Donald Tusk, presedintele Consiliului European, sustine ca sistemul de cote obligatorii pentru relocarea refugiatilor in Uniunea Europena s-a dovedit a fi "ineficient" si a generat "dezbinare" in randul statelor membre.
"Problema cotelor obligatorii a generat extrem de multa dezbinare, iar abordarea a primit o atentie disproportionata in lumina impactului sau direct. In acest sens, s-a dovedit a fi ineficienta", a mentionat Tusk intr-o scrisoare adresata membrilor Consiliului European, inaintea summitului de joi si vineri de la Bruxelles.
Presedintele Consiliului European le cere liderilor Uniunii Europene "sa gaseasca modalitati de combinare a responsabilitatii si a solidaritatii" si a vrea solutionarea problemei pana in iunie 2018.
In schimb, Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, a condamnat comentariile lui Tusk pe care le-a descris ca fiind "inacceptabile" si "anti-europene". Avramopoul a precizat ca scrisoarea lui Tusk "ignora toata munca pe care am depus-o in ultimii ani si submineaza unul dintre pilonii principali ai proiectului european, principiul solidaritatii".
In urma cu doi ani, Comisia Europeana a aprobat un plan privind relocarea a 160.000 de refugiati din Italia si Grecia in celelalte state membre UE, dar pana in prezent doar 30.000 de persoane au fost primite in alte tari.
Polonia, Ungaria si Cehia au refuzat sa accepte refugiati, iar Comisia Europeana s-a adresat Curtii Europene de... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 09:56
Comisia Europeana a decis, joi, trimiterea in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene a trei tari - Ungaria, Polonia si Republica Ceha - pentru ca nu si-au indeplinit obligatiile in ce priveste primirea de refugiati.
In momentele cele mai grave ale crizei migrantilor, UE a convenit un program temporar privind relocarea de urgenta a unor refugiati din Italia si Grecia, cu cote de primire pentru fiecare stat membru. Comisia le reproseaza celor trei state ca nu si-au indeplinit angajamentele, informeaza AFP.
"Ungaria nu a luat nicio masura de la debutul programului de relocare si Polonia nu a procedat la nicio actiune de relocare incepand din decembrie 2015. Republica Ceha nu a procedat la nicio relocare din august 2016 si nu a oferit niciun nou loc de peste un an", explica intr-un comunicat Comisia Europeana.
Executivul european, garant al tratatelor, a lansat deja doua avertismente in aceasta procedura de infringement impotriva celor trei tari. In absenta unui raspuns satisfacator din partea lor, Bruxelles-ul a decis sa trimita dosarul la Curtea de Justitie a UE.
Ungaria si Slovacia au incercat sa conteste mecanismul cotelor de refugiati la aceeasi instanta europeana, care a confirmat insa legalitatea masurii.
Masura se apropie de termenul de expirare si nou-sositii nu mai sunt eligibili. Dar au mai ramas inca "mii de persoane eligibile pentru relocare", dupa cum a reamintit joi, intr-o conferinta de presa, Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 07:58
Liderul Partidului Lege si Justitie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a declarat sambata dupa-amiaza ca polonezii au dreptul moral sa le spuna "nu" refugiatilor, desi Comisia Europeana a lansat recent o procedura de infringement dupa refuzul Varsoviei de a primi cota de refugiati alocata de catre Bruxelles.
"Noi nu am exploatat tarile din care provin refugiatii care vin in aceste zile in Europa. Noi nu le-am folosit forta de munca si, in final, noi nu i-am invitat in Europa. Noi avem dreptul moral de a spune nu", a declarat Kaczynski la Conventia PiS, organizata in localitatea Przysucha, transmite Reuters.
Comisia Europeana a lansat luna trecuta o procedura de infringement impotriva Poloniei, Cehiei si Ungariei pentru ca au refuzat sa primeasca cotele de solicitanti de azil alocate de catre Bruxelles.
Din pozitia de lider al formatiunii de guvernamant, Kaczynski a criticat adeseori schema de relocare pentru migrantii din Uniunea Europeana.
De asemenea, acesta a spus ca nu va accepta ca formatiunea conservatoare sa fie catalogata drept antieuropeana, dupa ce a sustinut in urma cu 13 ani aderarea la UE.
"Faptul ca apreciem fondurile europene, asta nu inseamna ca am pierdut dreptul sa facem anumite evaluari, inclusiv cele legate de contextul istoric", a completat Kaczynski.
