Multi edili si reprezentanti ai autoritatilor publice locale inca mai asteapta deblocarea unor axe din Programul Operational Regional(POR) fara a sti, insa, ca multe dintre ele sunt active. Business24 prezinta domeniile si axele pentru care se poate aplica pentru obtinerea de fonduri europene.
Programul Operational Regional, de care depind marile proiecte de infrastructura ale Romaniei, a fost deblocat la finalul lunii aprilie, dupa o suspendare de mai bine de sase luni.
Pe perioada suspendarii temporare a Programului Operational Regional, ministerul nu a intrerupt procesul de plata a cererilor de rambursare depuse de beneficiari. Guvernul a asigurat sumele necesare pe perioada indisponibilitatii sumelor de la Bruxelles.
Prin urmare, dupa ridicarea presuspendarii, AM POR a fost in masura sa transmita Autoritatii de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice declaratiile de cheltuieli in care au fost incluse sumele aferente cererilor de rambursare autorizate si platite de minister pe perioada suspendarii.
"Comisia Europeana a procesat parte din cererile de fonduri si ne-a virat deja suma de 142 milioane de Euro, suma mentionata si la intrebarea nr. 1.In ceea ce priveste rata platilor interne catre beneficiari, pana in prezent au fost efectuate plati in procent de 40%", au explicat pentru Business24 oficiali din cadrul MDRT.
Pana in prezent, Comisia Europeana a rambursat prin Programul Operational Regional sume in valoare de... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 14:35
Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice au nevoie de 30 de zile pentru a raspunde unei solicitari de presa privind rata de absorbtie pentru Programul Operational Regional (POR).
Nu este prima data cand o autoritate de management nu stie sa raspunda unor intrebari legate de programul operational pe care il gestioneaza.
Dupa deblocarea POSDRU, reprezentantii autoritatii de management nu au stiut sa spuna cand se pot depune dosare pentru accesarea finantarii prin acest program.
Pe 22 aprilie, Comisia Europeana a decis reluarea platilor pe patru din cele cinci axe presuspendate in cadrul Programului Operational Regional.
In aceeasi zi Business24 a solicitat autoritatii de management al POR, MADRT, raspunsul la cateva intrebari simple:
- Care este rata de absorbtie pe fiecare axa pentru care s-au deblocat fondurile (1,3,4,5)? Cate proiecte s-au depus pe fiecare axa pana in prezent?
- Care este procedura dupa deblocarea fondurilor?
- Care sunt axele pe care un beneficiar poate depune, in prezent, un proiect pentru a obtine finantare europeana prin POR?
Reprezentantii ministerului au raspuns solicitariI 12 zile mai tarziu cu o noua amanare. Or, potrivit legii 544/2001 amanarea se solicita atunci cand este nevoie de un volum foarte mare de documentare.
Raspunsul MADRT la solicitarea Business24 din 22 aprilie 2013
Potrivit reprezentantilor Ministerului Fondurilor Europene, prin intermediul celor patru axe... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 19:00
Comisia Europeana (CE) a decis vineri reluarea platilor pentru Programul Operational Regional (POR), care a intrat aproape total in presuspendare in octombrie anul trecut, au declarat surse din cadrul Comisiei Europene (CE). Este exceptata de la aceasta decizie axa prioritara 6- "Asistenta tehnica".
Pana in prezent, CE efectua rambursari doar pentru axa prioritara 2, "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale". Decizia de vineri permite reluarea platilor pe toate axele prioritare ale POR, cu exceptia axei prioritare 6 "Asistenta tehnica".
In octombrie 2012, CE a presuspendat integral Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si partial Programul Operational Sectorial Transport (POS T) si POR.
Bugetul total alocat POR pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,4 miliarde de euro. Finantarea de la UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).
Rata de absorbtie pentru POR (sume rambursate de la CE in raport cu alocarea UE 2007-2013) era, la 12 aprilie 2013, de 24,7 %, conform datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene. mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 10:03
Premierul Victor Ponta a declarat joi la intalnirea cu primarii din judetul Mehedinti ca Programul Operational Regional (POR) va fi deblocat in circa doua-trei saptamani, ocazie cu care vor fi efectuate plati catre unitatile administrativ-teritoriale care au promovat si au in derulare proiecte.
