Melescanu ii face cu ochiul lui Putin prin grupul de la Visegrad. Iohannis reactioneaza

Sambata, 14 Octombrie 2017, ora 12:35
1144 citiri

Grupul e format din patru state: Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia.

Aceasta alianta s-a constituit la inceputul anilor '90 ca o reactie a respingerii trecutului comunist si crearea unei platforme diplomatice comune pentru accelerarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana si integrare euro-atlantica.

Alianta a fost intai o asociere in trei - Polonia, Ungaria si Cehoslovacia, devenind patru pe parcurs, in 1993, in urma divizarii ultimei in doua state, Cehia si Slovacia.

Romania rateaza aderarea la acest grup cu conduceri politice progresiste la acea vreme din cauza lipsei reformelor democratice. La conducerea tarii se afla Ion Iliescu, iar opinia publica era strivita de criza economica profunda, divizata in urma raidurilor repetate ale minerilor in Capitala, dar si in urma confruntarii inter-etnice din Targu Mures, de la sfarsitul lunii martie 1990.

Toate statele grupului de la Visegrad sunt acceptate sa devina membre ale Uniunii Europene in anul 2004, cu trei ani inainte de a fi acceptata si Romania. De atunci au trecut 13 ani, iar sistemele politice ale acestora au evoluat pe o directie neasteptata, astazi fortele politice care se opun Uniunii Europene si cer chiar parasirea ei au un rol important in societate.

Multe nemultumiri cu origini intunecate

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, i-a invitat, saptamana viitoare, pe liderii celor patru state la un dineu de lucru pentru a rezolva o parte din nemultumirile lor.

Aceste nemultumiri sunt greu de descris, dar si mai greu de rezolvat pentru ca difera de la tara la tara si au motivatii si origini politice intunecate.

De exemplu, Viktor Orban, premierul Ungariei, un critic vocal al Uniunii Europene, este suparat ca reprezentantii de la Bruxelles il preseaza constant din cauza tendintelor autoritariste ale regimului sau.

Viktor Orban aproape a desfiintat presa independenta, nu vrea sa participe la efortul comun de a primi refugiati sirieni, a construit un gard ce separa Ungaria de Serbia si se opune sanctiunilor impuse de UE impotriva lui Vladimir Putin, dupa ce Rusia a destabilizat Ucraina si a invadat Crimeea.

Vladimir Putin il cultiva pe Viktor Orban, cel mai important aliat al sau din interiorul Uniunii Europene - Foto: Hepta.ro

Pe de alta parte, guvernul conservator din Polonia a intrat in conflict cu Uniunea Europeana din cauza avertizarilor acesteia din urma vizavi de politica agresiva de modificare a regulilor de functionare a Curtii Constitut ...citeste mai departe despre "Melescanu ii face cu ochiul lui Putin prin grupul de la Visegrad. Iohannis reactioneaza" pe Ziare.com

#Melescanu Romania Visegrad, #Melescanu Rusia Putin, #Melescanu Iohannis Europa , #Stiri Guvern