Reactie virulenta a Grupului Visegrad fata de planul UE de a da bani doar tarilor cu justitie independenta. Romania a participat iar la discutii

Sambata, 27 Ianuarie 2018, ora 18:24
787 citiri
Reactie virulenta a Grupului Visegrad fata de planul UE de a da bani doar tarilor cu justitie independenta. Romania a participat iar la discutii
Foto: Arhiva Pixabay

Grupul Visegrad a cerut Uniunii Europene sa actioneze "strict in limita competentelor", dupa o serie de critici si in contextul in care Bruxellesul vrea sa conditioneze accesul la fonduri UE de respectarea normelor statului de drept.

In cursul unei reuniuni organizate in Budapesta la sfarsitul saptamanii trecute, liderii Ungariei, Poloniei, Slovaciei si Cehiei au adoptat o pozitie comuna privind necesitatea reformarii Uniunii Europene in contextul iesirii Marii Britanii (Brexit). Grupul Visegrad nu este de acord cu planul Germaniei, Frantei si Comisiei Europene privind aprofundarea integrarii la nivelul Uniunii Europene. Interesant este ca si de aceasta data Romania a fost prezenta la masa discutiilor.

"Europa are nevoie de un nou proiect. Trebuie sa vorbim de o alianta a natiunilor libere", a declarat premierul Ungariei, Viktor Orban, citat de site-ul agentiei Reuters, potrivit Mediafax.

La randul sau, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a pledat pentru o "Europa puternica, integrata", dar formata din state membre nationale si suverane, respingand practic tendintele in sensul unui eventual model federal.

Polonia si Ungaria sunt criticate frecvent de Uniunea Europeana din cauza abaterilor de la standardele democratice. Ba chiar in cazul Poloniei Comisia Europeana a luat in premiera decizia de a declansa Articolul 7, masura ce poate duce la pierderea dreptului de vot in UE, dupa ce Varsovia nu a dat inapoi in adoptarea unor reforme extrem de controversate in Justitie.

Pe fondul tensiunilor cu state vest-europene si cu institutiile comunitare, Grupul Visegrad a cerut Uniunii Europene sa actioneze "strict in limitele competentelor" si sa respecte drepturile tarilor de a efectua reforme politice nationale.

"Institutiile UE trebuie sa trateze in mod egal toate statele membre si sa actioneze strict in limitele competentelor pe care le au. Dreptul statelor membre de a efectua reforme interne in cadrul propriilor competente trebuie respectat", a transmis Grupul Visegrad.

Nu vor nici refugiati

In plus, cele patru tari din Grupul Visegrad au denuntat solicitarile de a primi refugiati extracomunitari in cadrul sisistemului de redistribuire pe baza de cote stabilit de Comisia Europeana.

In materie de imigratie, Ungaria, Polonia, Slovacia si Cehia au evocat necesitatea masurilor pentru "protejarea eficienta si responsabila a frontierelor externe", "prin evitarea aplicarii de cote obligatorii care sunt ineficiente si au generat deja disens ...citeste mai departe despre "Reactie virulenta a Grupului Visegrad fata de planul UE de a da bani doar tarilor cu justitie independenta. Romania a participat iar la discutii" pe Ziare.com

#Romania Visegrad independenta Justitie, #Romania bani UE justitie Dragnea , #Stiri International