"Sunt probleme pe care incercam sa le rezolvam. Primariile care au depus proiecte pot sa inceapa demararea acestora, urmand ca sa primeasca sumele corespunzatoare", a spus prim-ministrul citat de Agerpres.
La randul sau, ministrul Afacerilor Europene, Eugen Teodorovici a declarat pentru Business24 ca cel mai probabil Programul Operational Regional (POR) va fi deblocat in luna aprilie. In ceea ce priveste celelalte doua programe blocate, POS Transporturi si POS CCE vor fi deblocate in noiembrie.
"In aceea ce priveste POR speram ca in aprilie sa ne dea CE unda verde iar celelalte doua programe, Transport si Competitivitate estimam ca in noiembrie sa fie deblocat. Iunie este termenul impus de Comisia Europeana pentru a dovedi ca lucrurile stau bine pentru a se debloca", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Rata de absorbtie a Programului Operational Regional era, la 28 februarie 2013, de 24,70%, programul numarandu-se printre cele mai accesate dintre cele sapte programe europene. Practic, s-au cheltuit 920,34 milioane de euro din 3,7 miliarde de euro cat este nivelul alocarilor pentru 2007-2013.
Prin Programul Operational Regional, autoritatile... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 13:43
Programul Operational Regional (POR) a atins, pana la data de 15 mai 2012, un nivel de contractare de 84,9% din bugetul alocat (2.811 proiecte contractate, in valoare de 3,16 miliarde euro FEDER) si un nivel al platilor totale de 28,6% (1,06 miliarde euro).
Programul Operational Regional continua sa fie cel mai performant program operational finantat din fonduri europene gestionat de autoritatile romane, este concluzia participantilor la sedinta Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional desfasurat la Arad in perioada 24 - 25 mai 2012.
In cadrul sedintei s-a aprobat modificarea programului prin adaugarea in cadrul Axei prioritare 1 a unui nou domeniu major de interventie - Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a cladirilor. Acest lucru va permite finantarea lucrarilor de crestere a performantei energetice a locuintelor si din fonduri europene, dupa o schema de finantare care este in prezent negociata cu Comisia Europeana.
Tot in cadrul Comitetului de Monitorizare s-a discutat despre stadiul implementarii proiectelor finantate prin POR, masuri de realocare a fondurilor in unele regiuni in interiorul axelor, precum si aspecte legate de urmatorul exercitiu financiar al Uniunii Europene.
Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Regional (CMPOR) este structura nationala de tip partenerial, fara personalitate juridica, cu rol decizional si strategic in procesul de implementare a Programului Operational Regional 2007 -... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 15:02
Ministerul Dezvoltarii Regionale a primit acordul Guvernului sa se imprumute cu 650 milioane lei din fondurile obtinute de stat din privatizare si pastrate la Trezorerie, pentru a acoperi in intervalul ianuarie-martie platile aferente proiectelor finantate prin Programul Operational Regional (POR).
"In scopul asigurarii necesarului de finantare a Autoritatii de management pentru Programul Operational Regional, aferent lunilor ianuarie, februarie si martie 2012, in vederea efectuarii platilor pentru proiectele finantate in cadrul POR, pentru rambursarea cheltuieliolr eligibile se aproba alocarea temporara de catre Ministerul Finantelor a sumei de 650 milioane lei, din care 150 milioane lei pentru luna ianuarie, 230 milioane lei pentru luna februarie si 270 milioane lei pentru luna martie, din varsaminte din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului", se arata intr-o hotarare aprobata recent de Guvern.
Ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management pentru Programul Operational Regional care beneficiaza de acest imprumut este Ministerul Dezvoltarii Regionale.
Imprumutul de la Trezorerie va fi restituit in euro pana la sfarsitul acestui an, din sume rambursate de catre Comisia Europeana
In cazul in care sumele rambursate de Comisia Europeana nu vor acoperi integral imprumutul, din cauza unor cheltuieli care ulterior sunt constatate drept neeligibile, Ministerul Dezvoltarii va achita diferenta din bugetul propriu.... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 17:46
Un purtator de cuvant al Executivului UE sustine ca banii pentru platile din Axa 2 a POR "nu sunt pierduti in acest moment" si ca este vorba despre o sistare temporara a platilor, pana cand Comisia Europeana primeste "raspunsurile solicitate", anunta Mediafax."Comisia Europeana a acordat Romaniei un termen de doua luni pentru a oferi informatii despre aceste fonduri si despre managementul acestor fonduri, iar la sfarsitul acestei perioade, in functie de concluziile trase pe baza raspunsurilor oferite de partea romana, Comisia va decide ceea ce se va intampla in continuare.
