Normalizarea relatiilor dintre Moscova si Ankara repune pe tapet proiectul gazoductului Turkish Stream, prin care Gazprom vrea sa conecteze Rusia cu Uniunea Europeana via Turcia.
Seful companiei energetice din Rusia, Alexei Miller, a reusit sa obtina saptamana aceasta acordul ministrului turc al Energiei si Resurselor Naturale, Berat Albayrak, pentru obtinerea ultimelor avize in vederea implementarii proiectului, dar chestiunea pretului gazului livrat in Turcia ramane inca in discutie, anunta agentia TASS.
Albayrak i-a promis directorului general al Gazprom, aflat in vizita oficiala la Ankara, ca va demara procedurile pentru eliberarea ultimelor acte necesare realizarii tronsonului de 910 km care va traversa Marea Neagra.
In acelasi timp insa, cea mai spinoasa problema, aceea a pretului gazului natural livrat Turciei, ramane in continuare supusa negocierilor.
Vestea vine la scurt timp dupa ce Rusia a anuntat reluarea zborurilor charter catre Turcia, masura ce ar urma sa le aduca hotelierilor turci 5 milioane de turisti, in 2017.
In urma cu un an si jumatate, aceasta a reprezentat si principala piedica in calea demararii proiectului care ar urma sa inlocuiasca gazoductul South Stream, conceput de Rusia impreuna cu UE si denuntat unilateral de presedintele Vladimir Putin.
"Negocierile pe tema conditiilor de livrare a gazului catre Turcia vor continua", au anuntat sec reprezentantii Gazprom.
Turkish Stream va inainta 660 de kilomnetri pe traseul vechiului... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 17:29
Importatorii turci de gaz rusesc se plang ca au fost luati prin surprindere, in februarie, de scumpirea combustibilului livrat de Gazprom, care a redus in acelasi timp si cantitatea livrata in Turcia, fara niciun avertisment.
Enerco, unul dintre importatori, afirma ca nivelul livrarilor de gaz a scazut fara nicio explicatie inca din 24 februarie subliniind ca o astfel de masura unilaterala adoptata de Gazprom contravine legii, informeaza Hurriyet Daily News.
Reprezentantii Enerco se plang si de faptul ca rusii au majorat pretul gazelor livrate in Turcia, in ciuda unui acord de renegociere a tarifului semnat cu importatorii turci in primavara anului trecut.
"Toate companiile importatoare, inclusiv noi, am convenit sa revizuim pretul gazelor impreuna cu Gazprom Export in aprilie 2015. Prin aceasta masura, pretul a scazut fata de cel trecut in contract.
A fost o negociere cu efect permanent, nu temporar, si niciuna dintre parti nu poate modifica aceasta intelegere fara acordul celeilalte parti din contract.
Gazprom Export a cerut o renegociere a pretului gazelor la finalul anului trecut. Contractul permite acest lucru, dar o astfel de cerinta trebuie negociata, convenita de comun acord sau dusa in fata unei curti de arbitraj, in ultima instanta", a comunicat Enerco.
Negocieri intrerupte
Reprezentantii companiei turcesti sustin ca nu inregistreaza datorii catre furnizorul de gaze din Rusia si nu inteleg cum s-a ajuns in situatia de acum.
"Nu exista... mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 11:40
1Compania de stat Botas din Turcia, importatorul de gaze pe piata locala, a apelat la Curtea Internationala de Comert pentru a transa disputa in privinta pretului gazelor naturale cumparate din Rusia, au anuntat oficialii companiei.
Turcii s-au laudat in februarie cu un discount de 10,25% la pretul gazelor naturale obtinut in urma negocierilor cu compania rusa Gazprom, dar acesta nu a fost aplicat pana acum, anunta ziarul Hurriyet Daily News.
Pret disputat
Turcia cumpara anual de la Gazprom intre 28 si 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar anul acesta Ankara a sperat sa obtina o reducere substantiala a tarifului in urma discutiilor care au fost purtate intre cele doua parti.
Negocierile pe pretul gazelor livrate de rusi pe piata din Turcia au debutat dupa ca presedintele Vladimir Putin a anuntat proiectul gazoductului Turkish Stream care urma sa lege cele doua tari pe sub Marea Neagra, inaintand apoi pe teritoriul turcesc pana la granita cu UE.
Intre timp insa, tensiunile ivite intre Moscova si Ankara, dar si alte detalii tehnice au dus la suspendarea proiectului Turkish Stream.
Luni, 26 octombrie, reprezentantii companiei Botas au notificat conducerea Gazprom de actiunea dusa in fata instantelor internationale de arbitraj comercial, conform instiintarii oficiale scopul fiind acela de a recupera cele 10,25 procente din pretul platit in cursul acestui an.
