Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Austria cere controale la granita pe termen nedefinit si nu mai vrea refugiati

Austria cere controale la granita pe termen nedefinit si nu mai vrea refugiati


Oficialii de la Viena asteapta cu nerabdare raspunsul pe care Comisia Europeana va trebui sa il dea saptamana viitoare cu privire la cererea de extindere a perioadei de control la granitele Austriei pe termen nedeterminat.

Pentru ministrul austriac de Interne, Wolfgang Sobotka, cata vreme granitele externe ale UE nu sunt corespunzator securizate, tara sa va fio nevoita sa ia masuri suplimentare de protectie, anunta Deutsche Welle.

"In materie de securitate interna si ordine publica, pur si simplu sunt nevoit sa stiu cine intra la noi in tara", a explicat Sobotka, in cadrul unui interviu acordat cotidianului german Die Welt.

Comisia Europeana a aprobat la inceputul lunii februarie extinderea perioadei de control la granita pentru cinci state din spatiul Schengen - Germania, Austria, Suedia, Danemarca si Norvegia - pana la mijlocul lunii mai, dar Viena ar dori sa le mentina pe termen nedefinit.

Controalele la granita impuse de Austria si Germania au debutat inca din septembrie 2015, cand s-a inregistrat un varf al fluxului de refugiati sirieni care se indreptau spre Europa de vest.

Temerile actuale le oficialilor de la Viena se refera la un posibil fenomen de peregrinare a refugiatilor deja acceptati in unele state membre UE, dar si la reactivarea rutelor din Balcani.

In 2015, Austria a acordat azil unui numar de 90.000 de refugiati, fapt care a scutit Viena sa preia alti migranti redistribuiti prin acordul CE pana anul acesta.

In 2017 insa, Viena ar trebui sa asigure primirea in tara a 2.000 de refugiati din taberele deschise in Grecia si Italia, dar deja oficialii austrieci au cerut ca tara lor sa fie exceptata de la regula redistribuirii stabilita de Bruxelles.

Planul de redistribuire a fost stabilit la inceputul toamnei lui 2015 si viza o cifra de 160.000 de persoane aflate in taberele deschise in cele doua tari mediteraneene, dar pana acum, ca urmare a opozitiei manifestate de guvernele unor tari precum Ungaria si Polonia, doar 14.500 de efugiati au trecut prin procedura de redistribuire.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 7396 ori