Acest lucru inseamna ca banii nu sunt pierduti in acest moment. Este vorba despre o sistare temporara a platilor pana cand Comisia primeste raspunsurile solicitate", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Ton Van Lierop, purtator de cuvant al CE.
Van Lierop a tinut sa sublinieze ca in acest moment nu se poate spune ca Romania a pierdut banii respectivi, insistand asupra faptului ca o decizie finala va fi luata in termen de doua luni.
Termenul de doua luni curge de la data la care autoritatile romane au primit scrisoarea de instiintare din partea CE, a precizat purtator de cuvant al CE.
Comisia Europeana a intrerupt platile pentru Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) -Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport-, din cauza deficientelor constatate, si a cerut autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2. mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 10:35
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a organizat, in perioada 10-11 noiembrie, la Turnu Magurele, sedinta Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Regional (POR), program prin care au fost platite, pana in prezent, 520 milioane euro catre beneficiari, informeaza NewsIn.Totodata, potrivit unui comunicat transmis joi de MDRT, in anul 2010, nivelul rambursarilor din fonduri FEDR este de 5,96 ori mai mare fata de nivelul anului 2009, iar nivelul platilor aferente prefinantarii este de 2,13 mai mare decat in 2009.
"In cadrul intalnirii s-au discutat aspecte legate de evolutia programului, implementarea proiectelor contractate, previziuni pentru perioada urmatoare si modalitati de imbunatatire a performantelor.
Raportul Autoritatii de Management al Programului Operational Regional a reliefat faptul ca pana in acest moment au fost semnate contracte de finantare pentru jumatate din suma alocata prin POR pentru perioada 2007-2013, precum si faptul ca o serie de proiecte au fost deja finalizate.
Programul a intrat in perioada de implementare a proiectelor contractate pentru toate domeniile de interventie ale POR, inclusiv Axa 1 - Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor- ultima axa care a demarat contractarea", se arata in comunicat.
Potrivit MDRT, la reuniune a participat, pentru prima data, directorul Directoratului General pentru Politica Regionala din cadrul Comisiei Europene, Angela Martinez Sarasola.
"Un aspect imbucurator legat de... mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 13:06
Ministerul Dezvoltarii vrea sa finalizeze semnarea contractelor de finantare prin Programul Operational Regional (POR) la 31 decembrie 2011, cu doi ani mai devreme decat termenul limita, urmarind astfel, potrivit ministrului de resort, Vasile Blaga, evitarea unor probleme in aplicarea proiectelor. "Chiar daca termenul limita de semnare a contractelor de finantare este 31 decembrie 2013, intentionam sa finalizam contractarile la 31 decembrie 2011, pentru ca pot sa apara destule probleme in implementarea proiectelor" a declarat Blaga, miercuri, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.
Ministrul a semnat, miercuri, doua contracte, in valoare de 1,94 milioane euro, pentru modernizarea sistemului rutier pe DJ 100, tronson 4, Afumati-Ganeasa, si un alt doilea proiect in valoare de 29,6 milioane euro, pentru modernizarea bulevardului Dorobantilor din Braila.
El a afirmat ca prin semnarea acestor doua contracte s-a depasit nivelul de un miliard de euro, fonduri contractate prin Programul Operational Regional, la un curs de 4,2 lei/euro.
"Dupa 1 ianuarie, am reusit o medie de contractare de 25 milioane euro pe saptamana", a spus Blaga. El a reiterat ca intentioneaza semnarea de contracte de inca un miliard de euro pana la finele anului.
Blaga a spus ca valoarea platilor este pana in prezent de 71 milioane euro, dar ca spera ca in a doua parte a anului sa fie realizate "plati importante".
Ministrul a adaugat ca in cadrul programului nu exista licitatii care sa nu fie... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 14:12