul de gaze ucrainean.

Turkish Stream, plan indoielnic

Rusia a jucat in repetate randuri cartea alimentarii cu energie a Europei. In ultimii ani a facut-o in doua randuri prin proiectele South Stream si Turkism Stream.

Daca primul a cazut victima cerintei directe a lui Vladimir Putin, cel de-al doilea parea sa fie o miscarea geniala a liderului rus.

Gazoductul extins pana la granita dintre Turcia si Grecia, urma sa tina in sah o Europa dependenta de gazul rusesc fara ca Gazprom sa se loveasca de bariera legislatiei anti-monopol de pe continent.

Insa, planul aparent genial se dovedeste plin de fisuri.

In primul, rand, chiar daca Turkish Stream va putea alimenta Europa centrala si de sud mai repede decat retelele Trans Adriatica si Trans Anatoliana, gazul va continua sa treaca spre Europa pana in 2019 prin gazoductul ucrainean deja existent.

In plus, Turkmenistanul si, probabil, Iranul pot asigura o alta retea de distributie a gazelor naturale in Europa pe acelasi traseu euroasiatic.

Putin a parut sa realizeze greseala din calculele sale abia recent, cand a oferit Ucrainei un nou contract de livrare a gazelor la un discount generos, realizand, probabil, ca meciul dur cu vecinii nu face decat sa scada influenta tarii in piata de energie din Europa si veniturile Gazprom.

Pentru moment, optiunile lui Putin in privinta jocului politic desfasurat atat in Europa, cat si in Orientul Mijlociu par sa se limiteze cu fiecare zi, lasand cale libera Washingtonului sa se concentreze asupra viitoarelor miscari politice ale "tarului".

#acord nuclear Iran SUA, #strategie politica Rusia, #pret petrol Iran, #influenta Rusia piata energie UE , #Presedintele Rusiei