Liderul PiS s-a plans ca polonezii nu au primit niciodata compensatii pentru pierderile suferite in urma celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
In timpul discursului, acesta a precizat ca... mai mult
Sambata, 01 Iulie 2017, ora 17:16
Oficialii de la Viena asteapta cu nerabdare raspunsul pe care Comisia Europeana va trebui sa il dea saptamana viitoare cu privire la cererea de extindere a perioadei de control la granitele Austriei pe termen nedeterminat.
Pentru ministrul austriac de Interne, Wolfgang Sobotka, cata vreme granitele externe ale UE nu sunt corespunzator securizate, tara sa va fio nevoita sa ia masuri suplimentare de protectie, anunta Deutsche Welle.
"In materie de securitate interna si ordine publica, pur si simplu sunt nevoit sa stiu cine intra la noi in tara", a explicat Sobotka, in cadrul unui interviu acordat cotidianului german Die Welt.
Comisia Europeana a aprobat la inceputul lunii februarie extinderea perioadei de control la granita pentru cinci state din spatiul Schengen - Germania, Austria, Suedia, Danemarca si Norvegia - pana la mijlocul lunii mai, dar Viena ar dori sa le mentina pe termen nedefinit.
Controalele la granita impuse de Austria si Germania au debutat inca din septembrie 2015, cand s-a inregistrat un varf al fluxului de refugiati sirieni care se indreptau spre Europa de vest.
Temerile actuale le oficialilor de la Viena se refera la un posibil fenomen de peregrinare a refugiatilor deja acceptati in unele state membre UE, dar si la reactivarea rutelor din Balcani.
In 2015, Austria a acordat azil unui numar de 90.000 de refugiati, fapt care a scutit Viena sa preia alti migranti redistribuiti prin acordul CE pana anul acesta.
In 2017 insa, Viena ar... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 12:41
Oficialii de la Varsovia si Budapesta s-au trezit luati la tinta de fostul presedinte american Bill Clinton pentru politicile populiste si nedemocratice promovate in ultimii ani.
Fostul ocupant al Biroului Oval i-a comparat pe oficialii din cele doua tari cu Vladimir Putin, neratand ocazia sa arunce cateva sageti si catre Donald Trump, adversarul sotiei sale, Hillary, in cursa pentru castigarea alegerilor prezidentiale din SUA, remarca Hungary Today.
"Polonia si Ungaria s-au trezit ca democratia este o treaba prea complicata si acum vor lideri de tipul lui Putin", a punctat fostul presedinte american.
Clinton s-a referit la sefii de stat si de guvern din cele doua tari din fostul bloc comunist in cadrul unui discurs de sustinere a sotiei sale in New Jersey, tintind in acelasi timp si catre rivalul acesteia, Donald Trump.
"Dati-mi o dictatura autoritara si tineti strainii in afara granitelor. Parca suna familiar, nu? Ungaria si Polonia nu ar fi fost libere acum, daca n-ar fi existat SUA si Razboiul Rece", a comentat fostul presedinte american.
Clinton a oferit si viziunea sa asupra propunerii ridicate de republicanul Donald Trump privind intervicerea accesului musulmanilor in SUA.
"America are nevoie disperata de musulmanii care iubesc libertatea, urasc teroarea si vor sa fie parte a acestei natiuni. Nu putem diviza tara, religia noastra, pur si simplu nu putem face asta", a explicat Bill Clinton.
Campania lui Hillary Clinton este finantata si de omul... mai mult
Marti, 17 Mai 2016, ora 15:55
3Statele membre UE care refuza sa respecte cotele de refugiati impuse de Bruxelles, fara motive bine intemeiate, ar putea avea de platit amenzi de cate 250.000 de euro pentru fiecare azilant pe care refuza sa-l primeasca.
Controversata pedeapsa pe care reprezentantii Comisiei Europene se pregatesc sa o aplice a fost dezvaluita de publicatia Financial Times si vine dupa ce planul de relocare a refugiatilor din Grecia si Italia (acordul Dublin - n.red.), adoptat in urma unor sedinte furtunoase desfasurate in vara anului trecut, a intrat in impas, informeaza IB Times.
Surse din interiorul organului executiv al UE au dezvaluit reporterilor ca, in sedinta de la inceputul acestei saptamani, s-a discutat chestiunea pedepsei care ar trebui aplicata statelor care refuza sa preia cota parte de refugiati, amenda fiind stabilita initial la 250.000 euro per cap de refugiat.
