Efectul Bruxelles: Polonia refuza sa mai primeasca refugiati

Joi, 24 Martie 2016, ora 13:10
3105 citiri
Efectul Bruxelles: Polonia refuza sa mai primeasca refugiati
Foto: thenews.pl

Atentatele teroriste petrecute marti, 22 martie, in capitala administrativa a Europei lasa cicatrice adanci pe intreg continentul. Polonia a devenit primul stat care, dupa sangeroasele atacuri din Bruxelles, a anuntat ca refuza sa mai preia refugiati si nu va respecta cota stabilita de Comisia Europeana.

Premierul Beata Szydlo a anuntat ca Varsovia nu vede in acest moment nicio cale de a deschide granitele in fata celor cateva mii de refugiati pe care ar fi trebuit sa-i preia din Grecia si Italia, conform intelegerii perfectate intre CE si fostul govern polonez, relateaza Bloomberg.

"Voi foarte clara: in acest moment, nu vad nicio posibilitate pentru migranti de a veni in Polonia", a declarat Beata Szydlo, la o zi dupa atentatele de la Bruxelles, intr-un interviu acordat postului local Superstacja TV.

Purtatorul ei de cuvant, Rafal Bochenek a completat apoi afirmatia sefului de guvern, mentionand ca oficialii de la Varsovia "nu vor permite ca incidentele petrecute in Europa de Vest sa se repete in Polonia".

Polonia devine astfel primul stat din UE care refuza sa puna in aplicare planul de redistribuire in cele 28 de state a 160.000 de refugiati din Grecia si Italia.

O intelegere stabilita intre liderii europeni si oficialii de la Ankara prevede ca fiecare refugiat care va traversa Marea Egee dinspre Turcia spre insulele grecesti sa fie returnat Ankarei, de acolo urmand sa fie inscris pe o lista de asteptare in vederea preluarii de catre un stat de adoptie din Europa.

875.000 de refugiati au intrat anul trecut in Grecia, iar acestora li s-au alaturat alti 144.000, care au reusit sa traverseze apele marii in acest an.

Un sondaj de opinie desfasurat in luna ianuarie in Polonia demonstreaza ca 53% dintre localnici sunt impotriva primirii refugiatilor in tara.

41% cred ca acestora ar trebui sa li se acorde dreptul temporar de sedere in tara, in vreme ce doar 4 procente dintre polonezi cred ca refugiatilor ar trebui sa li se permita sa ramana definitv in Polonia.

#criza refugiati Europa, #atentate teroriste Bruxelles, #cota refugiati state europene, #refugiati Polonia , #Polonia