Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Interventie americana: Oficialii de la Atena, deconectati de la gazul rusesc

Interventie americana: Oficialii de la Atena, deconectati de la gazul rusesc


Diplomatii americani sustin ca au reusit sa ii convinga pe guvernantii greci sa devina parte a proiectului de alimentare cu gaze a Europei prin gazoductul catre Marea Caspica, in locul variantei oferite de rusi cu proiectul Turkish Stream.

Washingtonul l-a avut ca emisar la Atena pe atasatul special Amos Hochstein pentru a purta discutii cu oficialii eleni.

"Turkish Stream nu exista. Nu exista un consortiu care sa il construiasca, nu exista un acord pentru construirea lui. Grecia ar trebui sa se concentreze pe varianta proiectului Trans-Adriatic pentru care si-a dat acordul", au fost argumentele lui Hochstein, dupa cum relateaza Business Insider.

Tsipras, intre ciocan si nicovala

Grecia este disperata sa obtina un pret avantajos la gaze naturale si sa aiba acces la o sursa directa de alimentare. Este si lucrul pe care mizeaza atat rusii, cat si americanii in jocul geostrategic desfasurat in jurul elenilor.

Putin i-a prezentat premierului Alexis Tsipras avantajele proiectului Turkish Stream inca de la vizita oficialului elen la Moscova de luna trecuta, iar la mijlocul saptamanii trecute a reluat negocierile prin intermediul telefonului.

Turkish Stream este varianta prin care Gazprom vrea sa evite tranzitarea Ucrainei incepand cu 2019.

Noul gazoduct este conceput sa traverseze Turcia pana la granita cu Grecia, Moscova avand nevoie doar de acordul Atenei pentru a isi asigura locul pe piata europeana de energie.

Cam in acelasi timp in care Putin se conversa la telefon cu prim-ministrul Greciei, Hochstein transmite solicitarea Statelor Unite pentru guvernul elen de a da curs proiectului Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

Acesta vine ca o extensie a gazoductului Trans-Anatolian, urmand sa asigure legatura intre campurile de exploatare din zona Marii Caspice si Europa, via Turcia- Grecia- Albania-Italia.

Legatura Rusia-Grecia, in aer

In prima faza, atat premierul Tsipras, cat si ministrul Afacerilor Externe, Nikos Kotzias au argumentat ca Rusia este in stare sa ofere Greciei, prin proiectul Turkish Stream, o afacere de miliarde de euro.

Numai ca proiectul are o deficienta majora. In ciuda acordurilor formale de sustinere a acestuia semnate de catre rusi cu oficialii unor tari europene, Moscova si Ankara nu au convenit inca asupra rutei clare pe care ar urma sa se intinda gazoductul.

Acest lucru, ca si strategia europeana de asigurare a minim trei furnizori de gaze pentru fiecare stat membru UE, i-au permis diplomatului american sa ofere argumente suplimentare in fata guvernului elen.

"Diversificarea este cea mai buna metoda de a beneficia de o aprovizionare sigura. Acest aspect va permite sa atrageti mai multi furnizori, in afara de cei Rusia, pentru a crea un mediu competitiv", a explicat Hochstein.

Miza strategica: poarta catre Mediterana

Pentru Gazprom si Rusia, proiectul Turkish Stream are mai mult o miza politica decat una economica, dupa cum declara Hochstein intr-un interviu pentru New York Times.

Acelasi lucru se poate spune si despre interesul Washingtonului de a sustine brusc proiectul gazoductului Trans-Adriatic.

Chiar daca americanii stiu ca TAP nu va elimina cererea de gaz rusesc de pe piata de energie din Europa, o legatura prea stransa intre Moscova si Atena pune in pericol rolul Greciei in NATO si poate oferi o poarta la Mediterana pentru Rusia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1778 ori