"Omul negru" al Rusiei pandeste Europa: Cat de mare e puterea Gazprom?

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 12:36
3041 citiri
"Omul negru" al Rusiei pandeste Europa: Cat de mare e puterea Gazprom?

Gigantul Gazprom intentioneaza marti sa inceapa livrarile prin Nord Stream, prima conducta de gaze care leaga Rusia direct de Germania, cantitatea livrata urmand sa fie de un milion de metri cubi pe ora. Conducta de 760 de mile pe sub Marea Baltica este o victorie personala a prim-ministrului Vladimir Putin, care a dus proiectul la bun sfarsit in pofida opozitiei. Inaugurarea conductei va fi fcauta de cancelarul german, Angela Merkel impreuna cui presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev la Lubmin (Germania).

Directorul companiei Nord Stream AG, Dirk von Ameln, spune ca obiectivul Nord Stream este de a livra 27,5 miliarde metri cubi pe an, resurse suficiente pentru 23 de milioane de gospodarii.

Constructia gazoductului Nord Stream, considerat "cel mai mare proiect de infrastructura desfasurat vreodata in Marea Baltica", a inceput in aprilie 2010. Consortiul Nord Stream AG, al carui sediu este in Elvetia, a necesitat trei nave specializate si peste 1.000 de persoane. Cunoscut pentru regimul sau fiscal foarte avantajos, acesta este dominat de producatorul rus Gazprom, care detine 51% din Nord Stream.

Bugetul Nord Stream este de 7,4 miliarde de euro, 30% din suma fiind adusa de membrii consortiului, iar restul din credite obtinute de la 20 de banci.

Spre deosebire de alte gazoducte, noua conducta este exclusiv maritima. Cu toate ca mai multe tari s-au opus acestui proiect, Gazprom afirma ca Nord Stream nu va avea niciun efect semnificativ asupra mediului.

Lansarea gazoductului a condus la cresterea temerilor in Europa cu privire la dependenta de Gazprom, care furnizeaza deja un sfert din gazul Uniunii Europene. Criticii sustin ca Nord Stream va lega o alianta periculoasa intre Berlin si Moscova, amintind de pactul Ribbentrop-Molotov din 1939 dintre Uniunea Sovietica si Germania nazista.

Gazprom este vazut ca "omul negru" perfect: supradimensionat, lacom si intotdeauna ascuns dupa colt, insa "monstrul" este iluzoriu.

Preturile ridicate la energie au oferit companiei o aura de invincibilitate care mascheaza provocarile financiare si tehnologice viitoare.

Uniunea sovietica a deschis prima conducta de gaze care lega Europa de Vest de Siberia in urma cu patru decenii. Cand Uniune Sovietica s-a "rupt" in urma cu 20 de ani, Rusia a pierdut controlul asupra bogatiilor din Asia Centrala si asupra conductelor de export prin Ucraina.

Disputele cu Ucraina privind pretul au condus la intreruperi repetate de aprovizionare in UE in ultimii cinci ani.

Pentru a-si repara aceasta slabiciune, Putin, in timpul celor doua mandate de presedinte al Rusiei, a lansat ideea Nord Stream ca parte a unui sistem conceput pentru a ocoli Ucraina.

Putin are, insa, ambitii globale. Acesta a deschis prima conducta submarina catre Turcia in 2005.

De asemenea, Gazprom vrea sa construiasca conducte pe uscat catre China si are in vedere un canal prin intermediul Coreei de Nord catre consumatorii din sudul Coreei. Proiectul chinezesc este pentru moment impotmolit din cauza neintelegerilor la pret, in timp ce conducta coreeana nu are niciun viitor atata timp cat cele doua Corei raman in dispute.

De la colapsul Uniunii Sovietice, politica rusa externa si-a pierdut misiunea de a raspandi civilizatie si ideologie, iar astazi consta doar in gestionarea fluxului de resurse a tarii.

Gazprom detine deja mai mult de o treime din actiuni la societatile nationale de gaze naturale din cele trei state baltice si cel putin 50% din retelele de conducte din Belarus si Armenia.

Nord Stream va permite evitarea problemelor survenite din cauza litigiilor dintre Rusia si Ucraina. In plina iarna 2009, Kievul a blocat livrarile pentru europeni drept represalii la adresa Gazprom.

Presedintele ales anul trecut pe considerentul ca acesta va restabili relatiile cu Rusia, Viktopr Ianukovici s-a dovedit a fi la fel de darz ca si predecesorul sau. Ianukovici a respins o fuziune intre Gazprom si compania energetica de stat a Ucrainei si rezista presiunii de a adera la o uniune vamala cu Rusia. Pentru Ucraina, un parteneriat cu Uniunea Europeana si eliberarea de sub dependata gazului rusesc sunt mai urgente ca niciodata.

Politica externa a lui Putin a lasat Rusia fara niciun aliat de incredere in afara de Kazashstan si Armenia.

In ceea ce priveste Germania, in afara de comertul bilateral, clasa politica germana pastreaza o distanta sceptica fata de Rusia.

Adevarata intrebare, spun analistii, este daca Gazprom poate asigura tot ceea ce promite. Doar pentru ca Rusia detine mai mult de o cincime din rezervele de gaze din lume nu inseamna ca Gazprom dispune de toate mijloacele tehnice sau financiare pentru extractie si prelucrare.

Gazprom detine o fabrica de gaze naturale lichefiate (GNL), construita de Royal Shell si este dependenta de know-how extern pentru orice proiect de GNL.

Departe de a fi invincibila, Gazprom este vulnerabila la schimbari bruste ale preturilor la energie si la interesul in crestere a surselor regenerabile. In septembrie, UE a perchizitionat birourile Gazprom din Europa Centrala si de Est in cadrul unei investigatii antitrust a pozitiei de piata a companiei dominante in regiune.

Nord Stream nu este un simbol al puterii Gazprom. Este un simbol al unei politici externe arhaice, contraproductiva si care nu poate fi durabila, spun analistii internationali.

Raman insa semnele de intrebare cu privire la dependenta energetica a Europei. Directorul Dirk von Ameln a tinut sa sublinieze faptul ca Nord Stream va fi o conducta care va completa proiectele South Stream si Nabucco si nu isi doreste sa rivalizeze cu ele. Mai mult, cresterea cererii de gaz in Europa inseamna ca toate proiectele de gazoducte vor gasi piete de distributie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#gazprom conducta nord stream, #gaze naturale gazprom, #livrare gaze nord stream, #import gaze gazprom, #conducta nord stream gazprom, #gaze rusesti europa , #Investitii