Gazprom reduce volumul gazelor de tranzit spre Europa

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 17:27
1179 citiri
Gazprom reduce volumul gazelor de tranzit spre Europa

Gazprom reduce volumul de tranzit pentru gaz pe teritoriul Republicii Moldova cu pana la 15%, dupa ce Turcia a decis sa nu mai prelungeasca contractul care expira in decembrie cu Moscova pentru aprovizionarea cu gaz rusesc, din cauza neintelegerilor referitoare la pret. 

In consecinta, volumul tranzitului se reduce in Ucraina, Republica Moldova, Romania si Bulgaria, relateaza portalul moldovean Stirea Zilei, citat de NewsIn.

Rusia este principalul furnizor de gaze naturale al Turciei, cu 60%, fiind urmata de Iran.

In 1986, Ankara si Moscova au semnat un acord pentru livrarea de gaze naturale catre Turcia, care urmeaza sa expire la 31 decembrie 2011.

Potrivit acestui document, Rusia trebuie sa furnizeze anual sase milliarde de metri cubi de gaze, prin ruta de transport vestica (Ucraina, Romania si Bulgaria).

Rusia ofera, de asemenea, gaze naturale Turciei prin conducta Blue Stream, prin Marea Neagra, care a fost data in folosinta in 2002. Ruta de transport vestica este utilizata in principal pentru a alimenta nord-vestul Turciei, in primul rand orasul Istanbul cu 12 milioane de locuitori.

Pe de alta parte, Gazprom a anuntat luni ca este gata sa livreze gaze direct distribuitorilor privati din Turcia, dupa ce compania turca Botas informa ca va renunta la contractul incheiat cu gigantul rus pentru achizitionarea a sase miliarde metri cubi de gaze naturale anual din Rusia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazprom gaz spre europa, # gazprom, # gaz rusesc , #stiri Gazprom