"Negocierile s-au intins pe o perioada destul de lunga, iar de luni am prezentat cazul... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 15:38
Ministrul Energiei si Resurselor Naturale din Turcia, Taner Yildiz, a anuntat ca a trimis un raspuns oficialilor de la Moscova in proiectul Turkish Stream, un gazoduct pe care Rusia vrea sa il duca pe teritoriul turc pana la limita cu UE.
Oficialul de la Ankara a precizat ca a trimis la Moscova o varianta a acordului guvernamental si asteapta un raspuns. Gestul sau vine dupa doua saptamani de tacere suspecta din partea Turciei, fapt care a dat nastere speculatiilor privind anularea proiectului, informeaza agentia Novinite.
"Nu vom fi noi cei care sa intarziem acest proiect", a specificat Yildiz in fata presei locale.
Lucrarile la gazoductul Turkish Stream au fost suspendate de partea rusa, dupa ce conducerea Gazprom a reclamat lipsa unui acord inter-guvernamental intre Moscova si Ankara.
Cele mai multe probleme legate de Turkish Stream le-a ridicat pretul de livrare al gazelor naturale pe piata din Turcia, Ankara solicitand un discount mai mare decat cel de 10,25% acordat in cadrul negocierilor din februarie.
Ministrul Energiei din Turcia a declarat ca o depreciere a lirei turcesti, survenita in ultimele saptamani, a crescut presiunea cheltuielilor bugetare pentru asigurarea rezervelor de gaz natural.
Surse din interiorul guvernului rus sustin ca pana miercuri, 19 august, niciun document trimis de Ankara nu ajunsese la Moscova. mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 17:32
Monopolul rus de gaze Gazprom intentioneaza sa-si majoreze livrarile in 2013 in tarile europene pana la 152 miliarde de metri cubi de gaze, la un pret mediu de 370 dolari pentru 1.000 de metri cubi, relateaza marti Reuters si Interfax, cu referire la o sursa din cadrul Gazprom.
La sfarsitul lunii mai, concernul anticipa ca pretul mediu al gazelor livrate in Europa va fi de 405-415 de dolari pe mia de metri cubi, in comparatie cu 390 de dolari in 2011.
Prognozele privind volumul exportului Gazprom pe 2012 releva 150 miliarde de metri cubi, dar analistii se indoiesc de aceasta cifra, indicand ca pe fondul disputelor cu Europa privind preturile la gaze, productia si exporturile Gazprom inregistreaza un declin.
Compania rusa de gaze, care asigura un sfert din necesarul de gaze al Uniunii Europene, si-a redus in perioada ianuarie-noiembrie 2012 livrarile cu 9% catre mai multe tari europene si Turcia, pana la 123,7 miliarde de metri cubi de gaze. Pentru comparatie, in 2011, Gazprom furniza in aceeasi perioada 136,44 miliarde metri cubi de gaze catre clientii amintiti.
Exportatorul explica declinul vanzarilor in Europa prin vremea calda si dificultatile economice din zona euro si nu si-a schimbat prognoza de export pe 2012 - 150 miliarde de metri cubi, la fel ca acum un an.
Ministerul Energiei din Rusia este putin mai rezervat in aceasta privinta, estimand ca exporturile de gaze ruse vor inregistra o scadere cu 4-5% pe ansamblul anului 2012, comparativ cu anul... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 15:29
Romania plateste cel mai mic pret la gaze naturale din Balcani, si anume 0,28 euro per metru cub, in conditiile in care tarifele in aceasta regiune se situeaza, oricum, sub media europeana.
Cel mai mare pret la gaze din Balcani este plati de catre consumatorii din Bosnia-Hertegovina (0,54 euro per metru cub), potrivit datelor Eurostat consultate de Anatolia News Agency.
Pretul mediu din UE este de 0,64 euro per metru cub.
Pretul gazelor naturale vandute in zonele industriale din Turcia este de 0,36 euro pentru un metru cub. In schimb, Istanbul Gas Distribution Industry and Trade (IGDAS) vinde un metru cub de gaze naturale cu aproximativ 0,44 euro daca se includ si taxele.
Consumul total de gaze naturale estimat al Romaniei s-a diminuat cu 51% in trimestrul al doilea al acestui an comparativ, cu primele trei luni din 2012, anunta Grupul OMV Petrom.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, reducerea consumului a fost de 4%.
Consumul de gaze naturale a scazut cu 51% in T2
Retelele de gaze naturale ale Bulgariei si Romaniei vor fi interconectate printr-o conducta de 25 de kilometri. Proiectul va fi finalizat pana la finele lunii mai 2013.
Cand va fi gata conducta de gaze dintre Romania si Bulgaria mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 10:41
Rusia a fost de acord sa ofere o reducere cu 11% a pretului gazului pentru Bulgaria, in schimbul construirii mai rapide a tronsonului bulgar al gazoductului South Stream, a anuntat ministrul economiei si energiei Delian Dobrev.