Cu toate acestea, oficialii europeni recunosc ca amenda poate fi negociata in functie de fiecare caz in parte. "Nivelul contributiei se poate schimba, dar ideea este sa o faca sa para ca o pedeapsa", a dezvaluit una dintre surse, in vreme ce un alt oficial CE a mentionat ca amenda se poate ridica la "sute de mii de euro".
Buni de plata
Intentia oficialilor europeni de a responsabiliza unele guverne nationale cu privire la criza refugiatilor, care ameninta sa destrame intreg proiectul european, ar putea afecta politica liderilor din Ungaria si Polonia, doua tari care se opun distribuirii refugiatilor in... mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 16:22
Atacurile teroriste din Paris pun criza refugiatilor din Europa in prim plan pentru politicienii de pe intreg continentul. Majoritatea ideilor aduse in dezbatere fac referire la suspendarea dreptului la libera circulatie in Europa si instituirea controalelor la granite.
Oficialitatile franceze sunt convinse ca atacul a fost planuit de Statul Islamic, iar indiciile conform carora un atentator era refugiat sirian, renasc discutiile pe teme de securitate europeana in fata valului migrationist care se scurge din Orientul Mijlociu, relateaza Wall Street Journal.
Revin nationalistii
Posibilitatea ca atentatorii de la Paris sa fi traversat mai multe tari europene da frau liber criticilor venite din partea reprezentantilor curentului euro-sceptic, care cer inchiderea frontierelor dintre state.
Sustinatorii ideii de integrare europeana cer si ei masuri sporite de securitate in interiorul blocului comunitar si un sistem eficient de protectie a granitelor externe.
Voci precum cea a Angelei Merkel risca acum sa fie acoperite de cele ale politicienilor care pun securitatea nationala mai presus de idealurile Europei unite.
Se prefigureaza un nou set de controale drastice impuse la granitele statelor europene, dar aceasta masura poate submina acordul Schengen de libera circulatie intre cele 26 de state membre, avertizeaza Josef Janning, seful Consiliului European de Relatii Externe.
"Presiunea exercitata asupra statelor membre pentru a actiona este in crestere, dar... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 16:44
Polonia este capabila sa gazduiasca mai multi refugiati decat cotele propuse de Uniunea Europeana, insa UE trebuie sa-si securizeze frontierele si sa asigure siguranta cetatenilor sai, a declarat luni seful diplomatiei poloneze, Grzegorz Schetyna.
"In fata crizei tot mai mari, Polonia este in masura sa accepte mai multi refugiati decat prevad cotele propuse de Comisia Europeana", a spus ministrul, fara a preciza o cifra.
"Este totusi necesara o actiune complexa si eficienta a Uniunii Europene si a tarilor membre in domeniul politicii de azil si a migratiei", a scris Schetyna intr-un articol care urmeaza sa fie publicat in mai multe publicatii europene.
Polonia anunta ca va accepta doar "un numar simbolic" de imigranti
Potrivit ministrului polonez, Europa trebuie in primul rand sa-si securizeze granitele, sa coopereze mai bine cu vecinii sai, sa le ceara "sa respecte acordurile de extradare, sa-si controleze si sa-si protejeze frontierele".
Ministrul polonez a cerut de ...citeste mai departe despre "Intai a refuzat cotele de refugiati, acum Polonia spune ca poate lua mai multi decat ii da UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Septembrie 2015, ora 15:12
Polonia ar putea accepta mai multi imigranti decat s-a angajat initial, dar numai daca Uniunea Europeana isi va securiza frontierele externe, va separa imigrantii economici de refugiatii indreptatiti sa primeasca azil si va permite guvernului de la Varsovia sa participe la verificarea imigrantilor pe care ii va prelua, pentru ca acestia sa nu reprezinte un posibil risc de securitate, a declarat duminica un secretar de stat din Ministerul polonez de Externe.
Guvernul de la Varsovia s-a angajat anterior sa preia in mod voluntar 2.000 de refugiati. Potrivit secretarului de stat pentru afaceri europene din MAE polonez, Rafal Trzaskowski (foto), Polonia ar putea prelua mai multi refugiati, fara sa ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Polonia a transmis ce doreste in schimbul acceptarii refugiatilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 07:58