Iranul vrea sa vanda petrol cu orice pret. Va reusi?

Marti, 03 Februarie 2015, ora 13:24
3293 citiri
Iranul vrea sa vanda petrol cu orice pret. Va reusi?
Foto: Pir Center

Teheranul face un pas inapoi in privinta conditiilor stricte impuse prin contractele de extractie a petrolului semnate cu firmele straine.

Analistii vad in noua politica adoptata de iranieni o incercare de a limita efectele prabusirii pietei petrolului si a restrictiilor impuse de UE pentru transportul si comertul cu petrol iranian.

Oficialii iranieni inca mai poarta discutii aprinse cu marile puteri militare pe tema programului nuclear dezvoltat de Teheran, sperand sa obtina ridicarea sanctiunilor economice care au redus exportul de petrol la doar un million de barili pe zi, din 2012, informeaza agentia Reuters.

Contracte la foc automat

Atat surse diplomatice occidentale, cat si reprezentanti ai guvernului iranian au confirmat ca noile drafturi de contracte pentru redeschiderea campurilor petroliere au fost deja inaintate unor companii europene si americane din domeniu.

Sarcina investitorilor occidentali ar fi sa deschida noi exploatari si sa revitalizeze vechile campuri petroliere din tara.

Momentul nu este insa cel mai favorabil pentru reluarea legaturilor intre iranieni si vestici.

Incertitudinea planeaza inca asupra discutiilor privind programul nuclear al Iranului, iar orice contract preliminar incheiat intre iranieni si companiile occidentale ar putea fi privit ca o masura pripita de catre UE si Statele Unite.

Nici prabusirea pietei petrolului nu ajuta foarte mult la atragerea rapida a unor companii de profil in campurile petroliere din Iran.

Pretul scazut al barilului si amintirea evenimentelor care au culminat cu revolutia islamica din 1979 ii determina pe investitori sa ramana circumspecti.

Conditii avantajoase

Oficialii de la Teheran spera sa compenseze aceste lipsuri cu imbunatatirea conditiilor pentru mediul de afaceri.

"Noile tipuri de contracte sunt cele mai avantajoase din piata. Riscurile sunt diminuate, iar profitul promite sa fie consistent", a precizat unul din secretarii de stat din cadrul Ministerului Petrolului din Iran.

Conform acestuia, noile variante oferite investitorilor permit asocierea in conditii favorabile cu firme locale si o rata mare de retragere a profitului obtinut in Iran.

Durata minima a acestor contracte de concesiune a campurilor petroliere se intinde pe 25 de ani.

Pana in 2012, investitorii occidentali din industria petroliera iraniana erau fortati sa actioneze in spatele unor companii autohtone, platind taxe ridicate, avand o rata mica de returnare a profitului si fara vreun drept garantat asupra campurilor aflate in exploatare.

Situatia era impovaratoare pentru firme si fara vreo garantie de obtinere a unor profituri pe termen lung.

Este si unul din lucrurile pe care noul presedinte, Hassan Rouhani, spera sa-l schimbe pe masura ce somajul si inflatia ridicata la produsele alimentare si utilitati au generat o adevarata criza in Iran.

Loc garantat in forurile decizionale

Oficialii de la Teheran lasa sa se inteleaga ca tratamentul acordat investitorilor straini se va imbunatati.

"Noile contracte din domeniul petrolier sunt gandite sa atraga investitorii. De exemplu, inainte, pretul si cantitatea livrata in piata era decisa de un comitet iranian. Acum, companiile petroliere vor avea un loc rezervat in acest for", asigura, sub protectia anonimatului, unul dintre oficialii din Ministerul Petrolului.

"Sunt diverse masuri care sa atraga investitiile straine. Una dintre cele mai incurajatoare schimbari este ca se pot rezerva anticipat drepturile de exploatare pe anumite campuri petroliere.

Investitorii internationali nu vor avea drepturi asupra resurselor, dar odata ce se trece la exploatare acestora, cifrele de productie vor determina profitul fiecaruia", explica un alt secretar de stat din acelasi minister.

Forumul OPEC sustinut in toamna la Viena a favorizat si o serie de intalniri intre ministrul Petrolului din Iran, Bijan Zanganeh, si reprezentantii companiilor ENI, Shell si OMV.

Pana acum s-a zvonit ca doua mari companii, Conoco Phillips si Shell ar fi derulat deja mai multe intalniri pe tema reluarii investitiilor in Iran.

Reprezentantii Shell au refuzat sa comenteze acest lucru, in timp ce Conoco Phillips a precizat ca opereaza sub legile Statelor Unite, sanctiunile impuse Iranului blocand orice negociere pe aceasta tema.

Dialog sau monolog?

Unii dintre diplomatii occidentali din Teheran sustin ca nu exista in acest moment o tendinta a companilor internationale de a investi in Iran.

"Discutiile purtate intre oficialii iranieni si investitori au fost initiate de reprezentantii guvernului de la Teheran.

Deocamdata nu exista un interes al marilor companii de a investi in aceasta zona. Piata este supraalimentata cu petrol ieftin, iar revenirea Iranului la cotele de productie anterioare anului 2012 nu ar avantaja pe nimeni", a declarat unul dintre ambasadorii vestici prezenti in Teheran.

Presa de la Teheran vorbeste insa de estimari privind investitiile straine in prospectiuni si dezvoltare de peste 40 de miliarde de dolari, suma care ar urma sa intre in economia iraniana in urmatorii ani.

Cu toate acestea, o conferinta pe tema petrolului, programata de oficialii de la Teheran pentru acesta luna, in Londra, a fost amanata pana in noiembrie.

Situatie delicata

Cu ingrijorarea marilor puteri privind derularea programului nuclear iranian, oficialii din aceasta tara sunt in continuare presati de sanctiunile economice impuse Teheranului.

Statele Unite au anuntat deja ca intentioneaza sa mentina si sa mareasca nivelul sanctiunilor, iar reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe din Londra au declarat ca nu au fost consultati pe tema organizarii conferintei in capitala Marii Britanii si nu incurajeaza reluarea legaturilor comerciale cu Iranul pana la lamurirea situatiei.

Iranul, in continuare, pare un teritoriu neatractiv pentru potentialii investitori. Fostul reprezentant al Ministerului Petrolului din Iran, Mehdi Varzi, confirma ca discutiile intre oficialii de la Teheran si companiile straine s-au derulat pe diverse perioade, dar nu vede posibil un acord imediat intre cele doua parti.

"In conditiile actuale, chiar si cu ridicarea sanctiunilor, nu vad multe companii dispuse sa investeasca in Iran. Sectorul energetic iranian va avea de suferit in continuare, daca conditiile din piata se vor deteriora si mai mult", a concluzionat Varzi.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#investitii straine iran, #exploatare petrol iran, #sanctiuni impuse iran , #Pret petrol