Dobrev a fost vineri la Moscova, unde a discutat cu inalti oficiali rusi in legatura cu decizia Sofiei de a renuntat la constructia centralei nucleare Belene.
Dobrev a admis ca discountul de 11% oferit de Gazprom este valabil numai pentru o perioada de noua luni - din 1 aprilie pana la sfarsitul lui 2012 - si ca nu a fost negociat nimic pentru anul 2013.
In schimb, Bulgaria si-a luat angajamentul sa accelereze constructia South Stream, in conditiile in care, din 1 ianuarie 2013, UE introduce norme noi privind accesul la retelele energetice.
Consumatorii bulgari nu vor resimti scaderea pretului.
Anterior, autoritatile ruse au anuntat ca o decizie finala privind ruta si investitiile in South Stream va fi luata la sfarsitul lunii noiembrie, iar constructia ar urma sa inceapa in decembrie.
Cu o capacitate de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream va lega Rusia de Europa Centrala si de Est pe sub Marea Neagra. Partea submarina a conductei va avea 900 kilometri si acest tronson va traversa zonele economice rusa, bulgara si turca. Pentru construirea partii terestre sunt analizate mai multe rute, ce trec prin statele UE.
Gazoductul va costa 15,5 miliarde de euro, dar intampina unele dificultati si unii observatori sunt de parere ca... mai mult
Sambata, 31 Martie 2012, ora 16:41
Turcia considera ca pretul actual al gazelor naturale din Azerbaidjan nu este acceptabil si va cumpara gaze la un nou pret negociat, a declarat ministrul turc al energiei si resurselor naturale, Taner Yildiz, citat de Trend Capital, preluat de NewsIn.
"Din 15 aprilie 2008, Turcia nu mai cumpara gaze din Azerbaidjan la un pret pe care il considera inacceptabil. Vom cumpara gaze la un pret negociat. Am informat autoritatile din Azerbaidjan in legatura cu aceasta decizie. Credem ca actualul pret al gazelor nu va ramane neschimbat pentru mult timp", a mai spus Yildiz.
El a precizat ca Turcia va fi gata sa accepte majorarea pretului gazelor cumparate din Azerbaidjan, asa cum a prevazut initial in calculele noilor preturi.
"Am oferit, insa, pretul care satisface interesele tarii noastre si nu afecteaza interesele Azerbaidjanului", a explicat ministrul.
Potrivit ministrului energiei, proiectul Nabucco se deruleaza conform calendarului. Turcia ar trebui sa inceapa sa primeasca energie nucleara, a adaugat el.
"2010 va fi un an de dezvoltare a sectorului nuclear la nivel national", a precizat Yildiz.
Romania si Republica Azerbaidjan au semnat marti un memorandum de colaborare in domeniul energiei, iar cu Georgia urmeaza sa semneze un acord similar zilele urmatoare.
Directorul din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Corneliu Condrea, a afirmat totodata ca, potrivit Memorandumului semnat marti in Azerbaijan, SOCAR (compania azera de stat de... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 12:46
Azerbaidjanul este dispus sa exporte gaz catre Uniunea Europeana, la pretul pietei, a anuntat presedintele azer Ilham Aliev, enumerand printre potentialii parteneri Romania, Grecia, Bulgaria, Italia, Ungaria, Austria, Germania si Elvetia, transmite agentia APA, citata de NewsIn."Unele tari se afla in apropierea granitelor noastre, altele sunt mai departe. Dar aceste tari vor sa plateasca pretul pietei pentru gazul Azerbaidjanului. Si noi vrem sa vindem gaz la pretul pietei. Este un proiect profitabil reciproc", a spus Aliev.
"Din pacate am fost privati de aceasta oportunitate timp de circa doi ani. Principalul motiv este ca problemele de tranzit dintre Turcia si Azerbaidjan nu au fost rezolvate", a adaugat el.
"Azerbaidjanul stabileste relatii cu toate tarile - atat cu tarile prietene, cat si cu cele partenere - pe baza intereselor reciproce. Alte tari isi apara in primul rand interesele lor, bineinteles ca si noi ne aparam interesele noastre in primul rand", a subliniat presedintele azer.
"Nu este un secret ca, timp de multi ani, Azerbaidjanul a vandut gaz Turciei la o treime, 30% din pretul pietei. Ce tara isi vinde resursele naturale, in special in circumstantele actuale, pentru 30% din pretul pietei si este satisfacuta de acest lucru? Este ilogic. Din pacate, nu am ajuns la rezultate in negocieri din aprilie pana acum. Vrem sa ne vindem gazul pentru un pret apropiat celui al pietei, daca nu chiar pentru pretul pietei. Daca nu suntem platiti cat pretul gazului rus,... mai mult
Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 15:58